Bijgewerkt: 27 maart 2023

Geld lenen voor een nieuwe auto: wat is de beste lening? Er zijn namelijk verschillende leenvormen mogelijk. Wil je 10.000 euro lenen voor je auto, dan is het vooral belangrijk dat je voor de laagste rente gaat. Ontvang 5 tips om zo goedkoop mogelijk €10.000 te lenen.

Dit kost een nieuwe auto

Ben je niet met tevreden over je huidige auto of vertoont deze teveel gebreken? Met een nieuwe auto rij je weer een aantal jaar met plezier rond. Wat kost de aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto?

Voor een gloednieuw model ben je tussen de €10.000 en meer dan €30.000 kwijt. Dit hangt helemaal van het merk, model, bouwjaar en opties af. Zo blijken de Hyundai i10 i-drive, de Suzuki Celerio en de Peugeot 108 de goedkoopste modellen te zijn.

Voor een tweedehands model betaal je een stuk minder. Vanaf €500 koop je een bijna-dood autootje. Voor €10.000 heb je een zeer leuk tweedehands model van nog geen 2 – 4 jaar oud. Het loont dus echt om eens naar tweedehands auto’s te kijken.

Autofinanciering: zo betaal je de aanschaf van een auto

Natuurlijk betaal je een nieuwe auto het liefst uit eigen zak. Bijvoorbeeld met spaargeld. Helaas heeft niet iedereen dit geld beschikbaar. Dit zijn de mogelijkheden met betrekking tot een autofinanciering:

Hieronder alle methoden kort uitgelegd.

Spaargeld en beleggingen

Heb je spaargeld of beleggingen, dan is dit de makkelijkste manier om de auto te financiëren. Staat het spaargeld of de belegging een periode vast, informeer dan naar eventuele boetes voor vervroegd opnemen.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening wordt vaak als autofinanciering gebruikt. Je leent een geldbedrag in één keer. Met dit geld kun je direct een nieuwe of tweedehands auto kopen. Vervolgens betaal je de lening in maandelijkse termijnen af. Het voordeel van de persoonlijke lening is de lage rente die ook nog eens gedurende de looptijd vaststaat. Mocht de rente in de toekomst stijgen, dan is dit niet op jou van toepassing. Je weet immers maar nooit, vooral niet met de huidige lage rentes. Overigens heeft de rente nog nooit zo laag gestaan (2019). Dit is een van de vele aanbieders:

Er zijn veel verschillende aanbieders. Maak zelf een vergelijking of zoek contact met een bank.

Doorlopend krediet

€10000 lenen voor een auto kan ook middels het doorlopend krediet. Alles wat je aflost is opnieuw opneembaar. Handig wanneer je naast de autofinanciering later nog eens geld nodig hebt. De rente van een doorlopend krediet is wel iets hoger en staat ook niet vast.

Vraag altijd informatie of advies over het doorlopend krediet, ook met betrekking tot de rente. Goedkoop €10.000 euro lenen voor een auto doe je door het aanvragen van meerdere offertes. Zo kun je goed vergelijken.

Onderhandse lening

Met een onderhandse lening bedoel ik geld lenen via familie, vrienden of een particulier persoon. Het is belangrijk om bij een onderhandse lening afspraken goed op papier te zetten. In een contract staan afspraken over het totale leenbedrag, de rente, looptijd en de maandtermijnen. Laat ook vermelden hoe het zit met vervroegd aflossen of bij betalingsproblemen. Let er op dat de rente bij onderhands lenen flink hoger kan zijn. Hierdoor sluit je soms een te dure lening af.

Tweede hypotheek

Wil je met een tweede hypotheek een auto kopen? Niet zo een goed idee. De rente van een tweede hypotheek is alleen aftrekbaar wanneer je het geld gebruikt voor verbouwing of verbetering van de woning. Koop je met de tweede hypotheek een auto, dan is de rente niet aftrekbaar. Zonde, want je kunt de tweede hypotheek beter in de woning investeren. Hierdoor stijgt deze in waarde.

€10.000 lenen: de looptijd

Je ontvangt nu advies dat je echt moet onthouden. Let altijd goed op de looptijd van de lening. stem dit af op de periode dat je met de auto rondrijdt. Ben je bijvoorbeeld van plan om 8 jaar lang met je nieuwe auto rond te rijden? Zorg dan dat de looptijd van de lening bij voorkeur ook 8 jaar (96 maanden) is. Niets zo vervelend als een lening afbetalen voor een auto die je niet meer in bezit hebt.

Overigens mag de looptijd van de lening iets langer dan het gebruik van de auto zijn. bij verkoop van de auto ontvang je namelijk een bedrag. Gebruik dit bedrag om de resterende lening af te betalen. Zo is het mogelijk om 5 jaar met een auto rond te rijden en de looptijd van de lening op 7 jaar te zetten (84 maanden). Maar dat moet je natuurlijk helemaal voor jezelf uitmaken.

Ga je voor een doorlopend krediet? Dan betaal je alleen rente over het uitstaande bedrag oftewel datgene je leent.

Met vervroegd aflossen breng je de maandlasten omlaag. Dit geldt voor beide leenvormen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.