Bijgewerkt: 27 maart 2023

Vaak wordt gedacht dat je voor beginnen met beleggen heel veel geld nodig hebt. Nee hoor want ook met 100 euro per maand beleggen is mogelijk. Het is zelfs mogelijk om eenmalig € 100 in te zetten en hierna niets meer.

Starten met beleggen: dit doe je met 100 euro per maand

Er zijn twee mogelijkheden. De eerste is dat je € 100 per maand reserveert voor beleggingen. Het tweede is dat je eenmalig 100 euro gebruikt om aandelen, crypto of iets anders te kopen.

Ga je voor een beleggingsfonds dan moet je vaak maandelijks een inleg doen. Het lukt dan niet om eenmalig in te leggen.

Koop je aandelen, opties, grondstoffen, indices, valuta of iets vergelijkbaars dan kan dit wel met een eenmalig bedrag. Dit geldt ook voor het handelen in crypto. Er zijn dus verschillende manieren om dat bedrag goed te investeren.

Dit verdien je wanneer je € 100 per maand belegt

Het gemiddeld rendement op aandelen bedraagt 8%. Voor crypto ligt dit op 7% maar dit kan omhoog schieten tot wel 20%. Een en ander is helemaal afhankelijk van de markt. De koersen binnen crypto zijn veel beweeglijker dan wanneer je voor aandelen of algemene valuta gaat.

Stel dat je € 100 per maand belegt en je behaalt een jaarlijks rendement van 8%. Dan wil je natuurlijk weten wat je eindkapitaal na twee, vijf of misschien wel tien jaar is. Dan ziet het eindkapitaal er met een rendement van 8% per jaar als volgt uit.

  • Na 2 jaar: € 2603 waarvan een inleg van € 2400 = nettowinst van 8,45%
  • Na 5 jaar: € 7341 waarvan een inleg van € 6000 = nettowinst van 22,35%
  • Na 10 jaar: € 18.128, waarvan een inleg van € 12.000 = nettowinst van 51,06%

Je ziet dat de winst veel hoger wordt naarmate je langer belegt. Dit komt omdat je van rente op rente profiteert. Bij een korte looptijd is dit profijt er ook maar zeer minimaal.

Wat heb je wanneer je 20 jaar lang € 100 per maand inlegt, uitgaande van een rendement van 8% per jaar? Dan heb je € 57.266 als eindkapitaal waarvan je € 24.000 zelf hebt ingelegd. Je winst bedraagt in dit geval 138,60%. Het loont dus om hier zo lang mogelijk mee door te gaan.

Geen gegarandeerd rendement

100 euro per maand beleggen en hier op lange termijn rijk mee worden? Helaas, wanneer je belegt in een beleggingsfonds, aandelen of crypto dan is het rendement niet gegarandeerd. Zelfs wanneer je het op een spaarrekening zet heb je geen gegarandeerd rendement. Banken kunnen de rente tussendoor wijzigen (en dat mogen ze ook).

Hoe beleggen met 100 euro per maand?

Nu is het de vraag hoe je moet beleggen met een bedrag van € 100 per maand. Hier volgt een stappenplan.

Stap 1: bepaal waarin je wil beleggen

De één vindt aandelen winstgevend en veilig, de ander neemt liever wat meer risico met crypto. Wil je een vast rendement dan zou je ook voor een beleggingsfonds kunnen gaan. Met een beleggingsfonds loop je betrekkelijk weinig risico en je krijgt elk jaar wel iets van rendement.

Bekijk op eToro waar je overal in kunt beleggen. Bij dit platform heb je namelijk ontzettend veel mogelijkheden waaronder aandelen, crypto, indices, grondstoffen, NFT’s en nog veel meer.

Maak gelijk een account aan, het is gratis en beschikbaar in je eigen land en taal. Je komt tevens in contact met andere mensen en doet aan sociaal beleggen.

Stap 2: onderzoek de crypto, werkt

Wil je niet in crypto beleggen? Dan is het toch belangrijk om deze markt te onderzoeken. Hij wordt namelijk steeds interessanter. Inmiddels beleggen miljoenen Nederlanders in cryptomunten. Sommigen doen dit naast beleggen in aandelen, anderen gaan volledig voor crypto’s.

Bij Bitvavo handel je de eerste € 1000 gratis dus het is zeker de moeite waard om het hier eens te proberen. Bedenk dat het handelen in crypto risicovol is maar het kan ook flink hogere winsten met zich meebrengen.

Stap 3: bepaal het budget

Wil je beleggen met 100 euro dan is het vaak wel duidelijk wat je uitgeeft. Bedenk wel dat beleggen of handelen erg verslavend kan werken. Misschien wil je in de toekomst toch meer investeren. Daarom is het verstandig om vooraf te bepalen wat je maandelijks kunt missen. Is dat € 100 of misschien iets meer?

Stap 4: een account aanmaken en geld storten

Wanneer je handelt in crypto moet je een account aanmaken (zie bovenstaande platformen) en geld in je account storten. Wil je gaan beleggen in aandelen, opties of iets anders op de beurs? Dan open je een beleggingsrekening. Hier koppel je een tegenrekening (geen spaarrekening) aan.

In beide gevallen moet je je identificeren middels je rijbewijs, paspoort of ID-kaart. Dit doe je door het uploaden van je identiteitsbewijs. Bepaalde privacygevoelige gebieden mag je soms blurren. Kijk altijd even in de voorwaarden.

Stap 5: je eerste aankoop doen

Je hebt bepaald waar je in wil beleggen, op welk platform en wat je (maandelijks) budget is. Dan is het nu tijd om je eerste aankoop doen.

Je hebt keuze uit het plaatsen van een directorder of een marktorder. Bij een direct order wordt je opdracht per direct uitgevoerd. Dit gebeurt tegen de actuele marktprijs. Vaak ben je hiermee duurder uit dan wanneer je een marktorder plaatst. Wel kan het bij een marktorder langer duren voordat je opdracht is uitgevoerd en soms wordt hij nooit meer uitgevoerd.

Ditzelfde geldt voor aandelen, crypto, grondstoffen of iets anders. Dit kan tegen de directe marktprijs of je bepaalt zelf de verkoopprijs. In dit laatste geval moet je wel realistisch zijn want er moet natuurlijk iemand bereid zijn om de door jou gevraagde prijs te betalen. Staat een aandeel op € 50 en je plaatst hem als verkooporder voor € 2000 dan kun je waarschijnlijk tot Sint juttesmus wachten voordat je opdracht wordt uitgevoerd.

Maandelijks extra geld inleggen

Wil je 100 euro elke maand aan beleggen of handelen uitgeven dan moet je voor jezelf bepalen dat je elke maand op een vaste dag dat bedrag naar je account of beleggersrekening overmaakt. Zo weet je zeker dat je structureel iets inlegt. Gaat het om een beleggings- of investeringsfonds van wordt het bedrag automatisch van je rekening afgeschreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.