Je verdient 1500 netto. Hoeveel hypotheek kun je hiervoor krijgen? Helaas kun je met dit inkomen geen woning kopen, tenzij je eigen geld of een partner met inkomen hebt. Ontdek hoe hoog jouw hypotheek is.

[do_widget id=text-19]

€1500 netto is hoeveel bruto?

Ontvang je maandelijks €1500 netto? Dan verdien je een bruto salaris van ongeveer €1650. Hierbij is rekening gehouden met de algemene heffingskorting en arbeidskorting. Je bruto salaris kan iets afwijken, afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Waarom is het belangrijk om te weten wat je bruto inkomen is? Omdat dit bedrag wordt meegenomen bij de hypotheek berekening. Hypotheekadviseurs kijken namelijk altijd naar het bruto jaarinkomen.

Een hypotheek afsluiten

Een hypotheek (hypothecaire lening) is bedoeld voor de financiering van een koopwoning. Een hypotheek heeft een aantal voordelen:

  • In één keer de aankoop van de woning financieren
  • Lagere rente dan een consumentenkrediet
  • Vaak recht op hypotheekrenteaftrek

Bij het afsluiten van een hypotheek ontvang je het bedrag in één keer. Dit bedrag wordt overgemaakt via de notaris overgemaakt: hiermee is de koopwoning gefinancierd. Je betaalt in maandelijkse termijnen af (aflossing en rente). De hypotheek heeft in veel gevallen een looptijd van 30 jaar. Daarnaast kun je gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder hypotheekrente.

1500 netto: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Benieuwd hoeveel hypotheek je kunt krijgen wanneer je €1500 netto verdient? Dit is afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente. In 2019 kun je met een bruto maandinkomen van €1650 ongeveer €60.000 lenen (hypotheek).

Natuurlijk is dit niet voldoende voor de aankoop van een woning. In 2019 ligt de gemiddelde koopprijs van woningen rond de €295.000. Een appartement is goedkoper, terwijl je voor een vrijstaande woning meer betaalt.

Wil je een woning van €295.000 kopen? Dan heb je een maandsalaris van schat ik €5000 bruto nodig.

Te weinig verdienen om huis te kopen

Helaas maar waar: met €1500 netto per maand verdien je te weinig om een huis van te kopen. Wil je met dit salaris toch een woning kopen, dan heb je meer geld nodig. Heb je bijvoorbeeld spaargeld of aandelen? Dan heb je al gelijk meer mogelijkheden. Je ouders, familie of vrienden mogen jou eenmalig €100.000 belastingvrij schenken. Voorwaarde is dat je dit bedrag voor de aankoop of verbouwing van de koopwoning benut.

Kom je een beetje geld tekort, dan kun je ook eens kijken voor een consumentenkrediet. De rente ligt hoger dan bij de hypothecaire lening. Toch kun je deze lening vaak naast je hypotheek afsluiten.

[do_widget id=text-19]

Verdien je nog steeds te weinig om een huis te kopen? Heb je een partner, dan is het belangrijk dat deze ook een inkomen heeft. Met twee inkomens kunnen jullie namelijk veel meer lenen.

Hoeveel moet ik verdienen om een huis te kopen?

Met een laag inkomen een huis kopen wordt lastig. Hoeveel moet ik verdienen om een huis te kopen? Voor de gemiddelde koopwoning heb je een bruto maandsalaris van €4000 of meer nodig. Dit lijkt veel, maar je mag dit salaris over twee personen verdelen. Zo kun jij €2500 per maand verdienen en je partner €1500 per maand. Samen zitten jullie dan ook aan een maandinkomen van €4000 (bruto).

Wanneer de prijzen van koopwoningen stijgen, heb je een hoger salaris nodig. Dit geldt ook wanneer de hypotheekrente stijgt. Met een stijgende hypotheekrente kun je namelijk minder lenen.

Hypotheken vergelijken

Of je nu €1500 of €4000 per maand verdient: ga altijd voor de scherpste hypotheekrente. Dit kan namelijk enorm in de maandlasten schelen. De hypotheekrente staat in histories laag. In sommige landen rekenen ze zelfs met een negatieve rente. Dit betekent dat je geen rente betaalt maar elke maand geld krijgt. Dit is natuurlijk de omgekeerde wereld van wat we gewend zijn. In Nederland is er nog geen negatieve hypotheekrente. Jammer hè?

Door hypotheken goed met elkaar te vergelijken bespaar je tot enkele tientjes per maand. Wist je dat er meer dan 600 verschillende hypotheken zijn? Deze vergelijk je bij, de naam zegt het al, een vergelijker.

Wees niet bang: het aanvragen van een overzicht is gratis en vrijblijvend. Het verplicht je dus tot niets. Nou daar houden wij wel van: geen verplichtingen.

Hoeveel moet je verdienen om een huis te huren?

Kun je met je inkomen van €1500 netto geen woning kopen? Dan kun je wel een huis huren. Het maakt hierbij niet uit hoeveel je verdient: iedereen kan voor een huurwoning gaan. Wel is je inkomen van invloed op de eventuele huurtoeslag. Lage inkomens krijgen namelijk een tegemoetkoming in de huurkosten. Voor hoge inkomens geldt dit niet. Daarnaast kom je met een hoog inkomen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning.

Heb je geen werk en leef je van een uitkering? Dan kun je sowieso geen hypotheek krijgen maar zul je moeten huren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.