Bijgewerkt: 28 maart 2023

Extra cashflow genereren

Een passief inkomen is een geweldige manier om aan extra geld te komen. Of je hier een fulltime inkomen uit wil halen of als bijverdienste, tegenwoordig is dit heel makkelijk. Een passief inkomen helpt je door moeilijke tijden heen. Je kent het wel, van die periodes waarbij je wat extra geld nodig hebt.

Passieve inkomsten lopen naast je hoofdbaan. Wanneer je dit goed opbouwt is het zelfs mogelijk om af en toe achterover te leunen. Je kijkt je favoriete Netflixserie terwijl je geld verdient. Hoe leuk is dat! Bovendien creëer je ook nog eens extra financiële zekerheid, voor jezelf of je gezin.

Ideeën voor een passief inkomen

Maak jij je zorgen over je maandelijkse uitgaven? Kun je wel wat extra inkomen gebruiken of wil je jouw pensioendoelen halen? Dan is het opbouwen van rijkdom zeker verstandig. Juist dat realiseer je via een passief inkomen. Kijk of deze strategie iets voor jou is.

Hieronder vind je alvast wat ideeën voor een passief inkomen. Verderop in het artikel ga ik op een aantal hiervan dieper in en ontvang je ook nog nieuwe ideeën. In totaal ontvang je dus 23 ideeën.

 • Schrijf een e-book
 • Maak een online cursus
 • Verkoop foto’s
 • Leen geld uit
 • Investeren in dividend aandelen
 • Maak een app
 • Verhuur je woning of auto
 • Verhuur een parkeerplek
 • Adverteer op je auto
 • Koop een lokaal bedrijf
 • Koop een webshop
 • Koop een blogwebsite
 • Maak een YouTubekanaal
 • Verhuur huishoudelijke artikelen
 • Gesponsorde berichten op social media

Dit zijn passieve inkomsten

Je hebt nu wat ideeën gezien voor een passief inkomen. Maar het kan dat je nog steeds niet weet wat je precies moet doen of wat dit inhoudt. Feitelijk heb je twee verschillende soorten inkomsten:

 • Actief inkomen
 • Passief inkomen

Een actief inkomen betekent dat je uren voor geld inruilt. Voor elk uur dat je werk krijg je betaald. Bijvoorbeeld via een werkgever maar ook als zelfstandige. Met een passief inkomen ruil je geen uren voor geld. Je ontvangt inkomsten die niet van een werkgever, aannemer of opdrachtgever afkomstig zijn.

Veel mensen denk je dat je met een passief inkomen iets krijgt zonder er iets voor te doen. Logisch dat mensen dit denken want het woordje passief zit erin verwerkt. Iedereen weet dat je met een passieve houding niet veel doet. Toch is het geen snel-rijkmethode. Je werkt vooraf waarbij je achteraf geld verdient.

Passieve inkomsten kunnen uit twee bronnen komen. De eerste begon is huurinkomsten. De tweede begon is vanuit een bedrijf waarin je niet actief deelneemt. Bijvoorbeeld royalty’s, vergoedingen of commissies ontvangen.

Op de meest vreemde momenten aan het werk

Al ruim 25 jaar heb ik een passief inkomen. Ja ik ben hiermee begonnen toen we internet kregen, dat was eind jaren 90. Ik heb geleerd dat deze methode heel wat extra werk vraagt. Vooral de voorbereidingen vraagt veel van je tijd. En soms moet je ook een investering doen.

Maar uiteindelijk levert het ook wat op. Je kunt steeds minder tijd in je project steken terwijl je de verdiensten juist ziet groeien. En dat is dus precies wat je met een passief inkomen bereikt.

Het is geen tweede baan

Voor sommigen is het passief inkomen een tweede baan. Maar dat is het eigenlijk niet want soms steekt hier meer tijd in dan je fulltime baan. Je moet juist naar de lange termijn kijken. Het is de bedoeling dat je na enkele maanden je inkomen ziet groeien. Aan de andere kant merk je steeds minderdag.

Maar je moet je passieve inkomen echt niet als tweede baan zien. Je werkt naar een fulltime inkomen toe. Heb je dat doel niet voor ogen? Dan moet je er eigenlijk niet aan beginnen. Zolang je passieve inkomsten rond de € 500 per maand blijft hangen ben je er teveel tijd in aan het steken. Hartstikke zonde.

23 ideeën voor passief inkomen en het opbouwen van vermogen

Dus je wil een passieve inkomstenstroom opbouwen? Zorg dat je in het begin veel tijd vrij kunt maken. Bedenk dat je minimaal 10 uur per week in je nieuwe inkomstenbron steekt. Meestal ben ik 50 uur per week aan een nieuw project bezig. Dat lijkt misschien veel maar is noodzakelijk om mijn inkomsten zo snel mogelijk te laten groeien.

Hieronder heb ik 23 passieve inkomstenideeën en strategieën voor jou op een rij gezet.

1. Schrijf een e-book

Steeds meer mensen lezen digitale boeken. Dat is makkelijk want die kunnen ze overal mee naartoe nemen. Dit geeft jou de kans om hier geld mee te verdienen. Maak een e-book, publiceert deze en ontspant er wel het geld binnenstroomt. E-books bied je via speciale platforms te koop aan.

Het alternatief is een digitaal leerboek of misschien wel een online invulboek. Vind het lastig om een heel boek te schrijven? Misschien heb je een goedlopende website. Kijk dan eens welke blogs het meest populair zijn. Neem dit als uitgangspunt en schrijf hier een boek van. Je mag zeker een gedeelte of hele blogs in je boek opnemen. Zolang jij die zelf hebt geschreven heb je hier ook het auteursrecht op.

Kansen: je hoeft een e-book maar eenmaal te schrijven en het is heel makkelijk om hem in elkaar te zetten. Hierna is het een uitstekende inkomstenstroom.

Risico’s: het kost soms veel tijd om een e-book te schrijven. Ook kan het lastig zijn om dit online aan te bieden.

Promoot je e-book op verschillende kanalen zoals social media en speciale verkoopplatforms. Houd altijd rekening met concurrentie. Soms moet je geluk hebben om rijk te worden met het schrijven van e-books.

2. Online coaching

Zowel ondernemers als particulieren kunnen wel wat extra ondersteuning gebruiken. Misschien heb je veel verstand omtrent een bepaald onderwerp. Of vind je het leuk om mensen de juiste begeleiding te bieden. Dan is het werk als online coach iets voor jou.

Je begeleidt mensen op verschillende gebieden. Bijvoorbeeld hun leefstijl of gezondheid, sport, ondernemen of studie. Je kunt dus van alles coachen. Er zijn zelfs coaches die coaches coachen. Snap je het nog?

Het is belangrijk dat je een expert bent binnen een bepaald vakgebied of een onderwerp. Je moet over speciale vaardigheden en capaciteiten beschikken. Maar wanneer je het goed aanpakt dan voeg je veel waarde aan je klanten toe.

Kansen: als coach ben je waardevol voor je klanten. Het is een leuke methode om online geld te verdienen. Je geeft namelijk via het internet of telefonisch begeleiding.

Risico’s: er komen steeds meer online coaches bij. Je moet jezelf van de rest zien te onderscheiden. Dat kan behoorlijk lastig zijn.

3. Online cursus

Ben je expert binnen jouw vakgebied of weet je alles over een onderwerp? Maak hier een online cursus over. Bijvoorbeeld een cursus gitaarspelen, kantklossen (dat is geen grapje), SEO schrijven, dierenverzorging of iets anders. Er zijn duizenden cursussen te bedenken. Eigenlijk kun je over elk onderwerp wel een cursus maken.

Het kost veel tijd om een cursus op te zetten. Misschien wil je ook persoonlijke begeleiding aan cursisten aanbieden. Dan kost dat nog eens extra veel tijd. Maar je haalt er ook veel voldoening uit. Wanneer je alleen de cursus verkoopt dan creëer je een passieve inkomstenbron. Geef je er persoonlijke begeleiding bij? Dan is er een mix van een product verkopen en een online dienst aanbieden. Maar ook dat kan aardig wat verdienen.

Kansen: bepaal vooraf welke cursus interessant is. Zoek vooral naar onderwerpen waar nog geen cursussen van bestaan. Dit biedt ontzettend veel nieuwe kansen.

Risico’s: je loopt altijd het risico dat de cursus niet verkoopt. Bijvoorbeeld omdat er al te veel aanbod van is. Of omdat je te duur bent. Je hebt er dan veel tijd ingestoken en die krijg je niet meer terug.

4. SEO diensten aanbieden

Het internet blijft maar groeien en al die websites creëren elke dag veel content. Dat doen ze niet allemaal zelf. Er wordt namelijk veelvuldig gebruik gemaakt van tekstschrijvers. Maar dat niet alleen, SEO-marketeers worden ook veel ingezet.

Op zich wel logisch want al die websites willen bovenaan in Google staan. Ze strijden om de hoogste positie. De winnaar ontvangt het meeste verkeer en realiseert een hogere omzet. Daarom is het afnemen van SEO-diensten zo populair.

Wanneer je SEO diensten aanbiedt dan voer je verschillende technieken uit. Bijvoorbeeld het schrijven van SEO teksten, linkbuilding en technische optimalisatie van de website. Je moet heel veel kennis van hebben. Het alternatief is samenwerken met andere SEO specialisten.

Kansen: wanneer je goed bent in je werk dan kun je hier ontzettend veel mee verdienen. Wel is het verstandig om eerst zelf een opleiding, cursus of training omtrent zoekmachine optimalisatie te volgen.

Risico’s: de concurrentie binnen dit vakgebied is groot. Er zitten heel veel cowboys tussen. Ze schreeuwen veel maar bieden lage kwaliteit. Maar juist die cowboys nemen klanten bij jou weg.

5. Teksten vertalen

Een andere optie is het vertalen van teksten. Dit doe je voor andere partijen zoals bedrijven en websites. Je vertaalt teksten naar het Engels, Duits, Frans of een andere taal. Maar het kan ook dat je buitenlandse teksten juist naar het Nederlands of Vlaams vertaalt.

Op zich valt hier aardig mee te verdienen. Toch is het niet zo dat je hier ontzettend rijk mee wordt. Dit komt omdat veel bedrijven gebruik maken van AI-tools om hun teksten professioneel te laten vertalen. Dit is veel goedkoper dan het inhuren van een vertaler.

Kansen: wanneer je beter kunt vertalen dan het allerbeste AI-model dan zijn bedrijven of websites bereid om jou in te huren.

Risico’s: dit werk wordt in de toekomst waarschijnlijk vervangen door AI-tools. Het enige dat je dan nog kunt doen is de vertaalde teksten als laatste nakijken.

6. Affiliate marketing

Producten of diensten voor anderen promoten en hiervoor betaald krijgen. Is dit een verdienmodel voor jou? Affiliate marketing kan erg veel geld opleveren. Er zijn mensen die er meer dan € 8000 per maand mee verdienen en dit zeg ik uit persoonlijke ervaring.

Helaas zal het merendeel onder de € 1000 per maand blijven. En dat is toch echt 51% van de affiliates. Dit komt omdat ze affiliate marketing niet zo goed toepassen.

Allereerst is het belangrijk dat je op zoek hebt naar de juiste affiliate partner. Dit doe je via een netwerk maar je kunt ook zelf op zoek gaan. Je promoot producten of diensten op je website, via e-mail of social media. Het is belangrijk dat je de aandacht van lezers op de producten en diensten vestigt.

Je krijgt betaalt wanneer iemand via de unieke linkjes iets besteld of zich ergens voor inschrijft. Je ontvangt een commissie die een bepaald percentage van de verkoopprijs bedraagt.

Kansen: de commissie varieert van 2% tot 12%. In sommige gevallen is dit 40% of zelfs 50%. Over het algemeen blijf je toch onder de 8% zitten. Dit betekent dat je veel verkeer naar je website nodig hebt. Ondanks dat wordt affiliate marketing nog steeds als een van de beste passieve inkomen beschouwd.

Risico’s: met het groeiend internet ervaar je steeds meer concurrentie. Het wordt dan ook steeds lastiger om je website hoog in Google te krijgen. Daarom moet je veel kennis van SEO hebben of hier iemand voor inhuren. Wanneer je dit niet doet dan is de kans heel klein dat je hier een fulltime inkomen uithaalt.

7. Een dropshipping webshop

Er zijn voldoende alternatieven om aan een passief inkomen te komen. Bijvoorbeeld dropshipping. Hierbij run je een webshop of je verkoopt producten zonder zelf een voorraad aan te leggen. Dit betekent dat je geen magazijn huurt en geen voorraad beheert. Dat scheelt weer tijd en geld.

Wanneer een klant een product bestelt dan zet je die bestelling rechtstreeks door naar de dropshipping leverancier. Deze verpakt het product en verstuurt het naar jouw klant. Dus niet eerst naar jou. Hoewel er ook constructies zijn waarbij je het product eerst zelf geleverd krijgt.

Kansen: je profiteert van de prijsverschillen. Daarnaast kent dropshipping een hoge winstmarge. In sommige gevallen ergens tussen 25% en 50%. Bovendien loop je weinig risico. Je hoeft geen voorraad aan te leggen en blijft dus ook nooit met onverkochte producten zitten.

Risico’s: ondanks dat de leverancier het product naar jouw klant verzendt, blijf je er wel verantwoordelijk voor. Komt het pakketje niet aan dan moet je ervoor zorgen dat er een nieuw pakket richting de klant gaat. Is het product kapot of wil de klant het binnen de zichttermijn terugsturen? Dan moet je het terugnemen. Hierdoor blijf je misschien met onverkoopbare producten zitten.

Het is ook belangrijk dat je alleen samenwerkt met betrouwbare leveranciers. Sommige leveranciers verkopen namelijk slechte kwaliteit producten. Of ze leveren altijd te laat. Je wil geen boze klanten.

8. Via crowdfunding vastgoed kopen

Ben je geïnteresseerd in vastgoed? Dan is dit verdienmodel misschien iets voor jou. Je wil geen vastgoed kopen en verhuren. Je wil namelijk niks met huurders te maken hebben. Bovendien vind je het vervelend om voor reparaties en onderhoud verantwoordelijk te zijn.

Er zijn wat crowdfundingplatformen waarbij je in onroerend goed investeert. Je wordt geen eigenaar van het onroerend goed. Het eigendom en het beheer is van degene die dit aanbiedt. Maar je ontvangt in ruil voor je investering een jaarlijkse vergoeding of rente. Dit varieert van enkele honderden tot tienduizenden euro’s.

Kansen: dit is een aparte manier om geld voor je te laten werken. Meestal weet je van tevoren welk rendement het op gaat leveren.

Risico’s: huizenprijzen stijgen gedurende de jaren. Maar er zijn altijd momenten dat de huizenprijzen fors dalen. Wanneer je net voor een daling hebt geïnvesteerd dan loop je financieel risico. Je kunt je inleg verliezen. Ga dus niet alleen op rendementen uit het verleden af.

9. Investeren in crypto

Wil je op een andere manier je geld voor je laten werken? Investeer dan in cryptocurrency. Je hebt keuze uit duizenden digitale valuta. Bitcoin is de bekendste maar er zijn ook veel andere goede projecten. Je handelt via een centrale of een decentrale beurs. Beiden hebben zowel voor- als nadelen.

Je gaat een financieel risico aan. Maar de winsten bij investeren in crypto kunnen geweldig hoog zijn. Sommige mensen zijn met enkele tientjes miljonair geworden.

Kansen: het is een vorm van passief inkomen waarbij je voor de lange termijn investeert. Ook is het mogelijk om voor daghandel te gaan. De rendementen kunnen enorm hoog zijn, soms meer dan 50% per jaar.

Risico’s: crypto is erg volatiel. Koersen verschillen per dag en kunnen op een enkele dag soms met meer dan 50% stijgen of dalen. Je moet bereid zijn om dit financieel risico te nemen.

10. Investeren in dividend aandelen

Zoek je een investering met minder risico? Krijg je dan op dividend aandelen. Dit zijn kleine stukjes eigendomsbewijs van een bedrijf. Het betreffende bedrijf keert elk jaar een gedeelte van de winst uit. Hoe meer aandelen, hoe meer je van de winsttaart krijgt.

Dividend aandelen zijn een goede bron van passief inkomen. Meestal krijg je jaarlijks dividend uitgekeerd, hoewel dit geen garantie is.

Kansen: de rente op spaarrekeningen zijn laag. Dan is investeren in dividend aandelen een goed alternatief. Vaak ontvang je een hoger rendement dan op een spaarrekening.

Risico’s: het kan dat de aandelen in waarde dalen. Zolang je niet verkoopt heb je officieel geen verlies. Maar het kan dat je het geld plots nodig hebt en met verlies moet verkopen.

11. Een webshop kopen

Misschien vind je het leuk om online producten te verkopen en denk je erover om een webshop te starten. Helaas is het veel werk om een webshop te bouwen en aan klanten te komen. Gelukkig staan er voldoende webshops te koop. Je neemt niet alleen de website over maar ook de klantenkring. En natuurlijk de producten die nog op voorraad zijn.

Zoek naar webshops die potentie hebben om door te groeien. Het leuke aan een webshop is dat het weinig tijd kost, terwijl je toch een mooi inkomen genereert.

Kansen: steeds meer mensen kopen online hun producten. Als webshop heb je een voorsprong op fysieke winkels. Bovendien zijn de kosten met betrekking tot het onderhouden van een webshop erg laag.

Risico’s: er zijn ontzettend veel webshops. Dit betekent dat je met veel anderen moet concurreren. Hierdoor kan het lastig zijn om een grote klantenkring op te bouwen.

12. Je eigen apps ontwikkelen

Heb je veel kennis omtrent het ontwikkelen van apps? Dan is dit een leuke manier om op de lange termijn een passief inkomen te verdienen. Ontwikkel een app of een game die gebruikers op een bepaald gebied helpt. Zet je app openbaar zodat gebruikers hem kunnen downloaden.

Kijk wel of er niet al een vergelijkbare app op de markt is. Wanneer die van jou erg veel op een andere app lijkt dan zijn gebruikers niet overtuigd om die van jou te downloaden. Al helemaal niet omdat ze de andere app beter kennen.

Kansen: met een app verdien je geld door het tonen van in-app advertenties. Maar het kan ook dat je voor in-app aankopen kiest. Je verdient geld terwijl je helemaal niks doet.

Risico’s: het maken van een app kost ontzettend veel tijd. Je bent soms maandenlang aan het bouwen. Wanneer je een app laat ontwikkelen dan kost dit vooral veel geld. Van tevoren is niet duidelijk of je applicatie een succes wordt en hoeveel je hiermee gaat verdienen.

13. Advertenties op je auto

Wil je een beetje extra verdienen maar hoeft het geen fulltime inkomen te zijn? Laat advertenties op je auto plaatsen. Dit kan via een speciaal reclamebureau maar je kunt ook rechtstreeks met een bedrijf zakendoen. Adverteerders willen alleen zakendoen wanneer je auto er mooi uitziet. Je moet dus niet met een roestbak aankomen.

Op zich verdient dit niet zo heel veel, ergens rond de € 200 per maand. Maar het is toch een passieve inkomstenbron want je verdient geld terwijl je naar je werk of je vakantieadres rijdt.

Kansen: je hoeft alleen maar in te stappen en te rijden om geld te verdienen. Zelfs wanneer je auto ergens staat geparkeerd levert hij geld op.

Risico’s: er zitten niet echt risico’s aan deze methode verbonden. Behalve dat je zelf je auto minder aantrekkelijk kan vinden. Kijk goed met wie je samenwerkt. Sommige fraudeurs plaatsen advertenties op je auto maar betalen hier nooit voor.

14. Een blog met gesponsorde content

Ben je een expert op het gebied van gezondheid, kinderen, dieren of reizen? Denk goed over je favoriete onderwerp na en maak hier een blogwebsite van. Je kunt alles over je passie vertellen. Wanneer je site een beetje populair wordt dan trek je bedrijven of adverteerders aan. Je biedt gesponsorde content aan. Dit betekent dat je betaald krijgt voor gesponsorde blogs.

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig. Het bedrijf vraagt of je over hun product of dienst wil schrijven en op je site wil publiceren. Hier krijg je voor betaald. Maar het kan ook dat het bedrijf alleen een linkje naar hun website op jouw blog wil plaatsen. Ook dit is een verdienmodel.

Bij sommige platforms kom je met adverteerders in contact. Bijvoorbeeld via WhitePress. Wanneer je een populaire blog hebt kun je er toch al snel € 2000 per maand mee verdienen. En soms wel meer.

Kansen: met een populaire blog haal je hier een fulltime inkomen uit. Bovendien maak je van je hobby je werk.

Risico’s: het is heel lastig om je blog hoog in de organische zoekresultaten te krijgen. Wanneer dit niet lukt zal je passieve inkomen niet zo hoog zijn als verwacht.

Ideeën voor passief inkomen voor beginners

Ik heb nu meerdere ideeën gegeven voor passieve inkomstenbronnen. Ben je een absolute beginner? Dan is het risicovol om geld te investeren. Ga in dit geval voor een spaarrekening met een hogere rente. Of investeer elke maand € 50 in crypto of aandelen. Zo spreid je het risico.

Wil je in aandelen investeren, kijk dan eens naar een beleggingsfonds. Dit bestaat uit een mandje van verschillende aandelen waardoor je minder risico loopt.

Voor een beginner is het starten van een webshop niet zo verstandig. Maar het aanbieden van een online dienst is wel een goed idee. Je hoeft namelijk geen voorraad aan te leggen en met alleen een computer en internetverbinding ga je aan de slag.

Minder belasting over je passief inkomen betalen

Wist je dat een passief inkomen altijd belast wordt? Je moet namelijk nog inkomstenbelasting betalen. Het is belangrijk om de belastingdruk zo laag mogelijk te houden. Dit doe je door jezelf als bedrijf te registreren. Hierdoor profiteer je van allerlei fiscale voordeeltjes.

Een andere optie is je verdiende geld opnieuw te investeren. Bijvoorbeeld in elektronica of materialen die je voor je bedrijf of werk nodig hebt. Wat je investeert voor je werk gaat van je winst af. Hierdoor betaal je er geen belasting over.

Doe wel altijd netjes belastingaangifte. Je wil achteraf geen boete ontvangen want dan gaat een gedeelte van je passieve inkomen in rook op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.