Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je wilt beleggen in aandelen, maar weet niet zo goed hoe of wat. Dat komt goed uit, want in dit artikel lees je wat aandelen zijn. Lees meer over de effectenbeurs, handel en welke rechten jou dit geeft. Eindelijk krijg je antwoord op je vraag: wat zijn aandelen? Kun je daarna mooi zelf aan de slag.

Geschiedenis van verhandelbare aandelen

Al in de 17e eeuw waren er aandelen. De ‘Vereenigde Oost-Indische Compagnie’ (VOC) bestond van 1602 tot 1799. Dit was een particuliere Nederlandse Handelsonderneming. In 1602 gaven ze officieel hun eerste verhandelbare aandelen uit. Hiermee was het voor de VOC mogelijk om overzeese handelsactiviteiten te financieren.

Vóórdat aandelen bestonden, werd er in goeden gehandeld. Dit gebeurde via speciale beursgebouwen. Het eerste beursgebouw werd in 1531 in Antwerpen geopend. In 1571 volgde Londen met de Royal Exchange. Op deze beurzen vond goederenhandel plaats. Later kwamen hier leningen en obligaties bij. Het was in Amsterdam dat voor het eerst aandelen werden verhandeld. Dit waren de aandeeleffecten van het VOC. Op het gebied van aandelen heeft Nederland de primeur gemaakt. De effectenbeurs in zijn huidige vorm ontstond aan het begin van de 19e eeuw.

Waarom aandelen kopen?

Waarom zou jij jouw geld in aandelen steken? Bedrijven zijn altijd op zoek naar de mogelijkheden om uit te breiden en te groeien. Hier is financiering voor nodig. Er zijn verschillende manieren om deze financiering rond te krijgen. Een vrij makkelijke manier is het uitgeven van aandelen. Hierbij wordt het bedrijf in verschillende stukjes opgedeeld. Ieder aandeel staat gelijk aan een klein stukje bedrijf.

Het aandeel dat jij koopt is een waardepapier met bewijs van deelname in het bedrijf.  Iedereen met deze stukken is gedeeltelijk mede eigenaar. Hoe meer hiervan in het bezit, hoe groter het aandeel in de onderneming. Een misvatting is dat aandeelhouders gelijk eigenaar van het bedrijf zijn. Aandeelhouders kunnen invloed uitoefenen op het beleid. Toch krijgen ze nooit de volledige controle. Dit geldt zelfs niet voor een 100% aandeelhouder. Dat is weer pech hebben.

Aandelen en dividend

Wist je dat je met aandelen ook geld kunt verdienen, gewoon door ze vast te houden? Zo werk dat:

Maakt het bedrijf winst, dan moet deze winst over de aandeelhouders verdeeld worden. Het uitgekeerde deel van de winst wordt ook wel dividend genoemd. Het uitkeren van dividend heeft een negatief effect op het eigen vermogen van het bedrijf.

Dividend kan in geld worden uitgekeerd. Daarnaast is het mogelijk om het dividend in aandelen uit te keren. Dit wordt ook wel het stockdividend genoemd. Bij verlies van het bedrijf is er nog steeds mogelijk om dividend uit te keren. Deze uitkering is afkomstig uit de reserves. Dividend wordt jaarlijks uitgekeerd.

Tip: investeer in leningen met een verwacht netto rendement van circa 6 – 8%*. Ga naar Funding Circle NL

Het risico spreiden

Een groot deel van het rendement wordt uit dividenduitkering gehaald. Over de afgelopen 200 jaar bedroeg het rendement tussen de 6% en 8%. Hierbij is rekening gehouden met inflatiecorrectie. Op de effectenbeurs zijn veel verschillende aandelen te vinden. Zo is het mogelijk om stukken te kopen in de ICT of de financiële sector. Ook zijn er stukken in de sector technologie, agrarisch, chemie, telecommunicatie, vastgoed en nog veel meer.

Het is belangrijk om rekening te houden met het risico van beleggen. Daarom wordt aanbevolen om beleggingen zoveel mogelijk te spreiden. Dit betekent aandelen kopen uit verschillende sectoren. Gaat het met de ene sector minder goed, dan kan dit opgevangen worden met effecten uit de andere sector.

Wat is de waarde van een aandeel?

De uitgifte van aandelen vindt tegen nominale waarde plaats. Het is niet toegestaan om deze beneden de nominale waarde uit te geven. De nominale waarde wijkt vaak af van de koers of handelswaarde van het aandeel. De koers van een aandeel kan per dag sterk verschillen. Zo is de koers afhankelijk van economische ontwikkelingen en bedrijfsontwikkeling. Ook verwachtingen van beleggers spelen een rol. Door middel van een veiling wordt de openingskoers van een handelsdag bepaald. Aan het einde van de handelsdag ontstaat de slotkoers.

De kunst in aandelen handelen zit hem in het tijdig aankopen en verkopen hiervan. Het kopen en verkopen gebeurt op de effectenbeurs. De Nederlandse beurs is gevestigd op het Beursplein in Amsterdam. Tegenwoordig gebeurt het hier nagenoeg allemaal digitaal. Particulieren handelen via een broker. In de meeste gevallen is dit de eigen bank. De tarieven bij online brokers liggen veel lager dan bij grotere banken. Hierdoor kunnen er hogere rendementen behaald worden.

Fondsbeleggen: voor mensen met weinig tijd

Zie jet het niet zitten om zelf actief te handelen of heb je hier geen tijd voor? Kijk dan eens naar fondsbeleggen.  Een professionele fondsmanager belegt dan voor jou. Gemiddeld ontvang je een rente tussen 3% en 8%, wat op zich best mooi is (uitgaande van historische resultaten). Dit ligt in ieder geval hoger dan de spaarrentes.

Korte of lange termijn beleggen

Er zijn lange termijn beleggers en korte termijn beleggers. De korte termijn beleggers verhandelen aandelen binnen enkele minuten tot dagen. Ze zijn continu bezig met koersontwikkelingen. Hierbij wordt het economische nieuws goed in de gaten gehouden. Korte termijn beleggers behalen vaak een hoog rendement. Ook lopen ze meer risico op verlies.

De lange termijn belegger houdt zijn aandelen maandenlang tot soms jarenlang vast. Het rendement bij de lange termijn belegger ligt lager. Hier staat tegenover dat ook het risico op verlies lager ligt.

Wat zijn aandelen aan toonder?

Aandelen aan toonder zijn voorzien van een papieren certificaat. De bezitter van dit certificaat kan aantonen dat de aandelen in zijn bezit zijn. Vroeger bestonden alle aandelen uit een certificaat. In deze moderne tijd verloopt alles digitaal. Het is dan ook niet meer nodig om aandelen aan toonder te verkrijgen. Toch kunnen aandelen aan toonder ook een voordeel hebben. Zo is het bij overlijden niet nodig om administratieve procedures te doorlopen. De aandelen aan toonder kunnen worden doorgegeven aan de nabestaanden.

Aandelen aan toonder zijn diefstalgevoelig. Bij verlies van het certificaat is er sprake van verlies van eigendom. Aandelen aan toonder leveren ook geen fiscale voordelen op.

Aandelen op naam is weer iets anders. Dit komt alleen bij een besloten vennootschap voor. Bij aandelen op naam staat de naam van de eigenaar vermeldt. Een andere benaming hiervoor zijn registeraandelen.

Goed, nu weet je in ieder geval wat aandelen zijn. Durf je het aan? Open een beleggingsrekening. Of investeer in cryptomunten. Is ook weer eens wat anders (hoog risico).

Ads: Fast Invest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.