Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je producten of diensten via affiliates verkopen

Voor bedrijven is het belangrijk om hun producten of diensten te promoten. Dit kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld adverteren of promotie via je eigen website. Maar je kunt ook affiliates inzetten. Affiliates verdienen commissies door het promoten van je producten of diensten. Ze krijgen betaald op basis van hun prestaties. Een win-winsituatie voor beide partijen.

Het kan lastig zijn om met de juiste affiliates samen te werken. In deze blog geef ik enkele tips om Voor affiliates te vinden.

Identificeer je doelgroep en niche

Het belangrijkste is dat je de doelgroep en niche kent. Er zijn namelijk ontzettend veel affiliates en je wilt de juiste aantrekken.

Stel dat je een webshop in dameskleding hebt. Dan wil je affiliates die zich bezighouden met vrouwen en fashion. Dit vergroot namelijk de kans op succes. Je moet je altijd richten op een doelgroep die geïnteresseerd is en de producten of diensten die je aanbiedt.

Maak gebruik van affiliate netwerken

Je kunt rechtstreeks samenwerken met affiliates. Dit is goedkoop, heeft ook een aantal nadelen. Het vraagt namelijk speciale software en kennis om de data op de juiste manier te tracken. Je moet namelijk niet alleen bijhouden hoeveel verkeer de affiliate naar jouw website doorstuurt maar ook wat hier de conversie van is.

Enerzijds vraagt dit om een flinke investering vanuit jouw kant. Anderzijds moet de affiliate je vertrouwen.

De beste keuze is een affiliate netwerk. Dit is een platform waar adverteerders en affiliates samenkomen. Dit platform faciliteert de samenwerking tussen adverteerders en affiliates. Dit maakt het voor jou makkelijker om de juiste affiliates te vinden.

Hebt keuze uit verschillende affiliate netwerken zoals Daisycon, Awin en Tradetracker. Het is vaak een kwestie van uitproberen: wat past het beste bij jou?

Gebruik sociale media

Sociale media is een krachtig hulpmiddel zijn bij het vinden van affiliates. Gebruik hashtags die relevant zijn voor je bedrijf. Zo vind je mensen die geïnteresseerd zijn in het promoten van je producten of diensten.

Daarnaast kun je op social media adverteren. Doe je in eerste instantie om je producten of diensten te promoten. Maar het helpt ook om website te leiden en potentiële affiliates te bereiken. Hierbij is het belangrijk dat je op je website duidelijk vermeld dat je een samenwerking met affiliates aan wil gaan.

Zoek naar influencers

Influencers zijn mensen die een grote groep volgers hebben op social media. Deze personen hebben een grote invloed op hun volgers. Geweldig want ze spelen een belangrijke rol bij het promoten van je producten of diensten.

Vind influencers die bij jouw doelgroep en niche passen. Vraag hen of ze geïnteresseerd zijn in het promoten van je producten of diensten, in ruil voor een commissie.

Gebruik zoekmachines

Zoekmachines zoals Google zijn goed hulpmiddel bij het vinden van affiliates. Voor de juiste zoekopdrachten in. Bijvoorbeeld “affiliate programma” of “affiliate marketing“. Veel websites hebben hierover geschreven. Een aantal van deze websites is zeker geïnteresseerd in het promoten van je producten of diensten.

Neem altijd rechtstreeks contact op met de eigenaar van de website. Voorkom dat je een openbare reactie op de site achterlaat, dit komt minder professioneel over.

Maak gebruik van e-mailmarketing

E-mailmarketing is net zo effectief bij het vinden van affiliates. Stuur eens een nieuwsbrief naar je huidige klanten en vraag of ze geld willen verdienen met het promoten van je aanbod.

Het alternatief is gebruikmaken van e-mailmarketing lijsten. Op internet worden deze lijsten (tegen betaling) aangeboden. Koop wel altijd een lijst die aan de AVG-regels voldoet. Dit betekent dat de mensen op die lijst toestemming hebben gegeven voor benadering met betrekking tot commerciële doeleinden.

Eigen affiliate partnerprogramma opzetten

Ik zei het eerder al: het zelf opzetten van een affiliate programma is het goedkoopst. Natuurlijk vraagt het om een investering maar wanneer je heel lang gebruik wil maken van affiliate marketing dan bespaar je toch aardig wat geld.

Ik leg hieronder uit hoe je een eigen affiliate partnerprogramma opzet.

1. een geschikt affiliate platform uitkiezen

Je hebt software nodig om een goed affiliate programma op te zetten. Er zijn verschillende oplossingen, van eenvoudige softwarepakketten tot geavanceerde SaaS-oplossingen.

Kies altijd een platform dat makkelijk te gebruiken. Enkele goede voorbeelden hiervan zijn AffiliateWP, ShareASale, Refersion en Tapfiliate.

2. Maak promotiemateriaal

Je kunt de affiliates hun unieke link op hun website laten plaatsen. Maar met visueel promotiemateriaal vergroot je de kans op succes. Denk hierbij aan banners, advertenties, e-mailsjablonen en productafbeeldingen.

Zorg ervoor dat het promotiemateriaal er professioneel uitziet. Het moet ook aantrekkelijk zijn voor je affiliates. Ze zijn dan eerder geneigd om met je samen te werken. Goed promotiemateriaal verhoogt de conversie.

Stel commissies en beloningen in

Voor affiliates is het belangrijk dat ze goed beloond worden. Dit stimuleert ze om je producten of diensten te promoten. Het kan lastig zijn om de juiste commissie te vinden. Het is gebruikelijk dat commissies ergens tussen de 5% en 50% liggen. Dat kan dus heel erg wisselen en is mede afhankelijk van het product of de dienst die je aanbiedt.

Zet in het begin niet te laag in. Je wil namelijk affiliates aantrekken. Geef ook geen al te hoge commissies want hierdoor doe je jezelf tekort. Je moet wel winst blijven maken.

Promoot je affiliate programma

Affiliates vinden is niet vanzelfsprekend. Promootje affiliate programma. Plaats bijvoorbeeld een banner op je website of verstuur e-mails naar je klanten. Je kunt zelfs op social media of in zoekmachines adverteren.

Promoot je affiliate programma aan de juiste doelgroep. Ik dus van tevoren welke kanalen je hiervoor moet gebruiken. Zet eventueel influencers en om je programma te promoten. Het lijkt misschien vreemd: je promotieprogramma promoten. Maar het is de enige manier om affiliates aan te trekken.

Houd je affiliate programma up-to-date

Het is heel belangrijk dat het programma up-to-date blijft. Moet het promotiemateriaal regelmatig bijwerken. Ook is het belangrijk dat je de prestaties van je affiliates regelmatig beoordeeld. Je merkt vanzelf welke affiliates zeer actief zijn en welke nauwelijks iets doen.

Het is je toegestaan om een samenwerking met een bepaalde affiliate stop te zetten. Om problemen te voorkomen is het goed om bepaalde regels in de algemene voorwaarden te zetten.

Zorg altijd voor de nodige ondersteuning richting je affiliates. Misschien hebben ze moeite met het integreren van het promotiemateriaal. Of hebben ze bepaalde ideeën of vragen.

Samenvatting affiliates aantrekken voor je bedrijf

Een van de belangrijkste factoren is dat je aantrekkelijke commissies aanbiedt. Dit maakt potentiële affiliates nieuwsgierig om met je samen te werken. Ze willen beloond worden voor hun inspanningen, maakt die belofte waar.

Bedenk dat het vinden van affiliates voor je bedrijf het verschil maakt tussen een succesvolle of waardeloze marketingcampagne. Richt je altijd op je doelgroep en niche en maak gebruik van de juiste affiliate netwerken.

Ik hoop dat mijn tips je helpen bij het succesvol opzetten van een affiliate marketing campagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.