Bij resultaat uit overige werkzaamheden ben je een zogenaamde resultaatgenieter. je kunt gebruik maken van een aantal aftrekposten. Dit is helaas niet zoveel als bij de ondernemer.

Hulp bij aangifte

Kasboek/ budgetplanner

Houd de administratie en aangiftes overzichtelijk met een kasboek.

Dit zijn ‘resultaten uit overige werkzaamheden’

Je klust bij of hebt inkomsten. Dit is niet in loondienst en wordt ook niet als bedrijfswinst (winst uit onderneming) gezien. Eigenlijk ben je dus freelancer. De inkomsten worden belast als resultaat uit overige werkzaamheden. Dit valt in box 1 van de belastingdienst.

Welke resultaten vallen hieronder? Het gaat om alle inkomsten die je met  arbeid verricht. Doel is om hier voordeel uit te halen. Het inkomen valt niet onder de winst uit onderneming. Het is een beetje een grijs gebied. Je moet dus zelf bepalen waar je mee te maken hebt. Overige werkzaamheden zijn in ieder geval alle bijverdiensten met klussen, maar ook inkomsten of vergoedingen.

Je bent geen ondernemer voor de inkomstenbelasting

Als resultaatgenieter ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Toch kun je ondernemer zijn. Dit geldt in ieder geval als je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Startende ondernemers verdienen vooral de eerste 2 jaar nog niet zoveel. De belastingdienst ziet de lage inkomsten dan als resultaat uit overige werkzaamheden. Zodra je meer verdient, ben je ineens wel ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Administratieplicht wanneer je resultaatgenieter bent

Geef je de inkomsten op als resultaatgenieter, dan ben je geen (echte) ondernemer. Dit betekent dat je geen administratieplicht hebt. Je hoeft dus niet bij te houden wie je opdrachtgevers zijn. Je hebt ook niks te maken met BTW. Wel moet jij je aan de normale boekhoudregels houden.  Je houdt de opbrengsten en kosten goed bij. De belastingdienst kan hier op een later moment altijd om vragen.

Resultaat uit overige werkzaamheden aftrekposten

Heb je inkomen in box 1 en komt dit vanuit overige werkzaamheden? Mogelijk maak je hier kosten voor. Denk maar eens aan de aanschaf van een computer, het volgen van een cursus of reiskosten. Hoe zit het met deze aftrekposten? Sommigen hiervan mag je opgeven, anderen weer niet. De belastingdienst maakt onderscheid tussen helemaal, gedeeltelijke of niet aftrekbare kosten.

Helemaal aftrekbaar

Kosten die bedoeld zijn voor je verdiensten, zijn helemaal aftrekbaar. Dit geld in ieder geval voor de volgende zaken:

  • Gereedschap
  • Hardware en software
  • Vakbladen
  • Portokosten
  • Huur van bedrijfsruimte
  • Reiskosten: openbaar vervoer of taxi

Deze kosten mag je al aftrekken voordat je de inkomsten binnen hebt. Bijvoorbeeld omdat je eerst een computer moet aanschaffen of vakbladen moet lezen, voordat je aan het werk kunt.

Gedeeltelijk aftrekbaar

Sommige kosten zijn gedeeltelijk aftrekbaar. Heb je een eigen auto en gebruik je deze naast privé ook voor zakelijke doeleinden? Dan mag je 19 cent per kilometer aftrekken. Dit geldt overigens ook voor je scooter, brommer of fiets.

Je bent onderweg en eet of drinkt iets. Of je hebt een zakelijke lunch met een (potentiële) opdrachtgever. Ook deze kosten zijn gedeeltelijk aftrekbaar. Je mag 80% van de kosten aftrekken. Dit is best veel en dan ook zeker de moeite waard.

In sommige gevallen heb je recht op aftrek van kosten voor een werkruimte. hierbij is het belangrijk dat er een zelfstandige werkruimte aanwezig is, of dat je meer dan 10% van de woning voor het werk gebruikt. In sommige gevallen moet je het pand als ondernemingsvermogen aanmerken of deze administratief opsplitsen. Kom je hier niet uit, dan kun je beter een boekhouder om hulp vragen.

Niet aftrekbare kosten

Voor veel freelancers is de werkruimte thuis niet aftrekbaar. Eten en drinken dat je tijdens werktijd gebruikt, zijn ook niet aftrekbaar. Uitgezonderd zakenlunches of eten en drinken onderweg.

Ben je onderweg en krijg je een boete voor te hard rijden? Jammer, maar deze moet je toch echt zelf betalen. Dit mag je niet als aftrekpost opvoeren.

Je kunt als resultaatgenieter geen gebruik maken van de ondernemersaftrek (zelfstandigenaftrek, startersaftrek)

In één keer aftrekken of afschrijven

De aftrekposten mag je in één keer aftrekken of afschrijven. Is de aankoop goedkoper dan € 450, dan schrijf je de kosten in één keer af. Dit doe je altijd in het jaar waarin je de aankopen deed. Het kan ook dat de aankoop duurder was dan € 450. Vaak gebruik je deze producten langer dan een jaar. De kosten mag je dan gespreid aftrekken. Dit noemt de belastingdienst ook wel afschrijven.

Let op: aftrekposten zijn altijd zonder btw. Ben je ondernemer en heb je btw betaald? Dan mag je de betaalde btw aftrekken. Dit doe je in de btw-aangifte. Als resultaatgenieter krijg je hier niet mee te maken.

Bonnetjes goed bewaren

Wil je gemaakte kosten aftrekken, dan moet je dit wel kunnen bewijzen. De belastingdienst kan altijd ter controle langskomen. Hierbij vragen ze naar de bonnetjes (aankoopbon). Heb je geen bonnetjes of facturen, dan kun je ook geen gebruik maken van de aftrekposten. Zorg dat je administratie op orde is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.