Bijgewerkt: 27 maart 2023

Ben jij op zoek naar een leuke manier om geld te verdienen? Met AliExpress producten doorverkopen zet je een lucratieve handel op. Goedkoop inkopen en duurder verkopen: zo doe je dat.

AliExpress: Chinese webwinkel

Iedereen kent de Nederlandse webwinkelgigant bol.com. Onder het dak van bol vind je verschillende webshops. Zo werkt het ook met het Chinese AliExpress. Grootste verschil is dat je vanuit een Aziatisch land bestelt. Hierdoor krijg je te maken met douaneregels en mogelijk extra kosten. Toch kun je met AliExpress ontzettend veel verdienen. Hoe je dat doet? Door Chinese producten in Nederland door te verkopen.

Tip van GeldKip

Kasboek/ budgetplanner

Houd altijd je aan- en verkopen bij!

Regels met betrekking tot doorverkopen

Mag je zomaar producten uit China inkopen en deze in Nederland doorverkopen? Ja, dit mag. Het hangt er wel vanaf of je als ondernemer of particulier je producten aanbiedt. Als ondernemer krijg je namelijk te maken met BTW en invoerrechten. Voor particulieren ligt dit net even wat anders.

Particulier inkopen bij AliExpress

Laat ik eerst maar beginnen met het particulier inkopen bij AliExpress. Als particulier betaal je over pakketjes met een waarde tot €22 geen belasting (btw). Heeft het pakket een waarde tussen €22 en €150, dan betaal je btw (21%). Pakketjes met een waarde hoger dan €150 zijn naast btw ook belast met invoerrechten.

Soms krijg je te maken met inklaringskosten. Deze kosten bestaan uit btw, invoerrechten en afhandelingskosten. Alles wordt dan op één hoop gegooid. Je bent niet verplicht om inklaringskosten te betalen. Betaal je dit niet, dan krijg je de bestelling niet afgeleverd.

Bedrijfsmatig inkopen bij Chinese webwinkels

Als ondernemer kun je natuurlijk ook bij AliExpress inkopen. In dit geval krijg je te maken met de aangifte invoer. Een douane-expediteur regelt dit allemaal voor jou. Doordat je producten vanuit het buitenland invoert, moet je invoerrechten betalen. Als ondernemer betaal je ook btw. Het maakt hierbij niet uit wat de waarde van het pakket is: je moet altijd Nederlandse btw betalen.

Ondernemers doen btw-aangifte. Betaalde btw trek je van de voorbelasting af.

AliExpress producten doorverkopen via een webshop

Het gemakkelijkste is het opstarten van een webshop/ webwinkel. Dit kan als ondernemer, maar ook als particulier. De belastingdienst bepaalt uiteindelijk of je ondernemer voor de omzetbelasting bent. Bij een bepaalde omzet is het beter om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Voor het starten van een webshop heb je de volgende zaken nodig:

  • Domeinnaam en webhosting
  • Webwinkel of website
  • Producten
  • Eventueel BTW nummer en inschrijving KVK

Zorg dat de webshop voorzien is van een aantrekkelijke lay-out en content. Met content bedoel ik een over-ons pagina, homepage en natuurlijk productteksten. Ben je hier niet mee bekend, huur dan een tekstschrijver in. Dit hoeft natuurlijk niet, maar een professioneel uitziende website komt veel betrouwbaarder over.

Het is belangrijk dat je de websitebezoeker informeert over wie je bent, de producten die je verkoopt en wat deze kosten. Je geeft ook informatie over de verzendkosten, betaling en de levertijd.

Verkopen als particulier

Heb je geen zin om een webshop te starten, dan kun je natuurlijk ook de producten via Marktplaats verkopen. Facebook Marketplace en eBay zijn ook goede opties. De meeste particulieren kiezen hiervoor, en laten het opstarten van een webshop achterwege.

Verantwoordelijk voor defecte producten

De verkoop van AliExpress producten loopt goed. Helaas krijg je een klacht binnen: een product is kapot. Wat moet je doen?

Ben je ondernemer, dan ben je verantwoordelijk voor het defecte product. In beginsel ligt deze verantwoordelijkheid bij de fabrikant. Omdat de fabrikant in het buitenland zit, wordt de verantwoordelijkheid naar de inkoper verschoven. Jij dus. Je moet het defect product vervangen. Lukt dit niet, dan moet je naar alle redelijkheid de waarde van het product vergoeden. Loopt iemand schade op door de producten die je verkoopt? Ook dan ben je aansprakelijk.

Wist je dat je 10 jaar lang aansprakelijk blijft? Dit is best lang. Daarom is het verstandig om eens naar een productaansprakelijkheidsverzekering te informeren. Dit kan alleen wanneer je ondernemer bent.

Als particulier ben je niet aansprakelijk voor schade of letsel. Maar let op: soms ziet de belastingdienst jou wel als ondernemer. De klant kan jou dan aansprakelijk stellen. Of je ondernemer bent, hangt er voornamelijk vanaf of je als zelfstandige werkt en of je (voldoende) winst maakt.

Over de levertijd van AliExpress

Wil je AliExpress producten verkopen, dan moet je rekening houden met een soms lange levertijd. Het kan tot wel een half jaar duren voor je bestelde producten binnen zijn! Verkoop je populaire producten, dan zul je dus een voorraad aan moeten leggen. Doe je dit niet, dan moeten jouw klanten te lang wachten.

Zoveel verdien je met AliExpress producten doorverkopen

Een echte GeldKip stelt zichzelf de vraag: wat levert het op? Wanneer je het goed aangepakt, kun je hier een aardige boterham mee verdienen. De producten bij AliExpress zijn spotgoedkoop.

Stel dat je de LED helikopter/discobal op AliExpress bestelt. Dit is een speeltje voor in het donker en razend populair. Op AliExpress betaal je voor 50 stuks slechts € 25. Dat is 50 cent per stuk. In Nederland wordt de LED helikopter voor €10 tot €15 per stuk verkocht. Exclusief btw komt dit uit op €9,50 tot €14 per stuk. Je brutowinst is minimaal €9 per stuk. Houd wel rekening met een percentage niet-werkende producten.

Laat je de klant verzendkosten betalen of neem jij dit voor je rekening? Daarnaast maak je nog extra kosten zoals webhosting, het inhuren van een tekstschrijver en invoerrechten (als ondernemer).

Je nettowinst zou hierdoor uitkomen op €1 tot €2 per stuk. Dit geldt voor bovenstaand voorbeeld, bij andere producten heb je een grotere of kleinere winstmarge.

Ben je van plan om producten van AliExpress door te verkopen? Probeer het eerst eens als particulier. Bestel een paar producten en beoordeel de kwaliteit. Onderzoek hoeveel vraag hiernaar is maar vooral: wat het jou uiteindelijk oplevert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.