Bijgewerkt: 1 december 2023

Eerst waren er de grote influencers. Toen richtte bedrijven zich op micro- en daarna op nano-influencers. In Nederland is het nog niet zo bekend maar in andere landen al in opkomst: de pico influencer. Deze mensen hebben een sociaal media account met minder dan 500 volgers. Ben jij zo iemand? Pak je kans en verdien hier een passief inkomen mee!

Wat is het?

Een influencer is iemand die producten, diensten of merken op zijn sociale media account promoot. Dit gebeurt in samenwerking met een bedrijf of merk, maar soms ook met een bureau als tussenpersoon. Het bedrijf (de adverteerder) betaalt de influencer voor de promotie.

Hoe ziet een dergelijke promotie eruit? Als influencer kun je bijvoorbeeld een product van een bepaald merk in je video tonen. Je laat zien waarom dit product zo interessant is of hoe je dit in je eigen leven gebruikt. In plaats van een video kun je een product of iets anders ook via een stuk tekst of een afbeelding promoten. Hoe je dit doet hangt van het social media platform af.

Pico, nano, micro, meso, macro en mega

Officieel zijn er vijf typen influencers. Vanaf 2023 is hier nog een zesde bijgekomen. Ik zal je eerst laten zien hoeveel volgers elk type influencer heeft.

  • Pico: 10 tot 500 volgers
  • Nano: 500 tot 5.000 volgers
  • Micro: 5.000 tot 50.000 volgers
  • Meso: 50.000 tot 100.000 volgers
  • Macro: 100.000 tot 1 miljoen volgers
  • Mega: meer dan 1 miljoen volgers

Vroeger lag de focus alleen op de allergrootste accounts. Gedacht werd dat een groot bereik altijd goed was. Inmiddels is duidelijk dat dit niet zo is. Het engagementpercentage ligt bij mega influencers rond de 3%. Dit gaat om het percentage volgers dat echt betrokken is bij een post.

Kijk je naar micro influencers (tot 50.000 volgers) dan hebben die een engagement van 10%. Bij nano influencers ligt dit rond de 12%.

Hoe jij met weinig volgers geld verdient

Een pico influencer is iemand met een sociaal media account van 10 tot 500 volgers. Veel mensen met dit aantal volgers beschouwen zichzelf helemaal niet als influencer. Terwijl ze dit echt wel zijn. Pico’s hebben een passie voor hun werk, hobby, gezin of leven. Hun volgers zijn ontzettend betrokken bij wie ze zijn en wat ze doen.

Wanneer je tot 500 volgers hebt dan kun je geld verdienen als pico influencer. Maar wacht even voordat je ineens snel extra volgers gaat regelen. Je volgers moeten oprecht in jou geïnteresseerd zijn. Het heeft dus geen zin om volgers te kopen, omdat dit het engagement omlaag brengt.

Dit verdien je als pico influencer

Kun je als pico influencer een mooi passief inkomen genereren? Wanneer ik heel eerlijk moet zijn: met een enkel account gaat dit niet lukken. Maar wel wanneer je meerdere pico accounts hebt.

Per gesponsorde post krijg je tussen de 3 euro en 10 euro betaald. Oké dat is niet veel maar stel dat je 5 pico accounts hebt, verspreid over verschillende kanalen. Bijvoorbeeld Facebook, TikTok, Instagram en Twitter. Je kunt tot twee keer per week een gesponsorde post per account plaatsen. Wanneer dit elke keer 6 euro oplevert en je doet dit 10 keer per week, dan is dat toch 240 euro per maand.

Misschien vind je dit niet veel maar wanneer je helemaal niks met je accounts doet dan heb je nul euro. Dan is € 240 toch altijd 240 keer zoveel. En stel dat je die € 240 per maand in crypto of aandelen belegt. Met een gemiddeld rendement van 8% per jaar zie je jouw vermogen groeien. Na vijf jaar kun je zomaar tegen de € 19.000 hebben!

Verdient het echt zo goed?

Ik hou van eerlijkheid. Daarom zeg ik ook altijd eerlijk hoe ik over iets denk, en wat de verwachte opbrengst van je inspanningen is.

Ja, wanneer je een aantal pico-accounts hebt en het lukt je om met voldoende merken samen te werken dan kun je zeker € 250 per maand verdienen. Maar in de praktijk kan dit ook tegenvallen. Dat komt omdat pico influencers momenteel nog niet zo populair zijn. Het is een langzaam groeiende markt maar ik verwacht dat tegen 2024 steeds meer bedrijven de pico influencers ontdekken.

Het is dus zeker interessant om je hier nu al mee bezig te houden. Zorg dat je een trouwe groep volgers opbouwt. Ga de interactie met ze aan en toon ook interesse in je volgers. Bereid je voor op een toekomst van pico influencemarketing.

De voordelen van werken als pico influencer

Misschien twijfel je nog: levert je account wel voldoende op? Je moet het niet alleen voor het geld doen. Hieronder zie je waarom werken als pico influencer zo leuk is.

Creatieve vrijheid: Als pico-influencer heb je vaak volledige creatieve vrijheid om je eigen content te creëren en te delen met je volgers. Je kunt je eigen stem, stijl en persoonlijkheid laten zien, wat kan leiden tot meer voldoening en plezier in je werk.

1. Opbouwen van een community

Als pico-influencer bouw je een hechte community op. Je volgers zijn geïnteresseerd in jouw niche of interessegebied. Je beantwoordt vragen van volgers, ontvangt feedback en creëert een gemeenschap van gelijkgestemden.

2. Kansen voor groei en ontwikkeling

Werken als pico-influencer biedt kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Je leert nieuwe vaardigheden, breid je netwerk uit en werkt samen met merken en professionals. Je verbetert jezelf steeds verder.

3. Mogelijkheid tot passieve inkomsten

Als pico-influencer genereer je passieve inkomsten uit samenwerkingen met merken, gesponsorde posts, affiliate marketing of andere vormen van samenwerkingen. Hoewel de verdiensten niet zo hoog zijn als die van grote influencers, zijn ze nog steeds een welkome aanvulling op je inkomen.

4. Flexibiliteit en autonomie

Als pico-influencer heb je meer flexibiliteit en autonomie in je werk. Je bepaalt je eigen schema en volgt je eigen creatieve visie. Ook beslis je zelf welke samenwerkingen je aangaat. Dit geeft je de vrijheid en controle om je influencer-carrière op jouw manier te vormen.

Heb ik zelf pico accounts en verdien ik hier geld mee?

Op mijn website laat ik op een transparante manier zien hoe ik aan een passief inkomen kom. Dat doe ik op verschillende manieren en één hiervan is middels pico influencer marketing. Ik keek eerst of bureaus interesse hebben in een pico influencer. Maar weet je, ze hebben hier helemaal geen interesse in. Wanneer je tot 500 volgers hebt dan ben je blijkbaar niet interessant genoeg.

Gelukkig dachten veel bedrijven hier anders over. Met name startende ondernemers en kleine bedrijfjes hadden interesse in een samenwerking. Met verschillende van mijn kleine social media-accounts promoot ik hun producten of diensten.

Ik word er niet rijk van. Het geld wat ik ermee verdien investeer ik in crypto en aandelen. Of ik betaal hier het onderhoud van mijn affiliate websites van.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.