Iedereen die de AOW leeftijd bereikt heeft recht op een AOW uitkering. AOW aanvragen kan vanaf 4 maanden voor het bereiken van de AOW-gerechtigde leeftijd. Op welke manier het pensioen wordt aangevraagd, hangt van de woonsituatie af. Hierbij is er onderscheid tussen iemand die in Nederland woont of in het buitenland verblijft.

Opbouw van AOW

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Het is een van de volksverzekeringen waar iedere Nederlander recht op heeft. De overheid gaat uit van 50 werkjaren. Voor elk jaar wordt er 2% aan AOW uitkering opgebouwd. Over een periode van 50 jaar komt dit neer op 100% pensioenopbouw. Mensen die tijdelijk in het buitenland wonen, bouwen minder pensioen op. Dit is van invloed op de hoogte van de AOW uitkering.

De Algemene Ouderdomswet is het pensioen uit de eerste pijler. Werknemers bouwen aanvullend pensioen via de werkgever op (tweede pijler).

[do_widget id=text-19]

Bereiken van de AOW leeftijd

De AOW leeftijd 2020 ligt op 66 jaar. Dit wordt in stappen opgeschroefd naar 67 jaar (2021). In 2022 en 2023 is de pensioenleeftijd 67 jaar en 3 maanden. Wat betekent dit? Iemand die in het jaar 2021 de leeftijd van 67 jaar bereikt, gaat met pensioen. Hij of zij heeft dan recht op een AOW uitkering.

De vakbond FNV is tegen het verhogen van de pensioenleeftijd. Volgens de FNV en andere vakbonden moet de pensioenleeftijd op 66 jaar blijven, in ieder geval voor zware beroepen. Vanuit het kabinet is het verhogen van de pensioenleeftijd de enige manier om tekorten aan te vullen.

AOW aanvragen

De Sociale Verzekeringsbank (en SVB) is belast met het uitbetalen van de AOW uitkeringen. Aanvragen verloopt dan ook via de SVB. Ongeveer 4 maanden voor het bereiken van de AOW leeftijd verstuurt de SVB een brief. Hierin staat meer informatie over AOW aanvragen. Dit kan zeer eenvoudig via Mijn SVB. Hiervoor is een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord nodig.

Bij het aanvragen AOW is het belangrijk om de volgende gegevens bij de hand te houden:

 • Het IBAN rekeningnummer
 • Eventueel overzicht van in het buitenland verzekerde periode
 • Eventuele bewijsstukken van werkzaamheden in het buitenland

Het is de bedoeling deze bewijsstukken in te scannen en als bijlage mee te zenden.

Bij het online AOW aanvragen is het mogelijk om de gegevens tussentijds op te slaan, en op een later moment verder te gaan met de aanvraag.

AOW aanvragen vanuit het buitenland

Mensen die buiten Nederland wonen krijgen te maken met een andere manier van AOW aanvragen. Het hangt ervan af waar de persoon woont:

 1. Land van de Europese Unie: AOW aanvragen bij de landelijke pensioen instantie
 2. Land waar Nederland een gedrag over sociale zekerheid heeft afgesloten: contact opnemen met de instantie die het basispensioen regelt

Dit laatste geldt ook voor landen binnen de Europese economische ruimte (EER). Is iemand niet in het land waar hij woont verzekerd voor het basispensioen, dan moet uitgeweken worden naar het land waar hij het laatst verzekerd was. Wanneer dit Nederland was, dan stuurt de SVB een aanvraagformulier.

Vervroegd AOW uitkering aanvragen

Is het mogelijk om vervroegd AOW aan te vragen? Voor Nederlanders (Nederlands koninkrijk) kan dit niet eerder dan 4 maanden voor het bereiken van de AOW leeftijd. Mensen die buiten Nederland wonen kunnen dit ongeveer 6 maanden voor het bereiken van de pensioenleeftijd.

Bedragen en betaaldata AOW 2020

Dit zijn de bruto bedragen AOW 2020:

 • Alleenstaand: € 1255,87
 • Samenwonend, beiden AOW leeftijd. Samen: € €1719,10

Getrouwd of samenwonend, partner jonger dan 65: €859,55Bedragen zijn exclusief vakantiegeld. Dit betaalt de sociale verzekeringsbank in de maand mei uit. Hieronder volgen de netto bedragen AOW 2020:

 • Alleenstaand: € 1.187,43 (zonder heffingskorting: € 943,26)
 • Getrouwd of samenwonend, beiden AOW leeftijd. Samen: €1625,42 (zonder heffingskorting €1291,08)
 • Getrouwd of samenwonend, partner jonger dan AOW-leeftijd: €812,71 (zonder heffingskorting €645,54)

De betaaldata zijn vooraf bekend. Op deze vaste dagen maakt de SVB de AOW uitkering over:

 • 23 januari 2020
 • 24 februari 2020
 • 23 maart 2020
 • 23 april 2020
 • 20 mei 2020
 • 23 juni 2020
 • 23 juli 2020
 • 24 augustus 2020
 • 23 september 2020
 • 22 oktober 2020
 • 23 november 2020
 • 23 december 2020

In bijna alle gevallen staat het bedrag dezelfde dag op de rekening. Het kan echter ook voorkomen dat het iets langer duurt. Een en ander is afhankelijk van de bank. Bezoek voor meer vragen over AOW aanvragen 2020 de website van de SVB.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.