Bijgewerkt: 27 maart 2023

AOW 2023: bedragen AOW leeftijd en belangrijke aanpassingen. Wat moet je allemaal over het ouderdomspensioen weten? In dit artikel zet ik wat tips en weetjes op een rij.

Over AOW 2023

AOW staat voor algemene Ouderdomswet. Deze dient als basis voor het Nederlandse ouderdomspensioen. De AOW valt onder de volksverzekeringen. Wist je dat we in Nederland ruim 3 miljoen AOW-uitkeringsgerechtigden hebben? Dit is best veel wanneer je bedenkt dat Nederland 17 miljoen inwoners telt. In dit artikel komen de volgende onderwerpen over de AOW aan bod:

  • AOW-leeftijd
  • Opbouw ouderdomspensioen
  • AOW bedragen
  • Vakantiegeld
  • Aanvulling op AOW

AOW leeftijd 2023

In 2023 is de AOW leeftijd 2023 in Nederland 67 jaar en 3 maanden. Dit betekent dat mensen die geboren zijn vóór december 1955 op deze leeftijd in aanmerking komen voor AOW-uitkering. Voor mensen die na december 1955 zijn geboren zal de AOW-leeftijd verder stijgen.

De AOW leeftijd 2024 ligt op 67 jaar en 6 maanden. In 2025 is dit 67 jaar en 9 maanden. Voor de jaren 2026 bedraagt de pensioengerechtigde leeftijd 68 jaar. De AOW leeftijd wordt altijd gebaseerd op de prognose over de gemiddelde resterende levensverwachting wanneer iemand 65 is.

Opbouw van het ouderdomspensioen

Hoe bouw je eigenlijk ouderdomspensioen op? Voor elk jaar dat je in Nederland woont (en werkt) bouw je 2% op.in 50 jaar tijd heb je dus 100% aan ouderdomspensioen opgebouwd wie een periode in het buitenland woont of werkt bout mogelijk geen volledig pensioen op eerder komt het totaal aan ouderdomspensioen lager te liggen. Dit betekent ook een lagere uitkering.

AOW bedragen 2023

Sinds 1998 is de AOW-uitkering nog nooit zo hard gestegen als in 2021. Er werd gesproken van een stijging van 8%, maar het ging om een bruto stijging. In 2023 is die stijging niet zo spectaculair.

In 2023 ishet bruto AOW-bedrag voor een alleenstaande €1.353,11 per maand en voor gehuwden of samenwonenden €920,98 per persoon per maand. Dit zijn bruto bedragen, dus er gaat nog wel belasting en premie van af. In het artikel AOW-bedragen 2023 vind je alles over de bruto en nettobedragen.

Vakantiegeld uitbetaling

Net als bij loon, een WW-uitkering of bijstandsuitkering ontvang je ook bij een AOW-uitkering vakantiegeld. Van mei t/m april bouw je vakantiegeld op. In de maand mei betaalt de SVB het vakantiegeld uit. De overheid bepaalt de hoogte van het vakantiegeld. Dit is dus niet de gebruikelijke 8% zoals die bij werkgevers geldt.

Aanvulling op AOW

Veel ouderen hebben recht op aanvulling op AOW. Het blijkt dat ruim de helft van deze groep de aanvulling laat liggen. Vaak uit onwetendheid of een te hoge drempel om dit te regelen. Heb je geen volledig pensioen opgebouwd, dan is er recht op AIO. Deze voorziening hoort bij de participatiewet, net als dat de bijstandsuitkering hier ook toe behoort.

AOW tips

Hoe vul je het pensioen aan of hoe doe je als AOW-er belastingaangifte? Hieronder volgen enkele belangrijke AOW tips. Met deze 5 tips kan er niet veel misgaan met het aanvragen of ontvangen van AOW.

1. Eerder stoppen met werken

Check altijd je AOW-leeftijd (wanneer deze ingaat). Wil je eerder stoppen met werken? Dan krijg je een periode geen of minder inkomen. Bekijk hoe je dit financieel kunt overbruggen. Een mogelijkheid is spaargeld of beleggingen gebruiken, maar ook het werkgeverspensioen eerder in laten gaan.

2. Recht op ouderenkorting

Vergeet bij de AOW de ouderenkorting niet. Dit is een onderdeel van de heffingskortingen. Dankzij de ouderenkorting betaal je minder inkomstenbelasting. Je hebt hier recht op wanneer je in het jaar van aangifte de AOW-leeftijd hebt.

3. Controleer mijnpensioenoverzicht.nl

In het verleden bij verschillende werkgevers gewerkt? Dan heb je waarschijnlijk meerdere pensioenen opgebouwd. Op de website mijnpensioenoverzicht.nl zie je een overzicht van de pensioenuitvoerders. Het kan dat dit overzicht niet actueel is, houdt daarom zelf ook een overzicht bij. Claim waar je recht op hebt.

4. Vraag een voorlopige aanslag aan

Je ontvangt het AOW basispensioen en waarschijnlijk ook een werkgeverspensioen. Hierdoor heb je meer dan één inkomstenbron. De kans is groot dat je als gevolg hiervan te veel belasting betaalt. Of misschien wel te weinig. Voorkom verrassingen achteraf en vraag een voorlopige aanslag aan. Doe dit in het begin van het jaar, dan heb je de rest van het jaar de tijd om gespreid te betalen.

5. Los je hypotheek af

Als pensionaris wil je genieten en niet bezig zijn met het betalen van rekeningen. Is het mogelijk om extra op de hypotheek af te lossen? Doe dit dan! Je brengt niet alleen de maandlasten omlaag maar houdt iedere maand een beetje meer over.

Dit waren de belangrijkste tips en weetjes met betrekking tot de AOW. Heb je nog vragen of is iets onduidelijk? Op de website van de SVB vind je nog meer informatie. Ook de belastingdienst of een belastingadviseur kan verder helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.