Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bij het bereiken van de AOW leeftijd heb je recht op AOW-uitkering (Algemene Ouderdomswet). De AOW leeftijd 2020 bepaalt wanneer iemand de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. De overheid past de pensioenleeftijd regelmatig aan, dus wanneer bereik jij de AOW leeftijd?

Wanneer recht op AOW

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Dit is een verplichte collectieve ouderdomspensioen en valt onder de volksverzekeringen. Iedereen die in Nederland woont (en werkt) bouwt pensioen op. Voor elk jaar is dit 2%. Iemand bouwt in 50 jaar tijd maximaal 100% pensioen op.

Recht op AOW uitkering begint bij het bereiken van de AOW leeftijd. De mens wordt stiekem steeds ouder en kan dus ook langer doorwerken. Daarom past de overheid regelmatig de pensioengerechtigde leeftijd aan.

AOW leeftijd 2020: het overzicht

De AOW leeftijd 2020 ligt op 66 jaar en 4 maanden. De pensioenleeftijd van 2020 wordt doorgetrokken naar 2021. Deze pensioengerechtigde leeftijd geldt voor iedereen die geboren is op of na 1 oktober 1956. Mensen die vóór 1 oktober 1956 zijn geboren, krijgen te maken met een andere pensioengerechtigde leeftijd. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Geboren na 31 augustus 1953 en voor 1 september 1954 : 66 jaar en 4 maanden
  • Geboren na 31 augustus 1954 en voor 1 september 1955: 65 jaar en 4 maanden
  • Geboren na 31 augustus 1955 en voor 1 juni 1956: 66 jaar en 7 maanden
  • Na 31 mei 1956 en voor 1 maart 1957 : 66 jaar en 10 maanden
  • Na 28 februari 1957 en voor 1 januari 1958 : minimaal 67 jaar

Dit laatste betekent dat de pensioengerechtigde leeftijd nooit lager komt te liggen dan 66 jaar en 4 maanden, maar mogelijk wel hoger. Iedereen krijgt 5 jaar van tevoren te weten wanneer hij of zij met pensioen gaat.

Eerder met pensioen

Is het mogelijk om zelf de pensioenleeftijd aan te passen oftewel eerder met pensioen te gaan? Iedereen kan beslissen om eerder te stoppen met werken. Hier zitten wel een aantal haken en ogen aan. Zo valt er een gat tussen werk met bijbehorend inkomen en de AOW uitkering. Mogelijk is er wel recht op een bijstandsuitkering. Het is echter ook mogelijk om het ouderdomspensioen eerder in te laten gaan.

De pensioenleeftijd 2020 vervroegen heeft een nadeel: het totale pensioen wordt over een langere periode uitgekeerd. Bovendien bouw je ook minder lang pensioen op. Het gevolg is dat de maandelijkse uitkering lager ligt. Hoe ga je dit opvangen?

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Periode tot pensioen overbruggen met spaargeld

Met voldoende spaargeld overbrug je de periode tot aan het pensioen. Dit kan met behulp van de volgende tips:

  • Zet maandelijks een gedeelte van de inkomsten opzij
  • Beleg een gedeelte van het spaargeld in aandelen
  • Kies voor een spaarrekening met de hoogste spaarrente
  • Minimaliseer uitgaven tot het hoognodige
  • Bespaar op de vaste lasten
  • Kies voor een goedkopere supermarkt en huismerk producten

Met bovenstaande tips is het mogelijk om enkele tientjes tot meer dan €150 per maand te besparen. Wie dit al vanaf zijn dertigste doet, bouwt op deze manier een mooi bedrag op. Dit is voldoende om een bepaalde periode tot de AOW leeftijd te overbruggen.

Langer doorwerken

Niet iedereen wil bij het bereiken van de pensioenleeftijd ook stoppen met werken. Veel gepensioneerden merken dat ze in een gat vallen: de dagbesteding en sociale contacten zijn weg. Werken geeft niet alleen financiële maar ook mentale voldoening. Is het mogelijk om bij het bereiken van de AOW leeftijd door te blijven werken?

Ja, dit is geen probleem. De pensioenleeftijd 2020 is een recht om niet meer te hoeven werken, maar zeker geen plicht. Door blijven werken heeft geen invloed op de hoogte van de AOW- uitkering.

Je mag altijd kiezen voor het later ingaan van de AOW-uitkering. Dit kan tot maximaal 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd. Het voordeel van het uitstellen van de uitkering is dat het pensioen hoger wordt.

Werkende pensioengerechtigden krijgen te maken met een andere inkomstenbelasting tarief. De eerste belastingschijf bedraagt 18,65%. Dit is een stuk lager dan voor niet-gepensioneerden.

Ziekte of ontslag na de AOW leeftijd

Hoe zit het met het werken na de AOW leeftijd 2020 en ziekte? Er is recht op een ziekte uitkering van maximaal 13 weken. Bij ontslag en werkloosheid is er geen recht op een werkloosheidsuitkering. Ook kan de ontslagen AOW’er geen aanspraak maken op een transitievergoeding. De regels voor werkende AOW’ers zijn dus anders dan normaal.

Nieuws over AOW leeftijd 2020

De pensioenleeftijd 2020 stijgt minder snel. De AOW uitkering zelf is ook gestegen. Over het algemeen houden AOW’ers door nieuwe regelingen wat meer over.

Lees ook: AOW bedragen

De overheid en pensioenfondsen zijn het erover eens: pensioendeelnemers moeten beter geïnformeerd worden. Op de website mijnpensioenoverzicht.nl staat het financiële overzicht van het recht op pensioen. Nu kan iemand ook bekijken wat de financiële situatie is bij het bereiken van de AOW leeftijd.

De overheid verhoogt de pensioenleeftijd vaak met drie of vier maanden tegelijk. Volgens wetenschappers is het beter om dit met één maand per kalenderjaar te laten stijgen. Dit is rechtvaardiger en zorgt voor meer duidelijkheid.

Nog vragen over AOW leeftijd 2020? Meer informatie op de website van de belastingdienst of de Sociale Verzekeringsbank.

Ads: Fast Invest, Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.