AOW leeftijd pensioenakkoord: pensioenleeftijd stijgt minder hard

Het pensioenakkoord was in 2019 rond. Dat mocht ook wel, want er was ruim 10 jaar over onderhandeld! Belangrijkste punt was de AOW leeftijd. Deze stijgt minder hard. Bovendien zal de pensioenleeftijd niet meer zo snel met de levensverwachting meestijgen. Dit betekent dat we langer van ons pensioen kunnen genieten.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Over het pensioenakkoord

Wat is het pensioenakkoord? Dit zijn afspraken tussen het Kabinet en sociale partners. Het betreft hier afspraken over een goede oudedagsvoorziening (pensioen). Vakbonden FNV en CNV hebben medio juni een goedkeuring voor het pensioenakkoord 2019 gegeven. Dit betekent dat de nieuwe afspraken vanaf 2022 ingaan.

[do_widget id=custom_html-2]

Aow leeftijd pensioenakkoord vanaf 2022

In 2021 ligt de pensioenleeftijd op 66 jaar en 4 maanden. Dit was al zo in 2019. De pensioenleeftijd is dus voor 3 jaar bevroren. Dit betekent dat dit niet verder stijgt.

Zo zien de pensioenleeftijden er voor de periode 2022- 2024 uit:

  • 2022: 66 jaar en 7 maanden
  • 2023: 66 jaar en 10 maanden
  • 2024: 67 jaar
  • Vanaf 2024: 67 jaar

Pensioenleeftijd vanaf 2025

Vanaf het jaar 2025 is de AOW leeftijd aan de levensverwachting gekoppeld. Wordt de mens gemiddeld ouder, dan stijgt ook de pensioenleeftijd mee. Het Kabinet heeft wel besloten om de pensioenleeftijd minder hard met de levensverwachting te laten stijgen. Wanneer de gemiddelde levensverwachting met 1 jaar stijgt, zal de AOW leeftijd met slechts 8 maanden stijgen. Dit is per extra jaar een winst van 4 maanden. Dat is een goed vooruitzicht.

Geboortedatum en AOW leeftijd pensioenakkoord

Benieuwd wanneer je met pensioen mag? Bekijk hieronder de AOW leeftijd wanneer je binnen een bepaalde periode geboren bent.

  • Tussen 31 augustus 1953 en 1 september 1955: 66 jaar en 4 maanden
  • Tussen 31 augustus 1955 en 1 juni 1956: 66 jaar en 7 maanden
  • Tussen 31 mei 1956 en 1 maart 1957: 66 jaar en 10 maanden
  • Tussen 21 februari 1957 en 1 januari 1958: 67 jaar
  • Vanaf 1 januari 1958: minimaal 67 jaar

Iedereen die geboren is in het jaar 1958 of later heeft een pensioenleeftijd van minimaal 67 jaar. Het Kabinet kan dit later aanpassen. De AOW leeftijden stijgen met de levensverwachting. 5 jaar voor het bereiken van de pensioenleeftijd ontvang je hier bericht over.

Ingaan van de nieuwe AOW leeftijden

In juni 2019 zijn de nieuwe afspraken nog niet definitief. Dit betekent dat de AOW leeftijd pensioenakkoord nog niet wordt aangepast. De afspraken moeten eerst zijn vastgelegd in de wet. vanaf dan gaan de nieuwe AOW leeftijden in. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) past dit automatisch aan.

Zware beroepen mogen eerder stoppen

Volgens het nieuwe pensioenakkoord mogen mensen met een zwaar beroep eerder stoppen met werken. Bepaalde groepen werknemers mogen tot maximaal 3 jaar voor de AOW leeftijd stoppen. Hoe dit er precies uit komt te zien, is nog onduidelijk. Ook is het de vraag wat precies onder een zwaar beroep valt. Dit zijn in ieder geval metaalarbeiders, stratenmakers en bouwvakkers.

Een zwaar beroep kenmerkt zich door een fysieke en mentale belasting. Bovendien is er bij een zwaar beroep weinig flexibiliteit. Zo kan de persoon in kwestie niet wat later beginnen of eerder naar huis. Ook een kleine pauze inlassen is moeilijk.

Er komt geen algemene lijst van zware beroepen. Zou die er wel zijn, dan gaan bepaalde mensen rechten claimen. Het is dus even afwachten hoe het kabinet bepaalt wat een zwaar beroep is en wie dan eerder mag stoppen met werken. Vervroegd pensioen mag in ieder geval geen consequenties hebben voor zowel de werkgever als werknemer. De boete voor vroegpensioen wordt dan ook deels geschrapt.

Pensioenleeftijd België (rustpensioen)

In België ligt de pensioenleeftijd voor de periode 2019 – 2024 op 65 jaar. In de jaren 2025 tot en met 2029 is de pensioenleeftijd 66 jaar. Vanaf het jaar 2030 verhoogt de pensioenleeftijd naar 67 jaar.

Onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk om voor vervroegd pensioen te kiezen. Hierbij moet iemand aan zowel de leeftijdsvoorwaarden als de loopbaan voorwaarden voldoen.


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *