Bijgewerkt: 27 maart 2023

GeldKip belegt al sinds de jaren 90 in aandelen en warrants. De term bear market komt hier vaak voor. Maar wat is bear market in crypto? Dit betekent eigenlijk hetzelfde, maar heeft wel meer invloed op de koersen. Er zit dus een verschil tussen aandelen en crypto. Hoe ga je om met een crypto bear market? In dit artikel een goede uitleg, maar geen financieel advies.

Welkomstbonus: handel de eerste € 1000 zonder kosten. Geldig bij dé Nederlandse cryptobeurs.

Meld je aan bij Bitvavo

Wat betekent bear market?

De letterlijke vertaling van bear market is ‘berenmarkt’. Dit is het tegenovergestelde van de bull market oftewel de stierenmarkt. De beren en stieren zijn tegenstanders en continu met elkaar in gevecht. Maar wat betekent bear market voor crypto?

Deze term werd al in de 18e eeuw gebruikt, om aan te duiden dat een beer zich tijdens een aanval grote maakt en naar beneden duikt. Wanneer dit omlaagduiken met aandelenkoersen gebeurt, dan spreek je van een bear market.

De bear market slaat dus niet alleen op aandelenbeurzen maar ook op de cryptohandel.

Aankondiging van deze trend

Wanneer de cryptekoersen dalen, betekent dit niet direct dat er sprake is van een bear market. Hiervoor moet er veel meer aan de hand zijn. Het gaat dan om een daling van de koersen gedurende een lange periode. Ook dalen de koersen met 10% per dag of meer.

Dat is gelijk het verschil tussen een bearmarket crypto of aandelen. De koersen van aandelen dalen vaak minder hard. Het dagelijks dalingspercentage bij aandelen is lager om toch voor een bear market in aanmerking te komen.

Hoe lang duurt een bear market?

Het probleem is dat je nooit van tevoren weet hoe lang een bear market duurt. Maar het is wel duidelijk dat dit langer dan enkele dagen duurt, en ook langer dan twee weken. Meestal duurt een bearmarket tussen de 50 en 130 dagen. Het is al vaker voorgekomen dat deze periode nog langer duurt.

De langste bear market ooit duurde maar liefst 378 dagen, en dan heb je het over de wereld van de cryptocurrency. Ook aandelen kunnen gedurende zeer lange tijd dalen. Over het algemeen is het wel zo dat cryptomunten wat sneller herstellen dan de aandelenmarkt.

Oorzaken van dalende koersen

Een berenmarkt heeft verschillende oorzaken. Soms heeft dit met stijgende rentes te maken. Het is voor beleggers dan veel interessanter om het geld op een spaarrekening te zetten. Zodra de rentes dalen zie je dat er weer geld naar de aandelen en crypto stroomt.

Een bear market ontstaat ook wanneer het vertrouwen in crypto afneemt. Dat kan veroorzaakt worden door slecht nieuws, zoals een handelsverbod. Ander slecht nieuws is wanneer bedrijven zich terugtrekken en geen cryptocurrency meer accepteren. Vooral bitcoin reageert hier heel gevoelig op.

Wat betekent bullisch bearish dan?

Je hebt de bear market, maar ook bullisch bearish. Hierin komen twee woorden voor: bull en bear. Het gaat dan om trailers of beleggers die sterk van mening zijn dat de cryptomarkt binnenkort of snel gaat dalen. Er is dus nog geen sprake van een dalende trend, maar wel een verwachting.

Bullisch bearish traders trekken op dat moment hun investeringen terug. Wanneer voldoende traders dit doen heeft dit dalende koersen tot gevolg. Dit kan het begin zijn van een bear market. Maar het komt net zo vaak voor dat traders het mis hebben en koersen stabiel blijven.

Een aantal succesvolle bear traders

De meeste investeerders raken tijdens een bear market in paniek. Ze verkopen te snel of tegen een te lage prijs. Maar de bearmarket kan ook in je voordeel werken. Er zijn een aantal bekende bear traders die hier zeer succesvol mee zijn. Lees maar eens hoe ze dit doen.

Jesse Livermore wist in 1929 maar liefst 100 miljoen dollar te verdienen door gebruik te maken van de paniek op de aandelenmarkt. Tijdens de beurscrash van 1929 ging hij voor een shortpositie (gokkend op een koersdaling). Dit leverde hem zoveel op dat hij sindsdien de great bear of Wall Street wordt genoemd.

John Paulson deed hetzelfde in de periode 2007-2008. Dankzij short posities op de vastgoedmarkt wist hij een winst van maar liefst 3,7 miljard dollar bij te boeken.

Simon Cawkwell ken je misschien beter onder de naam Evil Knievel (niet te verwarren met de stuntman). Toen de aandelenmarkt na de 9/11 gebeurtenis instortte, maakt hij hier dankbaar gebruik van. Ook deze man ging short op aandelen, goed voor een winst van 1 miljoen dollar.

Er zijn nog meer bear traders die dankzij een slimme investering uit zijn gegroeid tot de rijkste GeldKippen ter wereld. Deze traders blijven vasthouden aan hun strategie, in een markt waarbij iedereen er juist van afwijkt. En dat is hoe je de bearmarktet succesvol inzet. Maar het is ook een beetje een kwestie van geluk hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.