Bijgewerkt: 27 maart 2023

De belasting aangifte 2024 geldt over het jaar 2023. Dit moet op tijd, anders loop je kans op een boete. Zonde want dan kun je het geld net zo goed aan mij geven. Ga maar even stevig zitten want ik leg je uit hoe de aangifte inkomstenbelasting werkt en wanneer je geld terugkrijgt.

Aangifte inkomstenbelasting

Niets zo saai als de aangifte inkomstenbelasting. Krijg je geld terug dan is dit natuurlijk wél leuk. Gelukkig hoef je niet altijd aangifte te doen. Is duidelijk dat je minder dan €47 aan belasting verschuldigd bent? Dan hoef je geen aangifte te doen. In de volgende gevallen doe je wel aangifte inkomstenbelasting:

  • Wanneer je hier bericht van de fiscus over ontvangt
  • Het is duidelijk dat je meer dan €47 aan belasting moet betalen
  • Wanneer je €15 of meer aan belasting terugkrijgt

Heb je een koopwoning dan doe je sowieso aangifte inkomstenbelasting. Woon je gehuurd? Dan hangt het van je situatie af of je wel of geen aangifte doet. Heb je geen bericht over aangifte ontvangen, dan heb je 5 jaar de tijd om dit alsnog te doen.

Belasting aangifte 2024: dit is nieuw

Elk jaar veranderen een aantal belastingregels. Voor de belasting aangifte 2024 moet je met een aantal zaken rekening houden. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten.

Tweeschijvenstelsel

Sinds 2021 geldt het nieuwe tweeschijvenstelsel. Dit geldt echter niet voor de belastingaangifte van vóór 2021. Mocht je dus nog een oude belastingaangifte moeten doen dan moet je wel weer rekening houden met het oude schijvenstelsel.

Ben je gepensioneerd dan gelden er drie IB-schijven. Als gepensioneerde betaal je minder inkomstenbelasting.

Hypotheekrenteaftrek

In 2023 bedraagt de maximale hypotheekrenteaftrek 36,93%. Dit was ooit 52% en wordt in acht stappen naar 37% verlaagd. De beperking van de hypotheekrenteaftrek is vooral voor middeninkomens flink voelbaar. Houd dus rekening met een lagere teruggave.

AOW leeftijd

In 2023 ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en 10 maanden. Dit kan belangrijk zijn wanneer je bijna deze leeftijd bereikt. Waarschijnlijk doe je in 2024 dan voor het laatst aangifte inkomstenbelasting, tenzij je een koopwoning hebt of een schenking ontvangt: dan blijf je ook daarna aangifte doen.

Belasting op spaargeld (vermogen)

In 2023 rekent de belastingdienst met een fictief rendement. Over je vermogen betaal je 0,36% tot 6,17 % belasting. In 2020 lag dit een stuk lager. Mensen die zeer zuinig leven en sparen worden als het ware afgestraft.

Cryptocurrency (cryptomunten)

Vooral in 2017 waren cryptomunten ontzettend populair. Veel mensen kochten ze aan zonder er rekening mee te houden dat de belastingdienst er ooit achteraan zou gaan. Wat onmogelijk leek gebeurde toch: tegenwoordig ben je verplicht om de waarde van cryptocurrency fiscaal op te geven. De belastingdienst kan cryptobeurzen dwingen om de waarde van accounts van klanten door te geven.

Heb je in 2023 cryptomunten gekocht? Bepaal op 1 januari 2024 de waarde hiervan. Deze waarde moet je aan de belastingdienst doorgeven. Niet vergeten!

Belastingaangifte 2024: vanaf wanneer kan ik dit indienen?

De belastingaangifte over het jaar 2023 staat vanaf 1 maart 2024 klaar op mijn belastingdienst. Inloggen op Mijn Belastingdienst kan via DigiD of e-herkenning. Heb je dit nog niet, vraag het dan tijdig aan.

Je hebt tot 8 mei 2024 de tijd om de aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Dit doe je zelf of laat je door een boekhouder of accountant doen. Je hebt hier in principe dus 2 maanden voor. Is dit te weinig, omdat je het druk hebt of omdat de boekhouder weinig tijd heeft? Dan kun je uitstel aanvragen. Dankzij het uitstel heb je langer de tijd om de aangifte in te vullen. Vraag je geen uitstel aan en ben je te laat met het indienen, dan riskeer je een boete.

Bericht van uitbetaling (belastingaangifte)

Snelle beslissers die vóór 1 april aangifte doen ontvangen vóór 1 juli bericht. De belastingdienst belooft  om binnen 3 maanden iets te laten weten. Soms lukt ze dit niet,  bijvoorbeeld door grote drukte bij de fiscus. Doe je later aangifte dan duurt het ook langer voordat je hier bericht van krijgt. Kijk er niet vreemd van op wanneer dit tot enkele maanden kan duren. Ontvang je een hele tijd geen bericht, neem dan zelf contact op met de belastingdienst.

Eventuele uitbetaling vindt niet lang na de voorlopige aanslag plaats. Ben je snel genoeg met het indienen van de aangifte inkomstenbelasting, dan heb je het geld vaak al in de maand juni of augustus op je rekening staan. Hoe langer je met de aangifte wacht, hoe langer het duurt voordat je het geld terug hebt.

Moet je betalen dan staat in de voorlopige aanslag hoeveel je moet betalen en voor welke datum je dit moet overmaken. Zorg dat je op tijd betaalt, anders ontvang je een boete.

Aangiftes over eerdere jaren

Misschien moet je nog aangifte over het jaar 2022 of 2023 doen. Dit had al gebeurd moeten zijn, misschien ben je het vergeten? Zolang je geen bericht van de belastingdienst ontvangt is het geen probleem dat je wat later. Je hebt tot 5 jaar de tijd om alsnog aangifte te doen.

De belastingaangifte over het jaar 2019 mag je uiterlijk 31 december 2024 indienen. De aangifte over het jaar 2020 mag je nog tot 31 december 2025 indienen. Houd deze data goed in de gaten: na deze periode kun je geen aangifte meer doen. Je eventueel recht op een teruggave vervalt dan ook. Dat zou natuurlijk zonde zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.