Belasting aangifte 2021 (belastingaangifte over 2020 doen)

De belasting aangifte 2021 geldt over het jaar 2020. Dit moet op tijd, anders loop je kans op een boete. Zonde, want dan kun je het geld net zo goed aan mij geven. Ga maar even stevig zitten, want ik leg je uit hoe de aangifte inkomstenbelasting werkt en wanneer je geld terugkrijgt.

Hét moment om in te stappen? Kies je platform.


Aangifte inkomstenbelasting

Niets zo saai als de aangifte inkomstenbelasting. Krijg je geld terug, dan is dit natuurlijk wél leuk. Gelukkig hoef je niet altijd aangifte te doen. Is duidelijk dat je minder dan €47 aan belasting verschuldigd bent? Dan hoef je geen aangifte te doen. In de volgende gevallen doe je wel aangifte inkomstenbelasting:

  • Wanneer je hier bericht van de fiscus over ontvangt
  • Het is duidelijk dat je meer dan €47 aan belasting moet betalen
  • Wanneer je €15 of meer aan belasting terugkrijgt

Heb je een koopwoning, dan doe je sowieso aangifte inkomstenbelasting. Woon je gehuurd? Dan hangt het van je situatie af of je wel of geen aangifte doet. Heb je geen bericht over aangifte ontvangen, dan heb je 5 jaar de tijd om dit alsnog te doen.

[do_widget id=text-20]

Belasting aangifte 2021: dit is nieuw

Elk jaar veranderen een aantal belastingregels. Voor de belasting aangifte 2021 moet je met een aantal zaken rekening houden. Hieronder vind je de belangrijkste aandachtspunten.

Tweeschijvenstelsel

In 2021 geldt het nieuwe tweeschijvenstelsel. Dit geldt echter niet voor de belastingaangifte van 2019. Mocht je dus nog een oude belastingaangifte moeten doen, dan moet je wel weer rekening houden met het oude schijvenstelsel.

Hypotheekrenteaftrek

In 2020 bedraagt de maximale hypotheekrenteaftrek 49%. Dit was ooit 52% en wordt in acht stappen naar 37% verlaagd. De beperking van de hypotheekrenteaftrek is vooral voor middeninkomens flink voelbaar. Houd dus rekening met een lagere teruggave.

AOW leeftijd

In 2020 ligt de AOW-leeftijd op 66 jaar en 4 maanden. Dit kan belangrijk zijn wanneer je bijna deze leeftijd bereikt. Waarschijnlijk doe je in 2021 dan voor het laatst aangifte inkomstenbelasting, Tenzij je een koopwoning hebt of een schenking ontvangt: dan blijf je ook daarna aangifte doen.

Belasting op spaargeld (vermogen)

In 2020 rekent de belastingdienst met een fictief rendement. Over je vermogen betaal je 0,13 tot 5,60% belasting. Omdat de spaarrente laag staat en de spaartaks naar verhouding te hoog is, wordt dit aangepast. Helaas gebeurt dit pas vanaf 2022.

Cryptocurrency (cryptomunten)

Vooral in 2017 waren cryptomunten ontzettend populair. Veel mensen hebben ze aangekocht, waardoor ze dit in 2018 moesten opgeven. In 2020 leeft cryptocurrency weer wat op. Dit is ook terug te zien aan de groeiende handelsvolumes. Heb je in 2020 cryptomunten gekocht? Bepaal op 1 januari 2021 de waarde hiervan. Deze waarde moet je aan de belastingdienst doorgeven. Niet vergeten!

Belastingaangifte 2021: vanaf wanneer kan ik dit indienen?

De belastingaangifte 2020 staat vanaf 1 maart 2021 klaar op mijn belastingdienst. Inloggen op Mijn Belastingdienst kan via DigiD of e-herkenning. Heb je dit nog niet, vraag het dan tijdig aan.

Je hebt tot 8 mei 2020 de tijd om de aangifte inkomstenbelasting in te vullen. Dit doe je zelf of laat je door een boekhouder of accountant doen. Je hebt hier in principe dus 2 maanden voor. Is dit te weinig, omdat je het druk hebt of omdat de boekhouder weinig tijd heeft? Dan kun je uitstel aanvragen. Dankzij het uitstel heb je langer de tijd om de aangifte in te vullen. Vraag je geen uitstel aan en ben je te laat met het indienen, dan riskeer je een boete.

Bericht van uitbetaling (belastingaangifte)

Snelle beslissers die vóór 1 april aangifte doen ontvangen vóór 1 juli bericht. De belastingdienst belooft  om binnen 3 maanden iets te laten weten. Soms lukt ze dit niet,  bijvoorbeeld door grote drukte bij de fiscus. Doe je later aangifte, dan duurt het ook langer voordat je hier bericht van krijgt. Kijk er niet vreemd van op wanneer dit tot enkele maanden kan duren. Ontvang je een hele tijd geen bericht, neem dan zelf contact op met de belastingdienst.

Eventuele uitbetaling vindt niet lang na de voorlopige aanslag plaats. Ben je snel genoeg met het indienen van de aangifte inkomstenbelasting, dan heb je het geld vaak al in de maand juni of augustus op je rekening staan. Hoe langer je met de aangifte wacht, hoe langer het duurt voordat je het geld terug hebt.

Moet je betalen, dan staat in de voorlopige aanslag hoeveel je moet betalen en voor welke datum je dit moet overmaken. Zorg dat je op tijd betaalt, anders ontvang je een boete.

Aangiftes over eerdere jaren

Misschien moet je nog aangifte over het jaar 2018 of 2019 doen. Dit had al gebeurd moeten zijn, misschien ben je het vergeten? Zolang je geen bericht van de belastingdienst ontvangt is het geen probleem dat je wat later. Je hebt tot 5 jaar de tijd om alsnog aangifte te doen.

De belastingaangifte over het jaar 2018 mag je uiterlijk 31 december 2023 indienen. De aangifte over het jaar 2019 mag je nog tot 31 december 2024 indienen. Houd deze data goed in de gaten: na deze periode kun je geen aangifte meer doen. Je eventueel recht op een teruggave vervalt dan ook. Dat zou natuurlijk zonde zijn!


GeldKip is een blogger van midden 40. Eigen huis met zonnepanelen (heel milievriendelijk), gezin, bedrijfje én een hond. Droomt van rijkdom en zoekt naar duizend manieren om dat te bereiken. Al die tips en ideeën komen in de blogs tot leven. ✍️Schrijven kost tijd en geld. Daarom staan er in de artikelen soms affiliate linkjes die naar een product of dienst verwijzen. Hiervoor ontvangt GeldKip een vergoeding, waar niet jij maar de adverteerder voor betaalt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *