Over inkomsten uit overige werkzaamheden betaal je belasting (loonbelasting). Hoeveel is dat? Je mag rekening houden met aftrekposten. Hierdoor betaal je minder belasting.

Inkomsten uit overige werkzaamheden (box 1)

Wat zijn precies inkomsten uit overige werk? Dit zijn inkomsten die niet onder een BV, NV, VOF of loondienst vallen. In onderstaande gevallen heb je inkomsten uit overig werk:

 • Gastouder/ kinderoppas
 • Krantenbezorger
 • Huishoudelijke hulp
 • Tekstschrijver
 • Fotograaf
 • Journalist
 • Freelancer

Freelancen is natuurlijk een breed begrip. Het betekent dat je een prestatie of dienst verleent, zonder dat je in loondienst bent. Dit kun je als zzp-er doen, maar ook zonder dat je een eenmanszaak hebt. Je kunt namelijk alleen een eenmanszaak hebben wanneer je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit is in veel gevallen niet nodig, denk maar eens en parttime teksten schrijven of werken als hulp in de huishouding. Ook voor een beetje klussen heb je geen inschrijving bij de KVK nodig.

[do_widget id=custom_html-8]

Inkomsten opgeven

Je moet alle inkomsten opgeven. Dit geldt in ieder geval voor inkomsten waarmee je winst maakt. Help je iemand met klussen en lever je zelf het materiaal aan? Is de vergoeding die je ontvangt net zo hoog als de kosten voor het materiaal? Dan maak je geen winst. Deze inkomsten hoef je niet op te geven.

Zodra je wel winst maakt, moet je dit opgeven bij de belastingdienst. Resultaat uit overig werk valt in box 1 van de Belastingdienst.

Hoeveel belasting betalen?

Hoeveel belasting je betaalt, hangt van een aantal zaken af:

 • Gemaakte kosten
 • Hoogte van de inkomsten

Het scheelt ook of je wel of geen ondernemer voor de omzetbelasting bent. In het eerste geval draag je geen BTW af, in het tweede geval wel. Ben je ondernemer voor de belastingdienst, dan kun je gebruik maken van extra aftrekposten. Dit zorgt ervoor dat je minder inkomstenbelasting betaalt.

Aftrek van gemaakte kosten

Verlaag de belasting over inkomsten uit overige werkzaamheden. Dit doe je door gemaakte kosten af te trekken. Wat zijn gemaakte kosten? Dit zijn bijvoorbeeld de aanschaf van gereedschap, een computer, kantoorartikelen, vakliteratuur of andere zaken. Het gaat hier om dingen die je nodig hebt voor de uitvoering van je werk. Als schrijver kun je niet zonder computer en de schilder kan niet zonder schilderskwasten. Bewaar al je aankoopbonnen. Het brutobedrag (zonder btw) mag je aftrekken van de inkomsten.

Stel dat je afgelopen jaar als freelance tuinman € 5000 hebt verdiend. Je hebt wat tuingereedschap aan moeten schaffen. Kosten: € 800. Dit trek je van de inkomsten af. Hierdoor blijft er € 4200 openstaan. Over dit bedrag moet je inkomstenbelasting en bijdrage ZVW betalen.

Zo hoog is de belasting die je betaalt!

Een echte GeldKip kijkt naar de inkomstenbelasting. Hoeveel betaal je uiteindelijk? Hierbij let je op de belastingschijven. Val je met je inkomen in een bepaalde belastingschijf, dan betaal je het percentage tarief uit deze schijf. Hieronder zie je de belastingschijven voor 2021:

 • Tarief 1 – tot € 68.507: 37,05%
 • Tarief 2 – vanaf € 68.507: 49,50%

Dit lijkt misschien een beetje verwarrend, want betaal je met een inkomen van € 75.000 nu 37,05% of 49,50%? Over de eerste € 68.507 betaal je 37,05%, over de overige € 6493 betaal je 49,50%. Zo ziet het er in theorie uit. In de praktijk werkt het iets anders.

Je hebt namelijk recht op algemene heffingskorting en mogelijk nog wat andere heffingskortingen. Dit geldt alleen wanneer dit niet al wordt toegepast. Heb je al een inkomen of uitkering? Dan geldt de algemene heffingskorting niet voor het resultaat uit overig werk.

Bijdrage zorgverzekeringswet

Naast inkomstenbelasting betaal je ook een bijdrage voor de zorgverzekeringswet (ZVW). Dit is iets waar bijna niemand rekening mee houdt. Werk je in loondienst, dan betaalt de werkgever dit. Bij inkomsten uit overige werkzaamheden moet je dit zelf betalen. De bijdrage ZVW is inkomensafhankelijk. Tot een inkomen van €  58.311 betaal je 5,75%. Over het bedrag dat hierboven komt, betaal je niks.

Inkomsten uit overig werk: belastingvrij verdienen

Je hoeft niet altijd inkomstenbelasting te betalen. Soms is dit belastingvrij. Belastingvrij verdienen is mogelijk dankzij de algemene heffingskorting. Verdien je niet meer dan € 6500 per jaar, dan is dit belastingvrij. Let op: dit bedrag kan iets afwijken. Belastingvrij verdienen is alleen mogelijk wanneer je verder geen inkomsten of uitkering hebt. Heb je dit wel, dan wordt hier de algemene heffingskorting op toegepast. Over de inkomsten uit overige werkzaamheden betaal je dan wel belasting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.