Bijgewerkt: 27 maart 2023

Jaarlijks doe je aangifte inkomstenbelasting. Dit gaat niet alleen over je inkomsten maar ook spaargeld en beleggingen. Moet je belasting over crypto betalen? Dat is afhankelijk van je totale vermogen. Zie hoe de belasting naar crypto kijkt en waarom ze weten wat je in je bezit hebt.

Meer winst? Tijdelijk bij Bitvavo géén handelskosten. Alleen voor nieuwe accounts.

Bekijk de bonus

Kan de belasting je crypto zien?

Laat ik als eerste de meest belangrijke vraag beantwoorden. Kan de belasting je crypto zien? Het antwoord: nee. Maar wacht, spring nu geen gat in de lucht. Want de belasting kan wel zien wat de waarde van je cryptobezit is.

Eh… kan dat? Helaas wel. De belastingdienst werkt steeds vaker samen met handelsbeurzen. Ze mogen gegevens opvragen bij verschillende instanties. Dus niet alleen bij de bank maar ook bij een cryptobeurs. Wanneer de fiscus hierom vraagt dan is de cryptobeurs verplicht om mee te werken.

Jaja, maar dit geldt toch zeker alleen voor Nederlandse handelsbeurzen? Nee hoor, de belastingdienst heeft internationale samenwerkingsverbanden. Dus ze vragen ook de gegevens bij beurzen zoals Binance en Coinbase op. Zeggen ze dan, want in de praktijk blijkt dit toch heel omslachtig te zijn.

Belasting over crypto berekenen

Een echte GeldKip gaat voor een zo hoog mogelijke winst. Daar wil je natuurlijk geen belasting over betalen. Helaas is liegen hierover niet zo verstandig. Want ondanks dat het nu onduidelijk is of de fiscus je gegevens daadwerkelijk opvraagt, misschien doen ze dit in de toekomst alsnog op grote schaal.

Belasting over crypto berekenen is helemaal niet zo moeilijk. Het enige dat je moet weten is het totaal aan vermogen en het heffingsvrij vermogen.

Je vermogen bestaat niet alleen uit de waarde van cryptomunten maar ook de waarde van aandelen en al het spaargeld. Dus officieel ook het spaargeld dat je thuis hebt liggen, al zal de fiscus echt niet bij je aanbellen om dit te controleren.

De rekensom

Weet je al wat je totale vermogen is? De peildatum is altijd op 1 januari. Wanneer je aangifte doet in 2024 dan kijk je naar de waarde van je vermogen op 1 januari 2023.

Van de totale waarde trek je eerst het heffingsvrij vermogen af. In 2022 bedraagt dit € 50.650 per persoon. Heb je een fiscaal partner dan is dit samen € 101.300. Ik ga er even vanuit dat je een totaal vermogen van € 60.000 hebt. Je hebt geen fiscaal partner dus je hebt een heffingsvrij vermogen van € 50.650.

€ 60.000 – € 50.650 = € 9350

Dat is het bedrag waar je belasting over gaat betalen. Hierover betaal je een gemiddeld rendement van 1,81%. Je zou dan € 169 aan belasting moeten betalen, dus dat valt nog wel mee. Maar wanneer je vermogen hoger is dan betaal je ook meer aan rendement:

  • Tot € 50.651: 1,818%
  • Van € 50.651 tot € 962.351: 4,366%
  • Vanaf € 962.351: 5,53%

Wanneer een deel van het vermogen in de tweede of derde schijf valt dan betaal je dus een hoger percentage. Dit geldt dus niet voor het totale vermogen!

Wat als je crypto niet opgeeft?

Ben je liever sneaky en geef je crypto gewoon niet op? Het is niet zo dat de belastingdienst gelijk op je stoep staat. Mocht dat wel zo zijn: geef ze een kop koffie en leg uit waarom je crypto niet hebt opgegeven. Misschien dat de belastinginspecteur een goede dag heeft en je er met de schrik vanaf komt.

Wanneer je crypto niet opgeeft dan telt dit als zwart vermogen. Eigenlijk ben je dan verkeerd bezig, de belastingdienst ziet dit als een misdrijf. De eerste keer zal de boete niet zo groot zijn, maar wanneer je de tweede of volgende keer weer de mist ingaat, dan hang je echt.

Soms ziet de belastingdienst je crypto niet

Niemand wil belasting over crypto betalen, maar het moet gewoon. Toch zijn er situaties waarbij de belastingdienst nooit kan weten wat de waarde van je crypto is.

Vóór het jaar 2020 werkte de belastingdienst met geen enkel handelsplatform samen. Wie toen crypto kocht en naar een privé wallet verplaatste, zit goed. Een cryptowallet is namelijk niet gelinkt aan je privégegevens.

Koop je crypto op een decentraal platform aan? Op een DeFi platform is iedereen anoniem. Wanneer je hier iets aankoopt dan blijft dit ook buiten de klauwen van de fiscus. En wanneer je spullen verkoopt en je laat dit rechtstreeks naar je privéwallet overmaken, dan weet niemand dat. Alleen jij en de koper.

Belasting over crypto bij verlies

Het kan gebeuren dat je dit jaar voor € 100.000 aan crypto koopt. Het jaar daarop zijn de koersen zo hard gedaald, dat de totale waarde van je investering nog maar op € 70.000 staat. Je hebt dus verlies gemaakt. Moet je bij verlies toch belasting over crypto betalen? Heel sneu maar ja, je moet er nog steeds belasting betalen. Wanneer de waarde op 1 januari op € 70.000 staat, dan moet je die € 70.000 ook bij de belastingdienst opgeven. Flauw hè?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.