Bijgewerkt: 28 maart 2023

Een gids voor het correct berekenen van belastingen over cryptocurrency

Spaargeld en beleggingen vallen in belastingbox 3. Dit betekent dat je hier vermogensheffing over betaalt. Gelukkig is er nog zoiets als een vrijstelling, waardoor veel mensen uiteindelijk geen belasting hoeven te betalen. Toch moet je de belasting over crypto berekenen. Het is te risicovol om dit niet te doen, want de fiscus werkt steeds vaker met crypto exchanges samen.

Handelen in crypto en geen kosten betalen? Tijdelijk betaal je helemaal niks bij het Nederlandse Bitvavo

Box 3: sparen en beleggen

Vaak wordt gedacht dat je geen belasting over crypto hoeft te berekenen, omdat je niet zoveel hebt. Maar naast crypto valt ook je spaargeld en beleggingen (aandelen, opties) in box 3. Alles wordt bij elkaar opgeteld. Mogelijk kom je hierdoor boven de grens van het heffingsvrij vermogen uit.

In 2023 ligt de vrijstelling in box 3 op € 57.000 per persoon. Met een fiscaal partner is dit het dubbele (€ 114.000). Let op met kinderen die crypto of spaargeld in bezit hebben, want het vermogen van kinderen wordt opgeteld bij dat van de ouders.

Belasting over crypto berekenen

Het is heel eenvoudig om zelf de belasting over crypto te berekenen. Doe je in het jaar 2023 aangifte, dan geldt dit over het voorgaande jaar, in dit geval dus 2022. Je kijkt naar je vermogen zoals dit op 1 januari 2023 van toepassing was. Hieronder een voorbeeld.

Vermogen 1 januari 2023 (met fiscaal partner)

 • Spaarrekening Piet: € 29.000
 • Spaarrekening Marieke: € 6000
 • Spaargeld kinderen: € 5000
 • Waarde aandelen: € 18.000
 • Waarde crypto: € 7000

In totaal heeft dit gezin een vermogen van € 65.000, dat in box 3 valt. Omdat Piet en Marieke fiscale partners zijn, valt dit bedrag onder de grens van het heffingsvrij vermogen. Is het bij jou het geval, dan geef je tijdens de aangifte inkomstenbelasting je vermogen door maar hoef je niet bang te zijn dat je hier belasting over moet betalen.

Vermogen boven de vastgestelde grens

Belasting over crypto berekenen is vooral belangrijk wanneer je vermogen hoger is. Stel dat Piet alleenstaand is, en flink wat spaargeld en crypto heeft. Kijk maar eens naar onderstaand voorbeeld.

Vermogen 1 januari 2023 (alleenstaand)

 • Spaargeld: € 39.000
 • Waarde aandelen: € 18.000
 • Waarde crypto: € 7000

In totaal heeft Piet € 64.000 aan vermogen in box 3. Dit moet hij opgeven aan de belastingdienst. Bovendien moet Piet hier belasting over betalen.

€ 64.000 minus € 57.000 (vrijstelling) = € 8.000. Over dit bedrag betaalt Piet belasting.

Koop crypto en betaal met iDEAL

De percentages belasting over crypto

Over crypto betaal je een ander belastingpercentage dan over spaargeld. Bekijk hieronder welk percentage belasting over crypto je moet betalen.

Alleenstaand

 • Tot € 57.000: 0%
 • Over elke euro boven de € 57.000: 32% over een fictief rendement van 6,17%

Met fiscaal partner

 • Tot € 114.300: 0%
 • Over elke euro boven de € 114.000: 32% over een fictief rendement van 6,17%

Het fictieve rendement waarmee de belastingdienst rekent ligt al jarenlang veel te hoog. Maar er is goed nieuws, want vanaf 2025 wordt het werkelijke rendement belast.

Wat als je crypto niet opgeeft?

Sommigen geven hun cryptobezit niet aan de belastingdienst door. Dit wordt dan als zwart vermogen gezien. Feitelijk bega je dan een misdrijf, en dit kan beboet worden. De vraag is of de belastingdienst je crypto kan zien.

Het antwoord hierop is niet zo eenvoudig. Wie in 2019 of eerder crypto heeft gekocht en dit op een hardware- of papieren wallet heeft staan, zit redelijk veilig. De belastingdienst heeft geen inzicht in je cryptobezit. Dit krijgen ze wel zodra je deze crypto naar een handelsbeurs verplaatst.

Hoe kan dat? De fiscus werkt met steeds meer crypto exchanges samen. Dit zijn echt niet alleen de Nederlandse aanbieders, maar ook buitenlandse partijen. Vanwege (internationale) regelgeving zijn dit soort bedrijven verplicht om de balans van hun klanten aan verschillende belastingdiensten door te geven.

Voorbeelden uit de praktijk

In 2021 werd Binance in de VS onderzocht door de belastingdienst en justitie. Het bedrijf zou namelijk meewerken aan belastingontduiking en het witwassen van geld. Dus let op, je crypto dat op een handelsbeurs staat wordt zeker niet aan het zicht onttrokken.

Het Nederlandse Bitvavo maar ook andere Nederlandse beurzen en brokers zijn verplicht om het vermogen van hun klanten door te geven aan de belastingdienst. Overigens hoeven ze dit alleen maar te doen wanneer de belastingdienst hierom vraagt. Het is dus niet zo dat deze bedrijven dit jaarlijks zelf door moeten geven. Mogelijk kan dit in de toekomst wel veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.