Jouw geluk kan duurder uitvallen dan je denkt

Een geldprijs gewonnen? Gefeliciteerd! Misschien moet je kansspelbelasting betalen. Hoeveel dit is, verschilt per loterij. Voor de belasting over een prijs van de Staatsloterij gelden andere regels.

Prijs gewonnen tot €450

Alle prijzen tot €450 zijn belastingvrij. Je hoeft dus geen kansspelbelasting te betalen. Het maakt hierbij niet uit of je de prijs via de Staatsloterij, de Postcodeloterij of een bingo hebt gewonnen. Er is echter wel een uitzondering: wanneer je meedoet aan een kansspel op internet. De Staatsloterij valt hier niet onder: alle prijzen tot €450 mag je voor jezelf houden. Dat is toch wel een lekker gevoel.

Belasting over prijs Staatsloterij: meer dan €450

Je wint €450 of meer in de Staatsloterij. Jawel, dit kan dus ook gemakkelijk een bedrag van 1 miljoen of meer zijn! Daar kun je heel veel leuke dingen van doen. De vraag is echter hoeveel belasting je hierover moet betalen.

Normaal bedraagt de kansspelbelasting 30,1%. Win je een bedrag van 1 miljoen euro, dan moet je hier €301.000 aan belasting over betalen. Dit is natuurlijk een flinke hap uit je prijs.

Goed nieuws: de prijzen van de Staatsloterij zijn belastingvrij. Hoe dat kan, lees je hieronder.

Staatsloterij betaalt de belasting

De Staatsloterij staat er om bekend dat ze de kansspelbelasting voor de winnaars betalen. Hierdoor zijn alle prijzen belastingvrij (netto). Je hoeft niks aan te geven en krijgt ook geen naheffingsaanslag. Wat je wint, is 100% voor jouzelf.

Vermogensrendementsheffing

Dat klinkt allemaal mooi, maar de belastingdienst wil nog steeds een deel van je prijzengeld zien. Win je een groot bedrag, dan krijg je te maken met de vermogensrendementsheffing. Dit is de belasting die je over je vermogen (spaargeld, beleggingen) betaalt.

Over de eerste €30.000 (ongeveer) hoef je geen belasting te betalen. Heb je een fiscaal partner, dan hoeven jullie over de eerste €60.000 niks te betalen. Daarna krijg je te maken met de belastingdienst. Hoe hoger het vermogen, hoe meer je betaalt.

Schenkbelasting

Heb je een grote prijs gewonnen en wil je een gedeelte aan familie of vrienden schenken? De ontvanger betaalt mogelijk schenkbelasting. Dit kun je voorkomen door gebruik te maken van de vrijstelling: het jaarlijks bedrag dat je belastingvrij mag schenken.

  • Ouder – kind: € 5.428
  • Ieder ander persoon: € 2.173

Onder bepaalde voorwaarden mag je eenmalig meer schenken, mits de ontvanger dit geld voor studie of koopwoning gebruikt.

Samen in de Staatsloterij spelen

Samen een lot kopen en een prijs winnen: hoe zit het met de verdeling? Veel mensen spelen met z’n tweetjes of met een groep. Hierbij leggen ze allemaal evenveel in. Dit betekent dat prijzen ook gelijkwaardig verdeeld worden. Omdat er geen sprake is van kansspelbelasting, hoeft niemand deze belasting te betalen. Wel vormt zich een ander probleem: de schenkbelasting.

Stel dat je met vier personen in de Staatsloterij meespeelt. Op 1 lot valt de hoofdprijs van 1 miljoen euro. Dit delen jullie logischerwijs door vieren: elk €250.000. Maar wacht, je kan niet zomaar iemand €250.000 geven. De belastingdienst ziet dit als een schenking. De ontvanger betaalt dan schenkbelasting. Deze belasting varieert van 20% – 40%. Voor bedragen onder €124.727 varieert dit van 10% – 30%.

Om dit te voorkomen zorg je voor een bewijs dat jullie samen eigenaar van het lot of de loten zijn. Een schriftelijke verklaring voorzien van namen, handtekeningen en datum is een vereiste. Daarnaast is het belangrijk om aan te tonen dat je het deel van het lot hebt betaald. Zo kom je onder de schenkbelasting uit. Bovendien voorkomt dit problemen met uitbetaling, bijvoorbeeld wanneer die goede vriend jou niet je gewonnen deel wil uitbetalen. Met bewijs win je een rechtszaak een stuk gemakkelijker.

Samenvatting belasting over prijs (Staatsloterij)

Hieronder de samenvatting belasting over prijs Staatsloterij.

  • Win je een prijs in de Staatsloterij, dan betaal je geen belasting
  • Je betaalt bij een grote prijs mogelijk wel vermogensbelasting
  • Speel je met meerdere in de Staatsloterij, leg dan alles goed vast
  • Wil je schenken, houd dan rekening met de schenkbelasting

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.