Bijgewerkt: 1 december 2023

Geen inkomstenbelasting betalen.

Sommige websites zeggen dat het belastingvrije inkomen in 2023 is vastgesteld op € 8520 per jaar. Dat klopt niet! In werkelijkheid kun je veel meer belastingvrij bijverdienen. Misschien heb je gedurende het jaar loonheffing afgedragen. Mogelijk krijg je dat van de belastingdienst terug.

Alle inkomsten bij elkaar

Belastingvrij bijverdienen 2023 gaat over alle inkomsten die je krijgt. Dus niet alleen passieve inkomsten maar ook salaris uit loondienst. Of bijverdiensten, bijvoorbeeld enquêtes invullen of wanneer je ‘s avonds in de kroeg een bijbaantje hebt.

Ontvang je een of meerdere uitkeringen? Dat wordt ook als inkomsten gezien. Je moet dus alle inkomsten over het kalenderjaar 2023 bij elkaar optellen. Dan pas kom je erachter of je wel of geen belasting moet betalen.

Zoveel kun je belastingvrij bijverdienen in 2023

Bijverdienen is eigenlijk een misleidende term. Het gaat namelijk om je totale inkomen. Dit betekent dat je ook verplicht bent om al je inkomsten bij de jaarlijkse inkomstenbelasting op te geven. Ook wanneer je met een baantje slechts enkele euro’s hebt verdiend.

De vraag is hoeveel je belastingvrij kunt bijverdienen. Het eerdergenoemde bedrag van € 8520 klopt niet (ik heb geen idee waar websites dit vandaan halen).

Dit kun je belastingvrij bijverdienen in 2023: € 10.738.

Algemene heffingskorting en arbeidskorting

De meeste websites rekenen alleen met de algemene heffingskorting. Hierdoor komen ze op een veel lager bedrag uit met betrekking tot belastingvrij bijverdienen. Wat velen vergeten is dat je, wanneer je werkt, ook recht hebt op de arbeidskorting. Dat geldt niet alleen voor mensen die in loondienst werken maar ook wanneer je ondernemer bent of een passief inkomen hebt.

De arbeidskorting geldt alleen niet over uitkeringen die je ontvangt.

Wanneer je € 10.738 per jaar verdient (in 2023) dan ontvang je de volgende kortingen op de inkomstenbelasting:

  • Algemene heffingskorting: € 3070
  • Arbeidskorting: € 878

Dit totaalbedrag komt overeen met de inkomstenbelasting die je zou moeten betalen. Daarom betaal je uiteindelijk helemaal niks.

Inkomen uit overig werk

Je bent niet in loondienst en bent geen ondernemer. Maar je verdient toch geld. Bijvoorbeeld met het schrijven van boeken of blogs. Of wanneer je cursussen of bijles geeft. Het kan ook dat je geld via het internet verdient, meedoet aan medische onderzoeken of kranten of reclamefolders bezorgt.

Al die verdiensten vallen onder inkomen uit overig werk. Maar alleen wanneer je geen ondernemer bent! Hoe zit het met belastingvrij verdienen wanneer je inkomen uit overig werk hebt? Hetzelfde als hierboven. Je kunt maximaal 10.738 euro in 2023 belastingvrij (bij)verdienen.

Wanneer je een uitkering hebt

Het is even opletten wanneer je een uitkering ontvangt zoals een WW-uitkering, Wajonguitkering of bijstandsuitkering. Op je uitkering wordt de inkomstenbelasting automatisch ingehouden. Hierbij wordt ook rekening gehouden met de algemene heffingskorting.

Dit is van invloed op eventuele bijverdiensten. Omdat de algemene heffingskorting op je uitkering wordt toegepast, kun je (bijna) niks belastingvrij bijverdienen. Over de inkomsten die je naast je uitkering ontvangt betaal je dus de volledige inkomstenbelasting.

Netto-inkomen zzp’er

Verdien je een passief inkomen als zzp’er of heb je winst uit je bedrijf? Dan kun je veel meer belastingvrij bijverdienen. Voorwaarde is dat de inkomsten alleen uit je bedrijf afkomstig zijn. Dus niet extra inkomsten uit loondienst of een uitkering.

Laat ik er even van uitgaan dat je alleen middels je bedrijf inkomsten genereert. Hoeveel mag je dan belastingvrij verdienen? Allereerst moet je weten dat je als zzp’er een zvw-premie betaalt. Wanneer je in loondienst bent dan wordt dat door de werkgever ingehouden. Zelfs wanneer je als zzp’er belastingvrij geld verdient, moet je nog steeds die zvw-premie betalen.

In de volgende berekening is uitgegaan van de nettowinst, dus de bedrijfskosten zijn ervan afgetrokken. Dit kun je als zzp’er belastingvrij verdienen: € 29.500 (over het jaar 2023). In deze situatie betaal je een inkomensafhankelijke bijdrage zvw van € 1142. Wil je helemaal geen zvw-premie betalen? Dan mag je maximaal € 5050 verdienen.

Belastingvrij inkomen voor de startende ondernemer

In de eerste vijf jaar dat je een bedrijf u mag je gedurende drie jaar gebruik maken van de startersaftrek. Dat is een extra korting op de inkomstenbelasting. In dit geval mag je ongeveer € 32.000 per jaar belastingvrij verdienen.

Belastingvrij inkomen voor studenten

Veel studenten hebben een bijbaan. Dat is ook wel nodig, de studie en het studentenleven is erg duur. Bijverdienen is een mooie manier om te sparen voor later, een auto, een huis of wat dan ook.

Belastingvrij bijverdienen voor studenten is zeker mogelijk. Hierbij gelden dezelfde regels als hierboven (zie belastingvrij bijverdienen 2023). Maar let op want als student ontvang je mogelijk een studiefinanciering. Wanneer je boven een bepaalde grens uitkomt dan moet je de ontvangen studiefinanciering terugbetalen. De bijverdiengrens voor 2023 ligt op € 16.121. Zorg dat je jaarinkomen hier niet boven komt te liggen.

Dit is wel weer afhankelijk van je situatie. Doe je hbo of universiteit dan val je mogelijk onder het leenstelsel. In deze situatie mag je onbeperkt bijverdienen. Wanneer je een MBO-opleiding volgt, een beurs krijgt, een reisproduct of rentedragende lening dan moet je wel rekening houden met de bijverdiengrens.

Belastingvrij inkomen voor vrijwilligers

Doe je vrijwilligerswerk? Dan heb je recht op een vrijwilligersvergoeding. Meestal dan, want in sommige situaties krijg je deze vergoeding niet. Je ontvangt de vrijwilligersvergoeding wanneer je 21 jaar of ouder bent. Je verdient met vrijwilligerswerk maximaal € 190 per maand met een maximum van € 5 per uur. De maximale vergoeding per jaar bedraagt € 1900.

Ben je jonger dan 21 jaar en doe je vrijwilligerswerk? Dan mag je maximaal € 2,75 per uur verdienen. Maar ook met een maximum van € 190 per maand en maximaal € 1900 per jaar.

Wanneer je onder deze limieten blijft dan valt dit onder een belastingvrij inkomen voor vrijwilligers. Je hoeft over deze bedragen geen inkomstenbelasting te betalen. Het kan dat je uiteindelijk meer aan vergoeding ontvangt. Je hoeft hier niet altijd belasting over te betalen. Wanneer de vergoeding jouw kosten dekt, zoals reiskosten of verblijfkosten, dan is dat onbelast.

Hoeveel mag ik bijverdienen naast mijn baan?

Op de website van de belastingdienst staat iets over ‘belastingvrij bijverdienen’. Sommigen vinden dit misleidend. De belastingdienst bedoelt dat je naast je bijverdiensten geen andere inkomsten of een uitkering hebt. In dit geval spreek je wel degelijk van belastingvrije bijverdiensten. De belastingdienst legt het niet altijd goed uit maar je weet nu wat ze bedoelen.

Je bepaalt zelf hoeveel je naast je baan bijverdient. Dat kan € 10.000 per jaar zijn maar ook € 100.000. Aan jou de keuze. Wel moet je er rekening mee houden dat extra bijverdiensten belast worden. Je moet hier dus inkomstenbelasting over betalen en, afhankelijk van je situatie, ook zvw-premie. Het is dus verstandig om vooraf uit te rekenen hoeveel je uiteindelijk aan belasting moet afdragen.

Bijverdienen is altijd mooi meegenomen

In het slechtste geval moet je over je bijverdiensten belasting betalen. Bijvoorbeeld omdat de algemene heffingskorting en de arbeidskorting op je huidige baan of je werk als ondernemer wordt toegepast. Is bijverdienen dan nog wel interessant? Ja dat is het altijd!

Zelfs wanneer je volledige inkomstenbelasting moet betalen, levert bijverdiensten altijd wat extra’s op. Van elke verdiende euro houd je minimaal € 0,50 euro over (maar vaak nog wat meer). Stel dat je met een bijbaantje € 1000 per maand bijverdient. Na belastingaftrek blijft er minimaal € 500 voor jouw over.

Stel je eens voor wat je met die € 500 per maand kunt doen. Na 10 maanden sparen koop je een leuke tweedehandsauto. Na zes maanden sparen ga je samen met je partner op een geweldige vakantie. Of je gaat met je partner 12 keer per maand uit eten, of je koopt elke maand 5 Levi’s spijkerbroeken.

Oftewel: een bijbaan loont altijd. Zelfs wanneer het maar € 50 per maand oplevert. Wist je dat ik dit soort kleine bedragen investeer in cryptocurrency en op die manier laat groeien? Dat is natuurlijk ook een methode om vermogen op te bouwen. Of om aan een passief inkomen te werken. Denk hier maar eens over na.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.