Vaak wordt gedacht dat je met een hobby belastingvrij mag bijverdienen. Hoewel dit in veel gevallen klopt, kan het zomaar zijn dat de belastingdienst je toch als ondernemer ziet. Of dat je achteraf inkomstenbelasting betaalt. Wanneer verdien je hobbymatig en bij welk bedrag ga je belasting betalen? Dat kom je vandaag te weten.

Hobby als bron van inkomen

Over inkomen betaal je inkomstenbelasting. Wie in loondienst is weet hier alles van af. Gelukkig krijg je korting op de te betalen inkomstenbelasting. Deze korting ontvang je in de vorm van algemene heffingskorting en mogelijk ook arbeidskorting.

Wist je dat je niet altijd belasting hoeft te betalen? Dit komt door verrekening met de algemene heffingskorting, waardoor de inkomstenbelasting soms op nul uitkomt.

Is je hobby een bron van inkomsten en heb je geen andere inkomsten uit loondienst of een uitkering? Mogelijk betaal je dan helemaal geen belasting.

[do_widget id=text-18]

Belastingvrij bijverdienen (de grens)

Je brengt de algemene heffingskorting in mindering op de te betalen loonbelasting. Verdien je vrij weinig, dan kom je mogelijk in aanmerking voor belastingvrij bijverdienen. De grens voor belastingvrij bijverdienen ligt in 2020 op ongeveer €6500.

Verdien je in een heel jaar niet meer dan €6500 bruto? Dan is dit gelijk je netto inkomen: je betaalt dus geen inkomstenbelasting.

Hobbymatig inkomen telt soms helemaal niet mee

In een aantal gevallen hoef je het hobbymatig inkomen helemaal niet op te geven, ook niet wanneer dit boven de €6500 per jaar uitkomt.

Je biedt als verhuizer je diensten aan. Hiervoor huur je een bus voor een hele dag en betaal je de benzinekosten. Totaal maak je €250 aan kosten. Na de verhuizing ontvang je een vergoeding van €250. Dit doe je 30 keer per jaar waardoor je in totaal €7500 ontvang. Moet je dit opgeven aan de belastingdienst?

Nee, de belastingdienst ziet het als hobbymatig inkomen. De vergoeding die je ontvangt is net zo hoog als de kosten die je maakt. Hierdoor kun je met je hobby belastingvrij bijverdienen.

Krediet Groep Nederland maakt lenen vanaf €5000 mogelijk.

Moet je inkomsten altijd op geven?

Verdien je minder dan €6500 per jaar? Dan betaal je geen inkomstenbelasting. Je bepaalt zelf of je wel of niet je inkomsten doorgeeft. Ben je van mening dat je inkomstenbelasting moet betalen, dan ben je verplicht om dit door te geven. Wanneer je dit niet doet en de belastingdienst komt hier achter, dan moet je alsnog betalen. Bovendien krijg je ook nog eens een boete. Maak voor jezelf dus uit of je wel of geen aangifte inkomstenbelasting doet.

Ondernemer voor de Belastingdienst

Soms betaal je geen inkomstenbelasting maar ben je wel ondernemer voor de belastingdienst. Dit betekent dat je btw moet afdragen. Wanneer ziet de belastingdienst je als ondernemer? Dat is wanneer je winst maakt. Laten we het voorbeeld van de verhuizer er weer bijnemen.

Als verhuizer maak je per verhuisdienst €250 kosten. Je brengt in totaal €350 bij de klant in rekening. Deze kosten bestaan uit de gemaakte kosten inclusief jouw uurloon. Ook dit doe je 30 keer per jaar dus hobbymatig. De netto-jaaromzet (minus de bedrijfskosten) bedraagt 30 x €100 is €3000.

In bovenstaand voorbeeld ben je ondernemer voor de belastingdienst. Je maakt immers winst, namelijk €3000. Hier hoef je geen inkomstenbelasting over te betalen. Wel moet je btw in rekening brengen. Deze btw geef je per kwartaal of per jaar aan de belastingdienst door.

De kleine ondernemersregeling

Nu is het zo dat je ook vrijstelling van btw kunt krijgen. Dit geldt alleen voor ondernemers die weinig omzet behalen. De grens ligt op een omzet van €20.000 per jaar. Zit je hieronder, dan kom je voor de kleine ondernemersregeling in aanmerking.

De kleineondernemersregeling (KOR) is vrijwillig. Doe je eenmaal mee, dan zit je hier voor een bepaalde periode aan vast. Tijdens deze periode breng je geen btw in rekening en hoef je deze ook niet te betalen. Aan de andere kant mag je ook geen betaalde btw aftrekken. Het heeft dus zijn voor- en nadelen.

Van je hobby je werk maken

Met je hobby belastingvrij bijverdienen is leuk, maar wat wanneer je doorgroeit? Het kan namelijk voorkomen dat je meer opdrachten of verkopen genereert dan verwacht. Hierdoor stijgt de omzet en mogelijk ook de winst.

Zodra je serieus winst maakt wordt het tijd om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Als ondernemer profiteer je namelijk van een aantal belastingmaatregelen. Dankzij de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling betaal je minder inkomstenbelasting.

Blijf je qua nettowinst onder de jaarlijkse €6500? Misschien kun je de hobby dan ook beter bij hobby houden. Mocht je hierover twijfelen, vraag dan aan een boekhouder of accountant om advies. Deze bekijkt wanneer het beter is om over te stappen van hobbymatig naar bedrijfsmatig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.