,

Je hebt een vaste baan en wil graag wat bijverdienen. De vraag is of dit kan: belastingvrij bijverdienen naast een fulltime baan. Je betaalt namelijk al inkomstenbelasting over het fulltime inkomen. Hoe zit dit dan met de bijverdiensten? GeldKip zet het weer eens allemaal op een rij.

Zoveel mag je belastingvrij verdienen (2020 en 2021)

Eerst even kijken naar de term belastingvrij bijverdienen. Dit betekent dat je geen inkomstenbelasting betaalt. Je kunt alleen belastingvrij verdienen wanneer je onder een bepaalde inkomensgrens blijft. Hierbij maak je gebruik van de algemene heffingskorting en mogelijk de arbeidskorting.

In 2020 mag je € 7850 belastingvrij verdienen.

Voor 2021 ligt dit op € 8710 (dit is een inschatting).

Hoeveel belastingvrij bijverdienen naast fulltime baan?

Wanneer je een fulltime baan hebt dan betaal je inkomstenbelasting. Hierbij maak je gebruik van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Zo zal het in veel gevallen geregeld zijn.

Belangrijk om te weten: de algemene heffingskorting mag je maar één keer toepassen. Dit betekent dat je deze niet bij twee verschillende werkgevers kan aanvragen. Heb je twee banen dan moet je een keuze maken bij welke werkgever je de algemene heffingskorting toepast.

Kun je belastingvrij bijverdienen naast een fulltime baan? In veel gevallen niet. Het is namelijk zo dat je alleen belastingvrij bijverdient wanneer je de algemene heffingskorting toe kan passen. Bij je eerste werkgever (fulltime baan) maak je hier al gebruik van. Dit betekent dat je bij je tweede baan geen korting op de te betalen inkomstenbelasting krijgt. Je betaalt hier dus de volledige belasting over. Gelukkig zijn er andere manieren om belastingvrij bij te verdienen.

Diensten ruilen

Wil je belastingvrij bijverdienen naast je fulltime baan dan kan dit alleen wanneer je geen algemene heffingskorting bij je fulltime salaris toepast. Maar wel bij je tweede baan. Dit is echter niet aan te raden! Kies altijd voor het baantje waar je het meest verdient en pas hier de heffingskortingen toe. Dit levert je namelijk het meeste voordeel op.

Wil je toch belastingvrij bijverdienen naast een fulltime baan? Je kunt ook diensten voor diensten ruilen. Of producten voor producten. Hoe werkt dat? In de praktijk noem je dit een barteldeal. Het betekent dat je een dienst verleent en hier iets voor terugkrijgt, bijvoorbeeld een andere dienst of een product. Je krijgt dus niet in geld uitbetaald.

Maar let op: officieel ben je verplicht om ook een barteldeal aan de belastingdienst op te geven. De belastingdienst ziet dit namelijk als een vorm van inkomen.

Zwart werken en geen belasting betalen

Stiekem doen veel mensen het: zwart werken zonder hier belasting over te betalen. Dit kun je ook zien als een vorm van belastingvrij bijverdienen naast je fulltime baan.

Of het ook mag? Nee! De belastingdienst wil namelijk weten wat je verdient en hoe je aan dit geld komt. Over je inkomsten moet je inkomstenbelasting betalen. Zo simpel is het. Zwart werken is strafbaar, maar hoe weet de belastingdienst dat je dit doet?

Vaak krijgt de belastingdienst informatie van derden. Bijvoorbeeld door iemand die jou verlinkt (de kliklijn). Meestal gaat het dan om personen waar je geen goede verstandhouding mee hebt en die jou op deze manier een hak willen zetten.

Wist je dat je zwart werken zelf alsnog aan kunt geven? Over het algemeen heb je vijf jaar de tijd om alsnog aangifte inkomstenbelasting te doen.

Een passief inkomen opbouwen naast je fulltime baan

Ook handig: een passief inkomen. Het voordeel hiervan is dat je tijdelijk belastingvrij bijverdient naast je fulltime baan. Hoe dit werkt? In veel gevallen kun je een passsief inkomen ‘parkeren’. Dit betekent dat je tijdelijk niet laat uitbetalen maar het tegoed opbouwt. Denk maar eens aan affiliate marketing waarbij je de keuze hebt om direct of op een later moment uit te betalen.

Je kunt op deze manier tijdelijk niet uit laten betalen waardoor je in theorie geen inkomen hebt. Maar let op, want ook nu weer zit hier een addertje onder het gras. De factuurdatum ziet de belastingdienst namelijk als uitbetaaldatum. Dit kun je dus niet al te lang volhouden.

Ben je benieuwd hoe je een passief inkomen opbouwt en meer dan € 5000 per maand binnenhaalt? Tenminste, sommigen lukt dit echt! Lees meer op de website over passief inkomen.

Heb je nog vragen over de inkomstenbelasting of belastingvrij bijverdienen, zoek je antwoord op deze website of neem contact op met de belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.