Werken, geld verdienen en geen belasting betalen. Moet je hiervoor naar een belastingparadijs of is dit in Nederland ook mogelijk? Een belastingvrij inkomen bestaat zeker maar in de praktijk komt dit zelden voor. Hierdoor rekenen veel mensen zich rijker dan ze zijn.

Iedereen betaalt inkomstenbelasting

Of je nu een eigen bedrijf hebt, loon van je werkgever of een uitkering ontvangt: je betaalt altijd loonbelasting. Met inkomen (dat is dus ook een uitkering) heb je recht op de algemene heffingskorting. Dit is een korting op de te betalen belasting. Wanneer je inkomen heel laag ligt dan is de korting hoger dan de verschuldigde belasting, waardoor je niets betaalt.

Dan heb je ook nog de arbeidskorting, die is alleen voor werkende mensen. Hierdoor krijg je nog eens extra korting op de loonbelasting. Met een beetje geluk houd je er een belastingvrij inkomen aan over.

Waarom een belastingvrij inkomen bijna niet mogelijk is

Laat je er een berekening op los dan ligt het belastingvrij inkomen in 2023 op € 8315 zonder arbeidskorting. Betreft het loon uit arbeid dan kun je tot € 10.800 belastingvrij verdienen.

Dit laat gelijk al zien waarom een belastingvrij inkomen bijna niet voorkomt. Van € 10.800 per jaar kun je niet leven. Om rond te komen heb je echt een hoger inkomen nodig.

Heb je een uitkering? Over de eerste € 8315 betaal je geen belasting (2023). Een uitkering zal altijd meer dan € 8315 bedragen dus uiteindelijk is je uitkering niet belastingvrij.

Geld nodig? Bij Saldodipje regel je een minilening. Binnen 24 uur op je rekening.


Er is wereldwijd geen enkele aanbieder met zoveel ervaring op het gebied van het verstrekken van minileningen.” 


Zoveel geld heb je per jaar nodig om te leven

De een heeft maandelijks € 1800 nodig, de ander € 3000. Hoeveel geld je nodig hebt is afhankelijk van de hoogte van je huur of hypotheek, energietarieven, verzekeringspremies, brandstofprijzen en hoe duur de boodschappen zijn. Hoeveel je ook probeert te besparen, je hebt weinig invloed op de marktprijzen.

De armoedegrens ligt in 2023 op € 1551 per maand. Wanneer je netto minder dan € 1551 hebt dan zit je in armoede. Dit betekent dat je minimaal € 18.612 per jaar nodig hebt om te kunnen leven.

Belastingvrij inkomen versus de armoedegrens

Ben je alleenverdiener? Het belastingvrij inkomen bedraagt maximaal € 10.800. Dit ligt ver onder de armoedegrens van € 18.612. De conclusie is dan ook dat je:

  1. Altijd meer geld nodig hebt
  2. Altijd inkomstenbelasting betaalt

De situatie voor tweeverdieners

Heeft je partner een goed inkomen? Dan is het goed mogelijk om zelf een belastingvrij inkomen te realiseren. Zolang je maar onder die € 10.800 per jaar blijft zitten. Dit is omgerekend € 900 per maand.

Ben je in loondienst dan zou je maandelijks € 900 belastingvrij kunnen verdienen. Dit komt overeen met 18 uur per week werken (uitgaande van het minimumloon). Let op want wanneer de werkgever meer uitbetaalt dan zit je met 18 uur per week al snel over die € 900.

Wil je geen inkomstenbelasting betalen dan is het dus belangrijk dat je de grens goed bewaakt. Over het hoofdinkomen van je partner wordt wel inkomstenbelasting betaald.

Werkende kinderen in huis

De vraag is of je in de volgende situatie wel of geen inkomstenbelasting moet betalen.

Henk heeft een jaarinkomen van € 40.000 en betaalt hier inkomstenbelasting over. Maria verdient € 10.000 per jaar en hoeft geen inkomstenbelasting te betalen. Hun thuiswonende zoon Jasper is klaar met zijn studie en begint een fulltime baan. Zijn inkomen bedraagt € 29.000 per jaar. Moet Maria nu inkomstenbelasting betalen omdat haar zoon Jasper fulltime werkt?

Gelukkig is de inkomstenbelasting niet afhankelijk der verdiensten binnen een gezin. Iedereen betaalt zijn eigen inkomstenbelasting. Dit betekent dat zowel Henk, Maria als hun zoon Jasper recht hebben op afzonderlijke algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Inkomsten binnen een gezin worden niet bij elkaar opgeteld!

Wanneer je twee baantjes hebt

Inkomstenbelasting en het recht op algemene heffingskorting en arbeidskorting is altijd persoonsgebonden. De belastingdienst mag dus geen inkomsten van verschillende gezinsleden bij elkaar optellen.

Misschien heb je twee baantjes. In dit geval telt de belastingdienst de inkomsten wel bij elkaar op. Zo kan het dat je over het eerste inkomen geen belasting betaalt maar over het tweede wel. Met twee banen is belastingvrij inkomen niet mogelijk. Dit komt omdat je de heffingskorting maar bij één werkgever toe kunt passen.

Met drie jobs (of misschien wel meer)

Ben jij een van die GeldKippen met drie verschillende jobs of misschien wel meer? Je verdient in ieder geval veel respect. En misschien ook wel een hoop geld. Alleen over je eerste baan kun je de algemene heffingskorting toepassen.

Dat hoeft niet de eerste baan te zijn die je hebt aangenomen. Je mag zelf bepalen waar je de algemene heffingskorting op toepast. Het is aan te raden om de heffingskorting op het baantje met het hoogste inkomen toe te passen. Hierdoor haal je er het maximale uit.

Voor de arbeidskorting geldt dit niet. Of je nu één of vijf baantjes hebt: je totale inkomen wordt bij elkaar opgeteld en hiervan wordt de arbeidskorting weer afgetrokken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.