Bespaar belastingen bij het schenken aan je dierbaren

Bij een schenking moet de ontvanger schenkbelasting betalen. Wel is er recht op een aantal vrijstellingen. Zo kun je belastingvrij schenken aan kind of kleinkind. Dit betekent dat het (klein) op de eindstreep minder schenkbelasting betaald. Is de schenking bedoeld voor de eigen woning? Dan is het helemaal interessant om belastingvrij te schenken.

Vrijstellingen en tarieven schenkbelasting

Met betrekking tot schenkbelasting is alles door de belastingdienst vastgelegd. Een schenking doe je in geld of goederen van waarde. Denk hierbij aan contant of digitaal geld, cryptocurrency, kunst, voertuigen of andere waardevolle bezittingen.

Bij een schenking moeten ontvanger schenkbelasting betalen. Vanaf een bepaald bedrag moet je dit opgeven bij de belastingdienst. Dit doe je voor 1 maart van het jaar dat volgt waarin de schenking gedaan werd. Wanneer de schenking in 2022 plaatsvond, moet deze voor 1 maart 2023 worden aangegeven.

Benieuwd naar de tarieven aan vrijstellingen met betrekking tot schenken belasting? Hieronder staan zijn.

Tarieven schenkbelasting 2023

Voor een schenking aan eigen kinderen met een maximale hoogte van € 6035 geldt een vrijstelling: het kind hoeft over dit bedrag geen schenkbelasting te betalen. Kleinkinderen hebben een vrijstelling van € 2418 per jaar.

Boven het vrijstellingsbedrag gelden de tarieven voor schenkbelasting. Voor een kind en kleinkind ziet dit als volgt uit.

Tarieven schenkbelasting 2023 kind of kleinkind

  • Kind – t/m € 138.641: 10%
  • Kind – vanaf € 138.641: 20%
  • Kleinkind – t/m € 138.641: 18%
  • Kleinkind – vanaf € 138.641: 36%

Verhoogde vrijstelling voor eigen woning

De overheid past regelmatig de plannen voor schenkingen aan. Vanaf 2014 kunnen ouders eenmalig een groot bedrag belastingvrij aan een kind of kleinkind schenken. Voorwaarde is dat dit geld bedoeld is voor de financiering van een eigen woning. Bovendien moet de persoon die de schenking ontvangt tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

In 2023 en 2024 is het mogelijk om iedereen een schenking ten behoeve van de eigen woning te geven. Het maakt hierbij niet uit of het om een kind, kleinkind, de buurjongen of een collega gaat.

In 2023/ 2024 geldt een eenmalige vrijstelling van € 28.947. De ontvanger mag hier slechts eenmaal in zijn of haar leven gebruik van maken. Degene die de schenking doet mag dit vrijgestelde bedrag wel aan meerdere personen schenken. Dus bijvoorbeeld aan een kind, een neefje en de buurman.

Bijzondere situaties en geen schenkbelasting betalen

Je kunt belastingvrij schenken aan een kind of kleinkind zijn, dat is inmiddels duidelijk. In sommige gevallen hoeft er helemaal geen schenkbelasting betaald te worden. Bijvoorbeeld wanneer de schenker in het buitenland woont.

Een andere bijzondere situatie is een schenking door de werkgever waarover al inkomstenbelasting is ingehouden. Hierdoor valt het overige bedrag buiten de schenken belasting.

Soms is er sprake van dringende schulden. Ook dan kan er belastingvrij worden geschonken. Controleer dit vooraf en vraag eventueel advies aan een belastingadviseur.

Morele plicht om te schenken

Belastingvrij schenken aan een kind kan ook wanneer de schenker zich hiertoe moreel verplicht voelt. Ook dan spreek je van een bijzondere situatie. Maar let op, ga er niet zomaar vanuit dat dit op jou van toepassing is. De belastingdienst controleert altijd of er sprake is van een bijzondere situatie. Dan pas wordt bepaald of er schenken belasting moet worden betaald.

Niet opgeven van een schenking

Wie betaalt eigenlijk de schenkbelasting, de schenker of het kind/kleinkind? De ontvanger moet schenkbelasting betalen. Toch kunnen beide partijen anders afspreken. In dit geval kan worden besloten dat de schenker de schenkbelasting betaald.

Hoe groot of klein de schenking ook is, dit moet altijd worden doorgegeven aan de Belastingdienst. Let erop dat niet de schenker naar de ontvanger aangifte moet doen. Wanneer de ontvanger geen aangifte doet dan kan de Belastingdienst binnen vijf jaar een navordering staan opleggen. Deze termijn start na het einde van het belastingtijdvak waarin er aangifte gedaan moest worden.

Boete niet betalen schenkbelasting

Is er sprake van fraude met betrekking tot de schenkbelasting? Bij fraude kan er een boete volgen. Uit de praktijk blijkt dat controle op schenkingen niet altijd loopt zoals het zou moeten. Hierdoor kruipen er een aantal gevallen doorheen.

Toch is het beter om een schenking aan te geven. In principe moet je ook bedragen onder de vrijstelling aangeven. Vooral wanneer dit via een bankoverschrijving gebeurt, want dan is de schenking aantoonbaar en dus ook inzichtelijk voor de belastingdienst.

Bank geeft ongebruikelijke transacties door

Om belastingfraude te voorkomen is er sinds 1994 een nieuwe wetgeving. Banken moeten ongebruikelijke transacties melden. Eerder ging het om transacties van € 15.000 of meer. In 2023 gaat het om transacties van € 10.000 of meer. Dus ook voor contante betalingen.

Zowel transacties via de bank of contante betalingen worden doorgegeven aan het MOT. Dit is het meldpunt ongebruikelijke transacties te Zoetermeer. Deze gegevens krijgt de belastingdienst ook door. Zo wordt het witwassen van geld zoveel mogelijk voorkomen. En natuurlijk belastingontduiking, want dat moet ook worden bestreden.

Een schenking teniet doen

Je hebt een schenking aan kind of kleinkind gedaan. Achteraf heb je hier spijt van of wil je dit omzetten in een lening. Een schenking is in principe onherroepelijk. Dit betekent dat je deze niet terug kunt draaien. Een schenking is namelijk een overeenkomst die mondeling of schriftelijk tot stand komt. De schenking geldt als aanvaard wanneer de ontvanger deze niet heeft afgewezen.

Een schenking kun je onder bepaalde voorwaarden herroepen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van misdrijf en tekortkomingen. Maar ook wanneer er sprake is van wederzijdse dwaling. Ook mag de schenking niet onder dwang tot stand zijn gekomen. In deze gevallen kan de schenking teniet worden gedaan. Dit blijkt vaak een lastige juridische kwestie waarvan ook de belastingdienst soms niet hoe hiermee om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.