Bijgewerkt: 27 maart 2023

Investeer jij je spaargeld in een vakantiehuisje? Helaas levert de verhuur van het huisje niet altijd een mooi rendement op. Ontdek waar je rekening mee moet houden en hoeveel het wél oplevert.

Aankoop van een vakantiewoning

Noem het een vakantiewoning, vakantiehuisje of recreatiewoning. Het komt allemaal op hetzelfde neer. Alleen al in Nederland staan er heel wat vakantiewoningen te koop. Je kunt ook uitwijken naar het buitenland (Europa of verder weg). Wat ben je voor een vakantiewoning kwijt? Dit hangt van een aantal zaken af:

  • Locatie
  • Type woning
  • Oppervlakte en inhoud
  • Staat van onderhoud
  • Vraag en aanbod
  • Inventaris
  • Of er sprake is van erfpacht

Voor een simpele stacaravan met twee slaapkamers en een tuinoppervlakte van 40 vierkante meter betaal je tussen de € 5000 en € 8000. Een geschakelde vakantiewoning met een oppervlakte van 500 vierkante meter kost al snel tussen de € 75.000 en € 200.000.

Gaat het om nieuwbouw, dan kan deze prijs wel oplopen tot 3 ton of meer! Maar het kan nog veel duurder. Zoek je bijvoorbeeld een watervilla aan de Friese Meren, dan ben je al snel 6 ton of meer kwijt, Je krijgt dan wel het neusje van de zalm met 4 slaapkamers, 2 badkamers en minimaal 700 vierkante meter grondoppervlakte. Uiteraard in een zeer luxe omgeving.

Bijkomende kosten

Met de aankoop van een vakantiewoning ben je er nog niet. Houd rekening met notariskosten en overdrachtsbelasting. Dit zal minimaal €500 zijn, maar vaak een stuk meer. Staat de woning niet op eigen grond? Dan betaal je erfpacht. Hiermee huur je de grond waar de vakantiewoning opstaat. De grondeigenaar kan na de huurperiode de huurprijs verhogen.

Beleggen in een vakantiewoning: zo doe je dat

Hoe pak je dat aan: beleggen in een vakantiewoning? Reken je in ieder geval niet rijk, want daar gaat het vaak mis.  Ik heb 5 handige tips voor jou verzameld. Lees deze goed door en bedenk of het wel zinvol is om hierin te investeren.

1. Weet wat vakantiegangers willen

Je bent helemaal weg van een klein dorpje omdat het een schattig kerkje heeft. Leuk voor jou, maar wat vinden anderen hiervan? Beleggen in een vakantiewoning betekent je roze bril afzetten. Bedenk niet wat jij leuk vindt maar wat vakantiegangers aantrekt. Dit zal geen schattig kerkje zijn maar wel een groot winkelcentrum, een strand, bos of een toeristische trekpleister.

2. Zet de kosten en inkomsten tegenover elkaar

Heb je de locatie of omgeving bepaald of al een vakantiewoning op het oog? Voordat je tot koop overgaat, is het belangrijk om de kosten en inkomsten tegenover elkaar te zetten. Met kosten bedoel ik niet alleen de aankoop en belastingen, maar ook kosten voor onderhoud, gas en licht. denk ook aan verzekeringen, schoonmaakkosten en eventuele erfpacht. Houd ook rekening met kosten die je aan het vakantiepark betaalt.

Wat kun je als huurprijs vragen? Ook dit is weer afhankelijk van de locatie, de type woning en natuurlijk het seizoen. In het hoogseizoen liggen de huurprijzen een stuk hoger dan in het laagseizoen (winter). Even ervan uitgaande dat de recreatiewoning in Nederland ligt, zal de huurprijs tussen de € 100 euro en €1000 per week liggen. Dit is inclusief gebruik van wifi, gas, water en licht.

Geld lenen? Bekijk de mogelijkheden!

3. Houd rekening met leegstand

Je belegt in een vakantiewoning op een geweldige locatie. Dacht je. Achteraf blijken er maar weinig boekingen te komen. Het vakantiepark of de omgeving is niet zo in een trek als gedacht. Hierdoor kan de woning leeg blijven staan. Houd hier rekening mee en calculeer dit in. Ook met betrekking tot de verkoop van de vakantiewoning. Mogelijk levert het minder op dan je gehoopt had.

4. Hypotheekrente niet aftrekbaar

Heb je een lening (hypotheek) afgesloten voor aanschaf van de vakantiewoning? Dit ziet de belastingdienst als tweede woning. Hierdoor is de hypotheekrente niet aftrekbaar van de belasting. Mocht de hypotheekrente stijgen, dan kom je ook voor hogere lasten te staan.

5. Je eigen vakantie inplannen

Het is heerlijk om in je eigen vakantiehuis tot rust te komen. Dit is dan wel even goed inplannen. Vooral in het hoogseizoen is de kans groot dat jouw woning geboekt is. Verhuur je woning via een vakantiepark, geef dan duidelijk aan welke periode dit niet kan.

Dit levert het op!

Je vakantiewoning verhuren? Zorg er dan voor dat je zelf zo min mogelijk ‘werk’ verricht (onderhoud, schoonmaak, gasten werven). Dan ziet de belastingdienst jouw vakantiewoning als vermogen in box 3. Je betaalt er weliswaar vermogensbelasting over (1,2%), maar de huuropbrengsten én de opbrengst bij verkoop is volledig voor jou. Hier betaal je geen inkomstenbelasting over.

Beleggen in een vakantiewoning levert je een rendement van 4% – 20% op. Afhankelijk van de netto huuropbrengsten en de waarde bij verkoop. Je wordt er niet stinkend rijk van, maar het levert meer op dan een spaarrekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.