,

Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een berekening verzameling inkomen maken. Belangrijk bij de belastingaangifte maar ook voor het berekenen van toeslagen of studiefinanciering. Het verzamelinkomen bestaat uit het belastbaar inkomen waarover je inkomstenbelasting betaalt. Bekijk de berekening verzamelinkomen 2020, 2021 en 2022.

Definitie verzamelinkomen

De belastingdienst noemt het verzamelinkomen of toetsingsinkomen. Het verzamelinkomen heb je nodig bij de aangifte inkomstenbelasting. Een toetsingsinkomen is van toepassing wanneer je zorgtoeslag, huurtoeslag of een andere toeslag aanvraagt. Belangrijk om te weten: verzamelinkomen en toetsingsinkomen zijn precies hetzelfde!

Het verzamelinkomen is het totaal jaarinkomen uit drie verschillende boxen van de belastingdienst.

Berekening verzamelinkomen

Hoe bereken je het verzamelinkomen? Het gaat hier altijd om het bruto inkomen waarover je belasting betaalt. Dit betekent dat je hier geen heffingskortingen of een teruggave van de belastingdienst vanaf haalt. Maar er zijn dingen die je wel van het verzamelinkomen afhaalt.

Het gaat hier om de volgende zaken:

 • Fiscale aftrekposten eigen huis
 • Overige fiscale aftrekposten
 • Betaalde partneralimentatie
 • Ziektekosten
 • Studiekosten
 • Vrijstelling sparen

Hoe maak je dan die lastige berekening verzamelinkomen? Door alle inkomsten uit de volgende boxen van de belastingdienst bij elkaar op te tellen:

 • Box 1 – belastbaar inkomen uit werk en woning
 • Box 2 – belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang
 • Box 3 – voordeel uit sparen en beleggen

Alle inkomsten tel je bij elkaar op waarbij je dus bovenstaande aftrekposten er weer vanaf haalt.

Stappenplan verzamelinkomen berekenen

Goed, je gaat voor die berekening van het verzamelinkomen. Volg onderstaand stappenplan om tot een goede berekening te komen.

 1. Neem het bruto jaarinkomen. Dit vind je op de jaaropgaaf. Het bruto jaarinkomen is inclusief vakantiegeld en eventuele 13e maand, bonus of eindejaarsuitkering. Heb je een auto van de zaak neem dan het jaarloon loonheffing dat op de laatste loonstrook vermeld staat.
 2. Trek hier bij een eigen woning de aftrekbare hypotheekrente vanaf. Een overzicht van de aftrekbare hypotheekrente krijg je jaarlijks van de hypotheekverstrekker. Dit is ook opvraagbaar.
 3. Bereken bij een eigen woning het eigenwoningforfait. Dit zijn de percentages van het eigen woning voor failliet behorende bij de WOZ waarde:
 • € 50.000 – € 75.000: 0.45%
 • € 75.000 – €1.090.000: 0.60%
 • Vanaf € 1.090.000: € 6.540 + 2,35% van de waarde van de woning boven € 1.090.000

Trek de eigenwoningforfait het bruto jaarinkomen af.

 • Trek hier nog eventueel de andere aftrekposten in box 1 vanaf waaronder betaalde alimentatie, zorgkosten, studiekosten, onderhoudsverplichtingen maar ook giften aan goede doelen.
 • Tel hier inkomen uit aanmerkelijk belang bij op. (box 2). Dit zijn aandelen (minimaal 5%), winstbewijzen, genotsrechten of stemrecht in een coöperatieve vereniging of grondslag.
 • Tel hier ook nog voordeel uit sparen en beleggen bij op. Houd hierbij rekening met het heffingsvrij vermogen (belastingvrij sparen) en of dit voor één persoon of met een fiscaal partner is. Kijk bij het artikel belastingvrij sparen.

De uitkomst is het (netto) verzamelinkomen.

Online berekening verzamelinkomen

Een online berekening verzamelinkomen is wel zo handig. Je hoeft dan zelf niet met en een papier en een rekenmachine aan de slag. Het is wel belangrijk dat je alle gegevens bij de hand hebt. Dit zijn het bruto jaarinkomen en of er sprake is van een auto of fiets van de zaak. Vervolgens geef je alles door met betrekking tot de eigen woning, vermogen uit box 2 en vermogen uit box 3.

Op de website van Berekenhet maak je een online berekening van het verzamelinkomen. Houd er rekening mee dat deze berekening misschien niet helemaal klopt. Het is daarom belangrijk om ook zelf een berekening te maken. Of om dit door een boekhouder of accountant te laten doen.

Wat kun je met een berekening van het verzamelinkomen?

Wat kun je nu met een berekening van het verzamelinkomen? Over het netto verzamelinkomen betaal je minder inkomstenbelasting dan over het bruto jaar inkomen. Dit betekent dat het maken van aftrekposten ervoor zorgt dat je op de eindstreep minder belasting betaalt.

Een lager verzamelinkomen is ook handig wanneer je een bepaalde toeslag wilt aanvragen. Denk maar eens aan de huurtoeslag of zorgtoeslag. Voor dit soort toeslagen geldt een inkomensgrens. Hierbij wordt niet naar het jaarinkomen maar wel naar het verzamelinkomen gekeken.

Ook daarom is het belangrijk om het verzamelinkomen te berekenen. Overigens zal de belastingdienst ook altijd een berekening van jouw verzamelinkomen maken. Aan de hand hiervan bepalen ze of je in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen.

Dit geldt ook bij het aanvragen van studiefinanciering. Want ook dan speelt het verzamelinkomen een grote rol.

Hoe zit het met een huurhuis?

Bij het maken van een berekening verzamelinkomen geef je kosten met betrekking tot de koopwoning op. Dit zijn dus de betaalde hypotheekrente minus de eigen woningforfait. Heb je een huurhuis of huurwoning dan betaal je iedere maand huur. Helaas zijn deze kosten niet aftrekbaar. Bij een huurwoning hoef je de betaalde huur dus niet mee te nemen in de berekening verzamelinkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.