Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een auto kost je maandelijks heel wat geld. Gelukkig kun je flink besparen op autokosten. Dankzij deze besparing ben je maandelijks enkele tientjes tot honderden euro’s goedkoper uit. Lees de praktische tips en ontdek hoe ook jij kunt besparen op de kosten van een auto.

Wat kost een auto per maand?

Autorijden is geen goedkope hobby. Wat kost een auto per maand? Je krijgt te maken met verschillende kosten. Hierdoor ben je maandelijks een paar honderd euro kwijt, zelfs bij een kleine auto. Hieronder de belangrijkste kosten op een rij:

 • Motorrijtuigenbelasting: €19 – €57
 • Autoverzekering: €59 – €125
 • Onderhoud: €60 – €90
 • Brandstof: €50 – €200
 • Afschrijving: €70 – €140

Maandelijks kost een auto je tussen de €258 en €612. Hierbij ga ik uit van een gemiddeld aantal kilometers van 9000 – 11000 per jaar. Rijd je meer, dan lopen de kosten nog verder op.

Besparen op autokosten – enkele tips

Op een aantal kosten kun je moeilijk besparen, terwijl je op andere onderdelen flink kunt besparen. Breng je maandlasten omlaag door te besparen op autokosten. Hier volgen de belangrijkste tips.

Lees ook: besparen op mobiele telefonie

Tijdig onderhoud van de auto

Laat je auto jaarlijks op tijd APK keuren. Dit heeft namelijk twee voordelen. Ten eerste ontdekt de garage snel een defect. Hoe langer je hiermee rond blijft rijden, hoe hoger de kosten voor reparatie. Ten tweede levert het te laat APK keuren je een boete van €140 op (2019). Maak dus tijdig een afspraak en houd eventueel rekening met drukke periodes (zomervakantie, feestdagen).

Besparen op autokosten via wegenbelasting

Hoeveel wegenbelasting je betaalt is afhankelijk van het gewicht van de auto maar ook de provincie waar je woont. Je hoeft natuurlijk niet te verhuizen, maar je kunt wél op het gewicht van een nieuwe auto letten. Ben je net van plan om een nieuw of tweedehands occasion aan te schaffen, kijk dan zeker naar het model en het gewicht. Hieronder zie je wat je per gewichtsklasse en wegenbelasting betaalt (provincie Utrecht):

 • T/m 550: €27
 • 551 – 650: €35
 • 651 – 750: €43
 • 751 – 850: €57
 • 851 – 950: €75
 • 951 – 1050: €97
 • 1050 – 1150: €119
 • 1151- 1250: €141

Hierna lopen de prijzen snel op. Zo betaal je voor een Hummer H2 (2984 kg) €538. Bovengenoemde prijzen zijn per drie maanden. Kiezen voor een auto uit 1 tot 2 gewichtsklassen lager kan dus net het verschil maken.

Controleer je bandenspanning

Rondrijden met te zachte banden zorgt voor extra brandstofgebruik. Zo kun je tot wel 5% meer brandstof kwijtraken. Dit merk je niet direct, maar op de lange duur wel. Controleer minimaal één keer per kwartaal de bandenspanning. Dit kan eenvoudig bij het tankstation, maar natuurlijk ook met je eigen bandenspanningsmeter. Dit apparaatje kost tussen de €11 en €16. Bekijk hier de digitale bandenspanningsmeter met indicator.

Bewust rijden

Houd je aan de maximumsnelheid: dit bespaart je in ieder geval een boete. Veel auto’s rijden het zuinigst wanneer je maximaal 90 km/h rijdt. Benader je de bebouwde kom of een stoplicht, laat dan bij voorkeur de auto uitrollen voordat je op het rempedaal trapt.

Schakel tijdig naar een hogere versnelling en let op het gebruik van de achterruitverwarming en airco. Moet je langer dan een uur bij een treinovergang of brug wachten, zet dan de motor uit.

Tank niet aan de snelweg

Het verschil tussen een tankstation aan de snelweg en een lokaal te tankstation kan oplopen tot 15 cent per liter. Dit geldt niet alleen in Nederland maar ook in landen als Duitsland, België en veel andere landen. Sommige tankstations geven op zondag extra korting. Daarnaast loont het om, wanneer je in een grensgebied woont, even over de grens te tanken (België en Duitsland). Minder goed voor de Nederlandse economie maar wel een mooie manier om te besparen op autokosten.

Goedkopere autoverzekering

Ook met een autoverzekering kun je flink besparen op autokosten. Check een keer per jaar of de dekking van je verzekering nog bij je past. misschien is overstappen voordeliger. Heb je ook al eens op het eigen risico gelet? Sommige verzekeringen lijken goedkoop, maar je hebt hier wel een hoog eigen risico.

Wil je voorkomen dat je geen eigen risico betaalt, ga dan voor een goede autoverzekering. Hier betaal je namelijk geen eigen risico en krijg je hulpverlening bij een ongeluk op diefstal van het voertuig. Maar ook vergoeding van eventuele proceskosten of transport van inzittenden of het voertuig zelf. Dit vind je bij een goedkope autoverzekering allemaal niet terug. Goedkoop wordt uiteindelijk duurkoop.

Een zuinige auto kopen

Misschien heb je wel een benzineverslindende auto. De zuinigste auto’s zijn de Suzuki celerio, Hyundai ioniq en Toyota Yaris Hybride. Ook de Kia Niro en Citroën C1 zijn zuinige modellen. Hier vind je een overzicht van de top 5 zuinigste auto’s.

Toe aan een nieuwe auto? Bekijk dan zeker even of je voor één van de zuinige modellen gaat. Mocht je dit financieel niet kunnen bekostigen: een geldlening tegen een lage rente is zo geregeld. Moet je wel even weten bij wie je de laagste rente krijgt. Daarom maak je een vergelijking, bijvoorbeeld door het aanvragen van meerdere offertes.

Zorg dat de looptijd van de lening nooit hoger ligt dan het aantal jaar dat je met de auto wilt rijden. Is een lening afsluiten voor de aanschaf van een (nieuwe) auto verstandig? Natuurlijk is het bekostigen met spaargeld de beste optie, maar helaas heeft niet iedereen zoveel geld. Is je auto echt aan vervanging toe of verbruikt deze veel te veel, dan is het ook niet fijn om maandelijks met deze hoge kosten rond te blijven lopen (rijden). Besparen op autokosten betekent soms ook een nieuwe auto aanschaffen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.