Bijgewerkt: 27 maart 2023

Je hebt het niet altijd door, maar je mobiel telefoonabonnement is best een grote kostenpost. Gemiddeld betalen mensen tussen de €25 en €60 per maand. Gelukkig kan dit maandelijkse bedrag flink omlaag. Dit doe je door te besparen op mobiele telefonie. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

7 tips om te besparen op de telefoonkosten

Geef jij iedere maand ook zoveel geld aan je smartphone/ telefoon uit? Het wordt tijd om deze kosten omlaag te brengen. Hieronder 7 tips om te besparen op de telefoonkosten. Wedden dat jij voortaan geld overhoudt?

[do_widget id=custom_html-2]

1. Telefoonabonnement of prepaid

Bel je regelmatig en maak je gebruik van het mobiel internet? Dan ben je met een telefoon abonnement goedkoper uit. Prepaid is alleen handig wanneer je voornamelijk bereikbaar wilt zijn, terwijl je zelf weinig belt. Uiteraard maak je gebruik van een wifi-netwerk en geen mobiel internet. De tarieven met prepaid zijn wél een stuk hoger dan bij een abonnement. Bedenk dus goed wat het beste bij jou past.

Kun je geen keuze maken? Dan hieronder nog even de verschillen tussen prepaid en telefoonabonnement:

Prepaid: vooraf betalen. Is het tegoed op, dan kun je niet meer bellen. Kosten voor bellen, sms en internet zijn hoog. Je bepaalt zelf hoeveel je uitgeeft.

Telefoonabonnement: achteraf betalen. Lage kosten voor bellen, sms’en en internet. Bellen buiten de bundel is wel duurder.

2. Onbeperkt bellen of een abonnement met belminuten

Kun jij het niet laten om dagelijks met vrienden te bellen? Met een onbeperkt-bellen abonnement hoef je niet op je belbundel te letten. Heb je een abonnement met belbundel en zit je hier overheen, dan krijg je te maken met extra kosten. Het onbeperkt bellen abonnement is iets duurder, maar kan jou uiteindelijk wel veel besparen op mobiele telefonie.

Een abonnement met (beperkt) belminuten is goedkoper. Je moet dan van tevoren wel goed bedenken hoeveel je maandelijks belt. Neem in ieder geval een marge van 10%: dan zit je altijd goed.

3. Sim Only of abonnement met toestel

Een sim only is het goedkoopst. Je krijgt dan alleen een mobiel abonnement, vaak met flinke korting. Ga je voor een abonnement inclusief toestel, dan liggen de maandlasten hoger. Je betaalt namelijk maandelijks je nieuwe smartphone af. Voordeel van een abonnement inclusief telefoon is dat je het toestel niet in één keer betaalt. Handig wanneer je niet zoveel geld beschikbaar hebt.

4. Providers vergelijken

Je hebt de keuze uit meer dan 10 verschillende providers. Hiervan zijn T-Mobile, Vodafone en KPN de grootste, maar vaak ook de duurste. Bij Tele2 ben je verzekerd van een goede dekking en betaal je een stuk minder. Ik heb zelf een vergelijking gemaakt tussen KPN en Tele2. Het betreft hier een Apple iPhone XR (128 GB) inclusief telefoonabonnement (7 GB data en onbeperkt bellen). Voor exact hetzelfde abonnement inclusief toestel ben je bij KPN maar liefst €10 per maand duurder uit! Een abonnement bij Tele2 scheelt je €120 per jaar. Daar kun je leuke dingen van doen.

Natuurlijk heb ik ook even de sim only abonnementen vergeleken. Ook nu flinke prijsverschillen. Bij Tele2 ben je ongeveer 40% goedkoper uit (in vergelijking met KPN). Tegenover Vodafone en T-Mobile ben je met Tele2 ruim 35% goedkoper uit.. Er zijn echter nóg goedkopere providers, waar je nog meer bespaart.

5. Overstappen naar een andere provider

Zit je momenteel bij een dure provider? Zeg tijdig je abonnement op en stap over naar een goedkopere aanbieder. Dit kan je meer dan €100 per jaar schelen. Overstappen is zo gebeurd en je kunt je eigen telefoonnummer behouden (nummerbehoud).

Zeg je abonnement nooit voortijdig op (afkopen). Doe je dit toch, dan betaal je de resterende looptijd in één keer. Eventuele kortingen komen hiermee te vervallen. Mogelijk betaal je ook nog eens administratiekosten. Zonde, dit is natuurlijk weggegooid geld.

6. Opletten met bellen vanuit het buitenland

Ga je op reis? Binnen de EU bel je vanuit je belbundel. Je krijgt dus niet te maken met extra kosten. Dit is wel het geval wanneer je buiten de EU belt. Let op: Zwitserland valt niet binnen de EU. Reis je door Zwitserland, zet dan even je data uit. Kies eventueel voor een vakantiebundel.

7. Slim omgaan met je mobiel abonnement

Besparen op mobiele telefonie betekent vooral slim omgaan met je abonnement. Maak veel gebruik van het wifi-netwerk, hiermee ontzie je de internetbundel. Kies liever voor een iets grotere belbundel dan dat je later moet bijbetalen. Sms’en is in veel gevallen gratis: maak hier dan ook gebruik van. Houd je belbundel en internetbundel goed in de gaten. Zorg dat je hier niet overheen zit of breid je bundel eventueel uit.

Je ziet dat je best wat kunt besparen op mobiele telefonie. Ga hiermee aan de slag en doe iets leuks van het geld dat je maandelijks overhoudt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.