Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het is als 13-jarige tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk om een bijbaan te vinden. Welk werk mag je doen als je 13 bent? In dit artikel lees je welke baantjes mogelijk zijn. Ontdek de best betaalde bijbaan 13 jaar en wat je precies verdient.

Werken met 13 jaar

Jongeren van 13 mogen niet alle baantjes doen. Dit komt door de vele regeltjes. De overheid wil jongeren namelijk beschermen tegen te zwaar werk. Omdat school belangrijk is, mag je ook niet te lang werken.

Populair onder jongeren

Wil je werken met 13 jaar? Dan heb je niet zoveel keuze. Bovendien verdien je ook nog niet zoveel als iemand van 15 jaar. Toch kun je natuurlijk wel werken. Hieronder vind je de best betaalde bijbaan met 13 jaar.

Yes, hier vind je de nieuwste games

Krantenwijk: kranten en folders bezorgen

De meeste 13- jarigen kiezen voor een krantenwijk.  Je bezorgt kranten en vaak ook folders in een wijk bij jou in de buurt. Op deze leeftijd mag je alleen huis aan huis krantjes en folders bezorgen. Wil je dagbladen en ochtendkranten bezorgen, dan moet je minimaal 15 jaar oud zijn.

Houd rekening met de tijd die je kwijt bent aan een krantenwijk. Het invouwen van kranten en folders kost je 3 tot 4 uur. Voor het bezorgen ben je tussen de 3 en 6 uur kwijt, afhankelijk van hoe groot de wijk is. Met een krantenwijk verdien je tussen de €80 en €160 per maand. Dit hangt weer af van hoe groot de krantenwijk is. Krijg je veel extra folders om te bezorgen, dan verdien je ook meer.

Klusjes en karweitjes

Met klusjes en karweitjes kun je aardig wat geld verdienen. Dit is ook een van de best betaalde bijbanen 13 jaar. Wat ga je precies doen? Het werk is afwisselend. Denk maar eens aan oppassen, honden uitlaten, tuinieren, schoonmaken of misschien wel iets promoten. Bij sommige klusjes ga je voorraden van winkels tellen. Vaak werk je voor iemand uit jouw buurt.

Je werkt op zaterdag of tijdens vakantiedagen, maar soms ook ’s avonds of op zondag. Dit laatste mag eigenlijk niet als je 13 bent, maar het gebeurt wel. Vooral wanneer je voor een particulier werkt. Dit soort werk vind je via websites als Marktplaats of Speurders, maar misschien ook via de wijkkrant. Kijk ook eens op youngcapital. Hier kun jij je aanmelden bij een speciale jongerenpool. Je verdient tussen de €1 en €5 per uur.

Vakkenvuller (13 jaar)

De meeste supermarkten en winkels zoeken vakkenvullers vanaf 15 jaar. Toch zijn er een aantal winkels die ook jongeren van 13 en 14 jaar aannemen. Volgens de wet mogen jongeren van deze leeftijd meehelpen met licht en niet industrieel werk. Hier hoort ook het werk als vakkenvuller bij. Wel mag je niet meer dan 10 kilo tillen. Je verdient vaak het minimumloon voor 15-jarigen: dit is €2,95 bruto per uur (2019).

Waar vind je werk als een vakkenvuller wanneer je 13 jaar bent? Houd er rekening mee dat het moeilijk is om op deze leeftijd een bijbaantje als vakkenvuller te vinden. Vraag gewoon eens bij jouw supermarkt in de buurt. Bij DEEN supermarkten zoeken ze in ieder geval wel vulploegmedewerkers van minimaal 13 jaar oud.

Landbouw en tuinbouw

Een best betaalde bijbaan wanneer je 13 jaar: werken in de landbouw of tuinbouw. Ook hier is het even zoeken naar goed betaalde banen voor 13- jarigen. Zoek eens naar werk als prei poten, aardbeien plukken, paprika’s plukken of misschien wel groente wassen. Er zijn ook bijbaantjes in de bloemen. Hierbij maak je bloemen schoon of verpak je deze. Er geldt geen minimumloon voor jongeren van 13 en 14 jaar. Veel werkgevers houden zich daarom aan het uurloon voor 15- jarigen. Dit is ongeveer €2,95 bruto per uur (2019).

Werken op een camping

Heb je in de vakantie niks te doen? Ga dan op een camping werken. Klusjes die jij doet zijn schoonmaken, opruimen, vakkenvullen of onkruid wieden. Je verdient tussen de €2 en €4 per uur. Zoek je werk, vraag dan zeker eens bij campings in jouw buurt. Doe dit voordat de vakantie begint, dan weet je zeker of er werk voor jou is.

Bekijk de beste vlogcamera’s

Waarom werken belangrijk is

Met 13 jaar een bijbaan is niet alleen leuk maar ook nog eens goed voor je ontwikkeling. Je verdient je eigen geld. Zo leer jij goed met geld omgaan. Bovendien doe je werkervaring op. Dit helpt je later bij het vinden van een andere baan. Ook leer je nieuwe mensen kennen. Dankzij een bijbaan leer je alles over samenwerken en communiceren.

Verdien jij geld met een bijbaan? Zorg dan dat je elke maand de helft hiervan spaart. De andere helft kun je leuke dingen van doen. Zo kun je naar de bioscoop, zwemmen of iets leuks voor jezelf kopen én je spaart voor een later.

Laat je deze pagina ook aan je ouders lezen? Dan kunnen ze jou helpen met het zoeken naar de best betaalde bijbaan 13 jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.