Een bestaande website overnemen kan erg lucratief zijn. Je bouwt de website verder uit en vergroot hier je winst mee. Waarop moet je letten wanneer je een website overneemt? In dit artikel ontvang je 5 tips waar je echt iets aan hebt.

Veel tijd besparen

Waarom een bestaande website overnemen? Voornamelijk omdat het jou veel tijd bespaart. Je hoeft de site niet zelf te bouwen en er staan al een aantal artikelen op. Met een beetje geluk komen er ook al voldoende bezoekers binnen.

Het is belangrijk om te weten dat niet elke bestaande website een geschikte koop is. Sommige sites trekken namelijk amper bezoekers of bevatten illegale of gekopieerde content. Dit brengt je alleen maar in (financiële) problemen. Ook is het belangrijk om de waarde van de site goed te bepalen. Je wilt immers geen kat in de zak kopen. Lees onderstaande 5 tips goed door.

Tip 1: Leeftijd van de website

Hoe oud is de bestaande website die je wilt overnemen? Dit is belangrijk, omdat het ook iets over de autoriteit en populariteit zegt. Ga niet zomaar uit van datgene de verkoper beweert. Via SIDN of Whois Domain zoek je de registratiedatum op. Omdat dit niet altijd iets zegt over hoe lang de website bestaat, kun je ook eens op waybackmachine kijken. Hoe ouder de site, hoe hoger de waarde.

Tip 2: Bezoekersstatistieken

Net zo belangrijk zijn de bezoekersstatistieken. Hoe vaak wordt de website maandelijks bezocht? Kijk niet alleen naar deze cijfertjes, maar vooral naar de bronnen. Het is belangrijk dat een website voor een groot gedeelte organische bezoekers ontvangt. Dit betekent dat bezoekers via zoekmachines als Google, Bing en Yahoo binnenkomen. Zijn er social media kanalen aan de site gekoppeld? Dit zorgt voor veel bezoekers. Het is dan wel belangrijk dat jij deze social media kanalen kunt overnemen. Lukt dit niet, dan zijn deze bezoekersstatistieken niet zo interessant.

Tip 3: Verdienmodel en inkomsten

Wat is het verdienmodel van de website oftewel hoe genereert deze inkomsten? Dit kan op verschillende manieren. Denk maar eens aan de verkoop van producten, advertentieruimte, affiliatie links en nog veel meer. Er zijn ook websites zonder verdienmodel, dit zijn meer de hobby websites. Bedenk goed wat jij met de site wilt bereiken. Wil je hier inkomen uithalen, dan zal dit al aanwezig moeten zijn of de mogelijkheid bieden. Vraag gerust naar de hoogte van de inkomsten, dit bepaalt namelijk ook de waarde van de website.

Tip 4: Unieke content

Pas op met websites met gekopieerde inhoud. Het gaat dan vaak om teksten, video’s en afbeeldingen (foto’s). Je zal niet de eerste zijn die vanwege het schenden van auteursrechten een flinke boete krijgt opgelegd. Dit gebeurt vooral met afbeeldingen, die heel wat gejat worden. Op het moment dat jij eigenaar bent, ben je ook verantwoordelijk voor de gevolgen van het schenden van auteursrechten. Copyscape is een goede manier om te kijken of teksten al eens eerder zijn gebruikt. Een andere methode is het gebruik van de Google zoekmachine. Kopieer een stukje tekst en plak dit in de zoekbalk van Google. Je komt er al snel achter of het stukje tekst ergens anders op het internet voorkomt.

Tip 5: Linkprofiel van de website

Een linkprofiel is van invloed op de positie in zoekmachines. Hoe ziet het linkprofiel eruit en is deze op een legale manier opgebouwd? Kijk ook naar 301 doorverwijzingen van populaire domeinnamen. Dit is namelijk ook een methode om veel bezoekers binnen te halen. Het kan best voorkomen dat je een bestaande website overneemt, waarna ineens veel backlinks verdwijnen. Dan is het gelijk duidelijk dat het linkprofiel niet op een normale manier was opgebouwd.

Bestaande website overnemen: waardebepaling

Hoe bepaal je nu de waarde van een website? Volg eerst bovenstaande tips. Is het linkprofiel goed, heeft de website voldoende bezoekers en is content niet gekopieerd? Dan kun je overgaan tot een waardebepaling. Dit kan op verschillende manieren.

Genereert de site inkomsten, dan hangt de waarde hier vanaf. Een vuistregel is 10 – 12x de maandomzet= waarde website. Dit is echter een richtlijn, want een website kan soms veel meer waard zijn. Zo gaan populaire websites soms voor wel 24 – 50x de maandomzet van de hand. Vooral websites met veel potentie zijn erg geliefd. Het is dus ook een beetje wat je er zelf voor over hebt, of wat de concurrent biedt.

Wees er zeker van dat de overdracht van de website goed verloopt. Maak hiervoor afspraken en zet deze bij voorkeur op papier. Vraag ook om een factuur, deze kosten kun je namelijk aftrekken van de winst. Is de website eenmaal in jouw bezit, dan is het belangrijk om de site direct naar jouw voorkeuren aan te passen en deze regelmatig te onderhouden. Je ziet, een bestaande website overnemen vraagt een goede voorbereiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.