Bijgewerkt: 27 maart 2023

Een verbouwing kost soms veel geld. Met de beste lening voor de verbouwing financier je dit. Je hebt de keuze uit verschillende leenvormen. Hierdoor kan het soms lastig kiezen zijn. Zorg dat een lening perfect aansluit op jouw situatie.

Verbouwing: de kosten

Voordat je een lening afsluit is het belangrijk om te kijken wat je nodig hebt. Hieronder wat verbouwingskosten:

 • Aanbouw: 18000 – €30000
 • Badkamer: €6000 – €10000
 • Keuken: €12000 – €18000
 • Toilet: €1800 – €2800
 • Zolder: €9000 – €14000

[do_widget id=custom_html-6]

Houd ook rekening met isolatiekosten (isolatieprijzen). Voor dakisolatie betaal je tussen de €4000 en €5000. Spouwmuurisolatie kost ongeveer €2000. Wil je vloerisolatie? Reken dan op een prijs van €1500 – €2000.

Je ziet dat verbouwen heel wat geld kost. Heb je dat geld zelf niet, dan zul je een lening moeten afsluiten.

Beste lening voor je verbouwing anno 2020

Er zijn zoveel verschillende leenvormen en aanbieders, maar wat is de beste? Hier is geen eenvoudig antwoord op. Het is namelijk belangrijk dat de lening geheel aansluit bij jouw situatie en wensen. Om je toch een idee te geven, vind je hieronder een uitleg over de verschillende vormen.

Let op: dit is geen top 3 en ook geen (financieel) advies. Onderstaande tekst is puur informatief. Bepaal zelf welke lening bij jou past.

Persoonlijke lening

Belangrijkste kenmerken:

 • Vaste rente
 • Vaste looptijd
 • Vaak boetevrij aflossen

In het overzicht beste leningen hoort zeker de persoonlijke lening thuis. Dit is namelijk de meest gekozen leenvorm. Wat houdt de persoonlijke lening precies in?

Je leent een geldbedrag dat je in één keer op je rekening ontvangt. Dat is handig, want zo kun je alle verbouwingskosten direct financiëren. Je hoeft dus niets achteraf te betalen (tenzij je dit wel zo afspreekt). Een persoonlijke lening is zoals de naam al zegt, heel persoonlijk. Dit betekent dat de lening op jouw situatie wordt afgestemd. De kredietverstrekker kijkt naar je inkomen (en dat van je partner). Tevens wordt bekeken of je wel voor een persoonlijke lening in aanmerking komt. Heb je bijvoorbeeld een (negatieve BKR-registratie, dan kan het wat lastiger worden. De kredietverstrekker wil niet dat je in financiële problemen komt.

Aanbieders persoonlijke lening doorlopend krediet:

Krediet Groep Nederland

Doorlopend krediet

Kenmerken:

 • Variabele rente
 • Variabele looptijd
 • Boetevrij aflossen

Het doorlopend krediet is minder populair. Dit komt omdat de rente bij deze leenvorm iets hoger ligt. Waarom zou je dan toch voor het doorlopend krediet kiezen? Helaas kun je de kosten voor een verbouwing niet altijd goed inschatten. Misschien heb je op een later moment toch meer geld nodig. Dit kan met het doorlopend krediet. Je leent geld en lost dit af. Reeds afgeloste bedragen mag je opnieuw opnemen (lenen).

Het doorlopend krediet heeft een variabele rente en looptijd. Sinds mei 2019 mag het doorlopend krediet maximaal 15 jaar doorlopen. Daarna stopt het doorlopend krediet en kun je eventueel een nieuwe lening afsluiten.

Ook nu weer wordt gekeken naar je inkomen en een eventuele negatieve BKR registratie.

WOZ krediet

Kenmerken:

 • Keuze uit persoonlijke lening of doorlopend krediet
 • Lagere rente

Het WOZ krediet is alleen voor woningeigenaren interessant. Het is namelijk de WOZ-waarde die garant staat voor deze lening. Doordat de overwaarde van de woning als onderpand geldt, krijg je korting op de rente. Hiermee verlaag je de maandlasten.

Het WOZ krediet is verkrijgbaar als persoonlijke lening of doorlopend krediet. Niet alle banken of kredietverstrekkers bieden het WOZ krediet aan. Informeer vooraf of dit mogelijk is.

Minilening – minikrediet

Kenmerken:

 • Hoge vaste rente
 • Korte looptijd

Niet de beste lening voor een verbouwing, maar wel als back-up. Met het minikrediet leen je een bedrag tussen €100 en €1500. De rente ligt een stuk hoger. Door de korte looptijd valt het voor velen wel mee. Met het minikrediet kun je dus niet zoveel lenen, maar wel handig wanneer je net dat beetje tekort komt.

Voordeel van de minilening is dat er geen BKR check plaatsvindt. Hierdoor kan bijna iedereen aan een minilening komen. Deze leenvorm is dus vooral handig wanneer je geen andere lening kunt afsluiten.

Aanbieders minilening:

Ferratum

Saldodipje

Voordelen van verbouwen versus geld lenen

Verbouwen heeft verschillende voordelen. De woning ziet er frisser uit en stijgt in waarde. Ga je isoleren, dan bespaar je ook nog heeft op de energiekosten.

Geld lenen voor een verbouwing is vaak een grote stap. Doen of niet doen? Kun je veel geld besparen door isoleren of vergroot je de woningwaarde of het woongenot, dan is een verbouwing zeker de moeite waard. Een lening afsluiten kan hierbij helpen. Wel is het belangrijk om te bekijken of je de lening gemakkelijk kunt terugbetalen.

Haal je winst uit de verbouwing, dan wordt het allemaal een stuk eenvoudiger. Mocht je twijfelen, neem dan altijd contact op met een financieel adviseur of de bank. Deze kunnen je van meer advies voorzien. Nog een tip: vergelijk verschillende kredietaanbieders met elkaar. Dit kan je uiteindelijk heel wat in de maandlasten schelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.