Bijgewerkt: 1 december 2023

Hoeveel geld bloggen je oplevert.

Rijk worden met bloggen? Om eerlijk te zijn: voor de meesten niet haalbaar. Ten eerste omdat bloggen hartstikke veel tijd kost. Dit maakt het lastig om met ander werk te combineren. De concurrentie op het internet is ook fors gegroeid, iets dat tegen je werkt. Maar een inkomen van meer dan € 4000 per maand is zeker mogelijk!

Best betaalde blogger ter wereld

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: de best betaalde blogger ter wereld heeft een waarde van meer dan 300 miljoen. Arianna Huffington begon met een commentaarblog en liet dit groeien tot een imperium met een waarde van miljoenen dollars. Het succes zat hem in het dagelijks publiceren van wel 1000 artikelen per dag. Hiervan gaan er altijd wel een stuk of 10 viraal.

Met een jaaromzet van $ 74,5 miljoen behoort Engadget, opgericht door Peter Rojas, otternummer twee van best betaalde bloggers wereldwijd.

Bestverdienende bloggers in Nederland

Verdienen Nederlanders ook zoveel met bloggen? Helaas niet. Dit komt omdat de Nederlandse markt een stuk kleiner is. Opvallend is dat velen hun salaris en strategie voor zich houden. Niet dat het een taboe is om over je inkomen te praten. Maar je wil niet dat anderen je strategie overnemen.

Het is in ieder geval een feit dat veel bloggers hier een fulltime inkomen mee verdienen. Hierbij moet je bedenken dat velen dit inkomen niet uit één website halen. Meestal onderhouden ze meerdere blogs. Dat is altijd goed want zo spreid je het risico.

Hieronder een overzicht van de bestverdienende bloggers van Nederland.

Cynthia Schultz verdient geld middels gesponsorde content en de verkoop van advertentieruimte. Niet alleen via de blog maar ook social media. De website cynthia.nl trok in 2017 ruim 200.000 bezoekers per maand. Dat is in 2023 teruggezakt naar nog geen 30.000 per maand. De inkomsten zullen dus ook niet meer zoveel zijn als vroeger.

Serena Verbon verdient geld met de website Beautylab.nl. Dit is een grote beautyblog en beheert ook een van de grootste beautykanalen op YouTube. Was in 2017 erg populair (300.000 bezoekers per maand) maar krijgt tegenwoordig (2023) nog geen 30.000 bezoekers per maand binnen.

Renee Lambo heeft de website Porterenee.nl en verdient geld middels gesponsorde content en de verkoop van producten. Dit is een website die blijft groeien dus het inkomen waarschijnlijk ook.

Hoeveel geld kun je verdienen met bloggen?

Hoeveel je met bloggen verdient is voor iedereen verschillend. Allereerst heeft dit met het aantal bezoekers op de website te maken. Om er een fulltime inkomen uit te halen heb je toch 200.000 bezoekers per maand nodig. Dat hoeft niet op een en dezelfde website te zijn, wanneer dit verdeeld over meerdere sites is dan is dit ook prima.

Hoe kan je geld verdienen met bloggen

De meeste bloggers verdienen geld door het aanbieden van advertentieruimte op hun website. Ook affiliate marketing is een populair verdienmodel. Uiteraard is het mogelijk om deze twee methoden naast elkaar te laten lopen.

Wat het meeste oplevert is weer afhankelijk van de niche (onderwerpen). Daarom is het goed om een tijdje uit te testen wat het beste werkt.

De verdiensten zijn niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid bezoekers. Ook het verdienmodel en de presentatie spelen een belangrijke rol. Daarnaast gaat het om de hoogte van commissies of beloningen.

Geld verdienen met schrijven voor anderen

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met bloggen. Veel doen dit voor hun eigen websites. Maar je kunt ook voor anderen schrijven. Hier is altijd vraag naar want het aantal websites blijft groeien. Je vindt opdrachtgevers op eigen initiatief, bijvoorbeeld via je (zakelijke) website. Ook kun je je aanmelden op een schrijversplatform of een platform voor freelancers.

Hoeveel je met schrijven voor anderen verdient hangt van je kennis en ervaring. Als beginnende schrijver verdien je 10 tot 25 euro per blog. Sommige schrijvers zetten gelijk hoog in maar dit is geen goed idee. Wanneer je een hoge prijs vraagt dan verwachten opdrachtgevers een goede kwaliteit. Lever je slechte kwaliteit dan kan dit flink wat negatieve gevolgen hebben.

Op platformen zoals Texbroker word je naar niveau ingedeeld. Hierdoor weten opdrachtgevers altijd wat ze kunnen verwachten. Je krijgt misschien minder betaald dan wanneer je je eigen tekstbureau start, maar je bent wel verzekerd van een minimale vergoeding.

Bloggen voor beginners: zo pak je dit aan

Wil je een eigen blog starten dan is het belangrijk om eerst over een onderwerp na te denken. Kies liever iets waar je veel verstand van hebt. Vervolgens moet je unieke content verzinnen. Bedenk dat over sommige onderwerpen al duizenden keren is geschreven.

Waardevolle content schrijven

Na het opzetten van je blogsite begin je met het schrijven van waardevolle content. Schrijf over zaken die interessant zijn voor je doelgroep. Je blogs moeten mensen helpen. Bijvoorbeeld bij het maken van een bepaalde keuze. Of ze moeten amuserend zijn.

Houd altijd rekening met blogs die al op het internet staan. Kijk of je niet dezelfde inhoud creëert. Het is heel zonde om veel tijd in een blog te steken die al bestaat. Het is niet verstandig om bestaande blogs over te nemen, hoe goed ze ook zijn. Wanneer je inhoudelijk kopieert dan schend je het auteursrecht. Bovendien is dit slecht voor je positie in Google en andere zoekmachines.

Bouw een band met je lezers op

Je wil niet alleen bezoekers aantrekken maar ook zorgen dat ze vaker terugkomen. Daarom is het zo belangrijk om een band met je lezers op te bouwen. Dit doe je door je blogs persoonlijk te maken.

Affiliate marketing

Veel van de bestverdienende bloggers in Nederland doen aan affiliate marketing. Ze promoten producten of diensten voor bedrijven of merken. Dit doen ze in ruil voor een commissie of vergoeding. Bij affiliate marketing krijg je een unieke aflfiliate link die je in je blogs plaatst. Hier koppel je het promoten van een product of dienst aan.

Zoek altijd naar de juiste affiliate netwerken. Hier moeten programma’s aanwezig zijn die aansluiten bij je blogsite. Kijk goed naar het betalingsmodel, dit kan nogal verschillen. Ook de hoogte van de commissies is belangrijk. Na het volgen van de cursus Actieve Affiliates ben je een expert op het gebied van affiliate marketing.

Google Adsense

Heb je geen zin om actief producten of diensten te promoten? Meld je dan aan bij Google Adsense. Eerst moet je website worden goedgekeurd. Daarna plaats je een code op je website. Maar je kunt ook de speciale plug-in downloaden.

De code of de plug-in zorgt ervoor dat er advertenties op je site worden getoond. Feitelijk verkoop je advertentieruimte. Google toont relevante advertenties aan je lezers, waardoor je het maximale uit dit verdienmodel herhaalt zich.

Zelf advertentieruimte verkopen

Het levert meer op wanneer je zelf advertentieruimte verkoopt. Wel kan het lastiger zijn om met de juiste bedrijven of geïnteresseerden in contact te komen.

Gesponsorde content

Een andere optie is de verkoop van gesponsorde content. Je schrijft in opdracht van bedrijven blogs waarin je een product, dienst of merk promoot. Het kan ook om advertorial gaan. Dit is een lange advertentie die op een redactioneel artikel lijkt. Als laatste kunnen bedrijven zelf blogs of advertorials aanleveren die je op je website publiceert. Je hoeft het dus niet altijd zelf te schrijven.

De verdiensten liggen tussen de 25 en 200 euro per gesponsorde blog/artikel. Dat kan dus heel erg wisselen en is onder andere afhankelijk van de populaire tijd van je site. Op websites zoals WhitePress en BlogBrains bied je gesponsorde content aan.

Nog enkele verdienmodellen

Wil jij bij de best verdienende bloggers van Nederland of België horen? Hieronder volgen de 9 beste verdienmodellen. Kijk welk model het beste bij jou past.

  1. Advertenties: meestal via Google AdSense, Mediavine of een ander advertentienetwerk. Je verdient geld elke keer dat iemand op de advertentie klikt.
  2. Affiliate marketing: promoot producten of diensten op je blogsite en verdien een commissie op elke verkoop die je via de unieke affiliate-link genereert.
  3. Gesponsorde inhoud: werk samen met bedrijven om gesponsorde artikelen of advertorials op je blogsite te plaatsen.
  4. E-books en online cursussen: verkoop digitale producten, zoals e-books of online cursussen, die gerelateerd zijn aan je niche of expertise.
  5. Lidmaatschappen: bied exclusieve content of toegang tot een community voor betalende leden aan.
  6. Donaties: vraag lezers om vrijwillige donaties te doen via platforms zoals Patreon of PayPal.
  7. Freelance schrijven: gebruik je blogsite als portfolio en bied freelance schrijfdiensten aan.
  8. Producten verkopen: verkoop fysieke producten, zoals merchandise of handgemaakte items, die gerelateerd zijn aan je niche of website.
  9. Consultancy en coaching: bied consultancy- of coachingdiensten aan.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.