Bijgewerkt: 27 maart 2023

Doen: betaald teksten schrijven. Het is niet alleen leuk maar verdient ook nog eens erg goed. De betere tekstschrijver haalt hier een maandelijks inkomen van € 3000 of meer mee binnen. Is betaald teksten schrijven iets voor jou? Ontdek het zelf.

Teksten schrijven voor anderen

Met betaald teksten schrijven bedoel ik dat je teksten voor anderen schrijft. Dit zijn dus je opdrachtgevers. Vaak gaat het om teksten voor websites of webshops. Het kan echter ook om een persbericht, een nieuwsbericht of om een artikel voor een tijdschrift gaan.

Hoe dan ook, betaald tekstschrijven is een vorm van thuiswerken. Je hoeft je namelijk niet de deur voor uit, tenzij je een interview moet afnemen.

Zo werkt betaald teksten schrijven

Voordat je aan de slag gaat met betaald teksten schrijven moet je natuurlijk wel weten of dit bij jou past. Daarom laat ik je een aantal voor- en nadelen van het werk als tekstschrijver zien. Maar ook welke mogelijkheden dat je hebt.

De voordelen van werken als tekstschrijver

Een tekstschrijver heeft veel vrijheid. Je bepaalt zelf waar, wanneer en voor wie je werkt. Natuurlijk krijg je wel te maken met een deadline: dit is de periode waarbij je een opdracht af moet hebben. Je hebt je in veel gevallen wel aan deze deadline te houden.

Het mooie van het werk als tekstschrijver is dat je zo hard werkt als je zelf wil. Heb je behoefte aan een maand vakantie dan neem je die gewoon. Bovendien is het werk van een tekstschrijver heel afwisselend. Geen dag is hetzelfde. En het mooie: het verdient in veel gevallen best goed.

Nadelen betaald teksten schrijven

Ieder voordeel heeft zijn nadeel en dat geldt natuurlijk ook voor het betaald teksten schrijven. Zo kan die deadline jou soms aardig in de weg zitten. Wanneer je het werk niet op tijd af krijgt dan is de opdrachtgever teleurgesteld of wil in sommige gevallen niet meer betalen. Je moet als tekstschrijver een strakke planning kunnen hanteren.

Soms moet je achter je geld aan, simpelweg omdat de opdrachtgever jou heeft opgelicht. En ondanks die vrijheid en het feit dat je een maand op vakantie gaat ontvang je in die maand geen inkomen. Je bent dus volledig afhankelijk van je opdrachtgevers. Bij te weinig opdrachtgevers of een werkwijze verdien je niet zoveel als gehoopt.

Zo werkt het

Dan nu over naar de werkwijze. Zo werkt betaald teksten schrijven:

  1. Een opdrachtgever vraagt een offerte aan
  2. De  opdrachtgever gaat akkoord met jouw prijs of offerte
  3. Je ontvangt een briefing
  4. Je schrijft de tekst of het artikel
  5. De opdrachtgever leest de geschreven tekst
  6. Eventueel corrigeer je de tekst
  7. Bij tevredenheid ontvangt de opdrachtgever jouw factuur

Dit is de vereenvoudigde werkwijze. Er kon natuurlijk nog veel meer bij kijken. Ten eerste heb je opdrachtgevers nodig. Hierbij is het belangrijk dat ze jou weten te vinden. Veel tekstschrijvers bieden hun diensten via een speciaal platform aan. Denk maar eens aan hoofdkraan of freelancer. Dit zijn websites waar jij je diensten aanbiedt aan waar opdrachtgevers een opdracht plaatsen. Op een website als Sitedeals kun je zelf een advertentie plaatsen of op oproepjes reageren.

Dit verdien je met betaald teksten schrijven

Wat kun je als tekstschrijver verdienen? Dit hangt een beetje van je kennis en ervaring af. Maar ook van je werksnelheid en de beschikbare opdrachtgevers. Als beginnende tekstschrijver verdien je tussen de 1 cent en 3 cent per woord. Schrijf je een tekst van 500 woorden dan levert dit dus tussen de € 5 en € 15 op. Beginnende tekstschrijvers kunnen tot drie teksten per dag schrijven. Per maand komt dit dus op een omzet van € 200-€ 900 uit.

De meer ervaren tekstschrijver heeft een snelle werkwijze maar ook een hoger tarief. De verdiensten liggen dan ergens tussen de € 1000 en € 3000 per maand. Maar er zijn ook tekst. Die wel € 5000 per maand verdienen.

Zo zit het met de inkomstenbelasting

Staar je niet blind op betaald tekst schrijven en de verdiensten. Want je moet nog inkomstenbelasting betalen. Belastingvrij verdienen is alleen mogelijk wanneer je onder een bepaalde drempel blijft. In 2020/2021 ligt deze drempel rond de € 8000 (jaarinkomen).

Ga je als ondernemer aan de slag dan heb je recht op fiscale aftrekposten. Dit zijn onder andere de zelfstandigenaftrek en mogelijk ook de startersaftrek. Hierdoor betaal je minder inkomstenbelasting dan iemand die in loondienst is of zijn inkomsten uit overige werk opgeeft.

Eindconclusie: wil je goed geld verdienen met teksten schrijven dan is het belangrijk om veel opdrachtgevers binnen te halen. Bij meerdere opdrachtgevers is het beter om je eigen onderneming te starten.

Ads: Fast Invest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.