Hoe kun je betrouwbare websites herkennen? Vooral belangrijk wanneer je iets in een (onbekende) webshop bestelt. Of wanneer je ergens een dienst wil afnemen. Sommige websites lichten je op waar je bijstaat. Betrouwbare websites herkennen is dan ook ontzettend belangrijk. Dit voorkomt een hoop (financiële) ellende.
Betrouwbare en onbetrouwbare websites
Ze zijn er allebei: betrouwbare en onbetrouwbare websites. Wat is eigenlijk het verschil tussen deze twee? Een betrouwbare website deelt relevante en echte informatie. Wanneer je hier iets koopt of een dienst afneemt dan weet je ook zeker dat je krijgt waar je voor betaalt.
Een onbetrouwbare website bevat fake nieuws, informatie die niet klopt of probeert jou geld afhandig te maken. Je wordt op welke manier dan ook om de tuin geleid of opgelicht.
Zo kun je betrouwbare websites herkennen
Hoe weet je of een website betrouwbaar is? Je hoort namelijk heel veel verhalen over internetoplichting. De betrouwbaarheid van een website is niet altijd te garanderen. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te kijken of een website of webshop wel betrouwbaar is. Hieronder enkele aandachtspunten dat betrouwbare websites herkennen een stuk eenvoudiger maakt.
Bedrijfsnaam en adresgegevens
Wil je iets bij een webshop bestellen, kijk dan altijd naar de bedrijfsnaam en de adresgegevens. De URL van de website zegt namelijk niets over het bedrijf dat hier achter zit. Stel dat je de website houtenhonden.nl tegenkomt in je zoektocht naar houten beeldjes van honden. De naam van de website betekent niet dat het bedrijf een gelijknamige naam heeft. Zoek op de webshop of website naar de bedrijfsnaam en de adresgegevens.
Controleer of deze adresgegevens ook daadwerkelijk kloppen. Bestaat het adres en nog belangrijker: staat het bedrijf ook op dit adres ingeschreven?
Inschrijving Kamer van Koophandel
Een bedrijf moet altijd staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Het inschrijfnummer staat op de website vermeld. Is dit niet het geval dan klopt er al iets niet. Check het inschrijfnummer op de website van de Kamer van Koophandel. Zo zie je direct of de vermelde bedrijfsnaam en adresgegevens wel bij dit Kamer van Koophandel nummer horen.
Contactgegevens
Betrouwbare websites herkennen doe je ook aan de hand van vermelde contactgegevens. Nu is het bij een blogsite als deze helemaal niet belangrijk dat er geen contactgegevens staan, uitgezonderd een e-mailadres. Je geeft hier tenslotte toch geen geld uit. Maar wanneer je ergens iets bestelt of een dienst afneemt dan wil je weten met wie je zaken doet.
Een betrouwbare website vermeldt verschillende contactgegevens waaronder adres, telefoonnummer en een e-mail adres. Zo kun je op verschillende manieren contact opnemen.
Verkoopprijzen inclusief btw
Wanneer je iets koopt wil je ook weten wat het kost. Websites zijn verplicht om hun prijzen te vermelden, maar alleen wanneer ze producten aan consumenten verkopen. Een webwinkel die producten aan ondernemers (bedrijven) verkoopt hoeft zijn prijzen niet te vermelden. Voor het afnemen van diensten ligt het wat anders, vooral wanneer het om diensten op maat gaat. Je moet bij een betrouwbare website wel de mogelijkheid krijgen om een offerte aan te vragen.
Betrouwbare websites herkennen: de leveringsvoorwaarden
Let op met webshops die geen leveringsvoorwaarden of een retour beleid vermelden. Je weet dan niet hoe lang het duurt voordat jouw pakket geleverd wordt en of en wanneer je deze terug kunt sturen. Wanneer je als consument iets koopt geldt de wet kopen op afstand. Dit betekent dat je binnen 14 dagen het product terug mag sturen, zonder opgaaf van reden.
Wees voorzichtig met onbetrouwbare websites die geen producten retour nemen. Wanneer een product speciaal voor jou wordt gemaakt dan is retour sturen logischerwijs niet mogelijk. Denk hierbij aan het bedrukken van een T-shirt met jouw naam of foto.
Keurmerk of logo van een branchevereniging
Betrouwbare websites herkennen? Kijk eens naar aanwezige logo’s van een branchevereniging of een keurmerk. Houd er echter wel rekening mee dat ook onbetrouwbare websites deze te pas en te onpas plaatsen. De aanwezigheid van een logo of keurmerk zegt in beginsel helemaal niets. Bovendien kan een website of webshop wel zijn aangesloten bij een branchevereniging maar het garandeert niet de kwaliteit van het product of de dienst.
Reviews, ervaringen en klantscore
Een goede methode is het zoeken naar reviews en ervaringen. Bijvoorbeeld op Trustpilot of Kiyoh. Maar ook hierin wordt er heel wat gesjoemeld. Kom je alleen maar positieve reviews met een klantscore van 9,5 of 10 tegen (of 5 van de 5 sterren)? Kans dat het hier om een onbetrouwbare website gaat. Of dat de website in kwestie heel selectief is. Ze vragen hun klanten om een review te plaatsen waarbij negatieve reviews direct verwijderd worden. Je moet je afvragen of je met een dergelijk bedrijf wel zaken wil doen.
Een onbetrouwbare website melden
Betrouwbare websites herkennen is dankzij bovenstaande tips een koud kunstje. Ben je een onbetrouwbare website tegengekomen? Het is belangrijk om onbetrouwbare websites te melden. Dit kan via het Centraal meldpunt (meld.nl). Ook kun je bij de politie terecht, vooral wanneer het om een onbetrouwbare internetverkoper of handelspartij gaat.
Geef een reactie