Bijgewerkt: 1 december 2023

Je bent arbeidsongeschikt als je dit medische oorzaak tenminste 25% van je werk niet kunt doen. Op dat moment heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze verzekering is er ook voor ondernemers. Wil je naast je uitkering wat bijverdienen? Ontdek welke baantjes of klusjes geschikt zijn wanneer je afgekeurd bent.

Minder inkomen

Als je arbeidsongeschikt bent verklaard, verlies je vaak een deel van je inkomen. Dit kan tot financiële problemen leiden. Al helemaal als je altijd afhankelijk van je salaris bent geweest. Zijn er verschillende manieren om bij te verdienen wanneer je afgekeurd bent.

Wat betekent arbeidsongeschiktheid?

Arbeidsongeschiktheid betekent dat je niet meer in staat bent om je werkzaamheden volledig uit te voeren. Dit heeft een medische oorzaak. Denk hierbij aan een chronische ziekte, een lichamelijke beperking of een psychische aandoening.

Als je arbeidsongeschikt raakt, heeft dit vaak grote gevolgen voor je financiële situatie. Je inkomen valt weg, terwijl de kosten voor levensonderhoud gewoon doorgaan. Gelukkig kun je in Nederland aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Recht op arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als je arbeidsongeschikt bent heb je recht op een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Gelukkig maar, alleen dekt dit niet je vorige inkomen. Daarom gaan veel mensen toch op zoek naar extra inkomsten.

Bijverdienen naast je uitkering

In sommige gevallen mag je bijverdienen naast je uitkering. Dit kan wel gevolgen hebben voor de hoogte van je uitkering. Het is daarom verstandig om eerst te overleggen met je uitkeringsinstantie. Zo weet je zeker wat de financiële gevolgen zijn.

Raak je op jonge leeftijd arbeidsongeschikt? Dan kom je in aanmerking voor een Wajong uitkering. Soms is het mogelijk om naast je Wajong-uitkering wat bij te verdienen. Vroeger mocht je € 126 per maand bijverdienen. Hoe dit tegenwoordig is moet je even bij de uitkeringsinstantie navragen.

Geschikte baantjes of klusjes

Wil je bijverdienen terwijl je bent afgekeurd? Verschillende baantjes of klusjes zijn zeker geschikt. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Thuiswerken

Er zijn verschillende leuke thuiswerken is. Denk hierbij aan administratief werk, tekstschrijven of vertalen. Met deze baantjes ben je heel flexibel want je doet dit vanuit huis. Ook kun je wat makkelijker rekening houden met je medische aandoening. Bijvoorbeeld door tussendoor voldoende rust te nemen.

Kijk wel even uit met thuiswerken. Niet alle opdrachten zijn even betrouwbaar. Doe daarom alleen zaken met een gerenommeerd bedrijf en maak goede afspraken over het werk en de vergoedingen.

Oppassen

Als je goed met kinderen om kunt gaan, is oppassen een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld oppassen op kinderen uit je eigen buurt of via een oppasbureau. Uiteraard kun je ook op huisdieren passen. Of misschien wel op een woning wanneer mensen met vakantie of op zakenreis zijn.

Maak afspraken met de ouders van het kind of eigenaar van de woning. Bijvoorbeeld over welke taken je moet uitvoeren en welke vergoeding hiervoor krijgt.

Schoonmaken

Voor dit klusje moet je lichaam het wel toelaten. Wanneer je schoonmaakt dan werk je voor bedrijven of particulieren. Vaak werk je 2 tot 4 uurtjes bij een bedrijf of particulier. Hierna heb je de mogelijkheid om nog ergens anders een klus te doen. Toch vinden velen het prettig om slechts één schoonmaakadres per dag te doen. Het is immers lichamelijke arbeid en het kan dat je door je medische aandoening wat sneller klachten ervaart.

Verkoop via internet

Als je creatief bent dan is het leuk om zelf producten te maken en deze via internet te verkopen. Maar je kunt je ook met dropshipping bezighouden. Hierbij ben je een webshop zonder eigen voorraad. Of je verkoopt producten via sociale media of een platform. Bij dropshipping laat je leverancier de producten naar jouw klanten verzenden. Hartstikke fijn wanneer je vanwege een lichamelijke beperking niet de deur uit kan.

Er zijn verschillende platformen waar je je creatieve producten kunt verkopen, zoals Etsy of Amazon Handmade. Ook kun je denken aan het verkopen van tweedehands spullen op Marktplaats. Daarnaast is het mogelijk om je eigen webshop te starten.

Verkoopt alleen producten waar je zelf achter staat. Het is zeker handig om je in de producten te verdiepen. Zo kun je er alles over vertellen en kom je betrouwbaarder over.

Producten via internet verkopen vraagt geen lichamelijke inspanning. Je kunt het zelfs vanaf je luie stoel of vanuit je bed doen. Moet je zelf pakketjes verzenden? Kijk of het mogelijk is om dit zelf te doen of laat dit iemand anders uitvoeren.

Wat je niet moet doen

Doe nooit baantjes of klusjes die je deed voordat je afgekeurd werd. Hierdoor gaat de uitkeringsinstantie aan je verhaal twijfelen. Heb je lichamelijke klachten dan ga je natuurlijk niet in de bouw werken. Heb je psychische klachten en ben je daarom afgekeurd? En is het niet zo handig om een stressvolle baan te nemen.

Bijverdienen naast je uitkering: waar moet je opletten?

Wanneer je een uitkering ontvangt kun je hier soms lastig van rondkomen. Dan is het heel verleidelijk om bij te verdienen. Hieronder zie je waar je op moet letten wanneer je naast je uitkering wil bijverdienen.

Overleg altijd met de uitkeringsinstantie

Veel uitkeringsgerechtigden doen zwartwerk. Hierdoor betaal je geen inkomstenbelasting en wat je verdiend wordt niet op je uitkering ingehouden. Dat lijkt een goed idee maar kan heel slecht uitpakken. Wanneer iemand jou verlinkt dan word je op je uitkering gekort. Je loopt zelfs het risico dat je uitkering wordt stopgezet.

Daarnaast komt de belastingdienst om de hoek kijken. Je moet alsnog de verschuldigde inkomstenbelasting betalen. Ook krijg je vaak met een hoge boete te maken. Overleg daarom eerst met je uitkeringsinstantie. Ze vertellen je hoeveel je maximaal mag bijverdienen, zonder dat dit van invloed is op de hoogte van je uitkering. Dit verschil namelijk per uitkering en per persoonlijke situatie.

Toeslagen en regelingen

De uitkeringsinstantie informeert je ook over eventuele toeslagen of regelingen die van toepassing zijn wanneer je gaat bijverdienen. Je hebt misschien recht op een aanvullende uitkering wanneer je onder een bepaald bedrag blijft. Ook zijn er regelingen waarbij je een deel van de bijverdiensten zelf mag houden.

Gezondheid en mogelijkheden.

Bijverdienen heeft positieve financiële gevolgen. Het is ook belangrijk om te kijken naar je eigen gezondheid en mogelijkheden. Bij sommige medische aandoeningen is het niet verstandig om zwaar werk te verrichten. Hierdoor kunnen je klachten verergeren.

Overleg eventueel met je behandelende arts wat er allemaal mogelijk is. Bedenk dat je gezondheid belangrijker is dan de financiën.

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.