,

In februari 2021 kost één bitcoin maar liefst € 36.000. Hiermee is bitcoin duur in aanschaf. De meeste mensen kunnen dan ook geen hele bitcoin kopen maar moeten het met een klein gedeelte hiervan doen. Vind je bitcoin duur, dan moet je eens naar het Nederlands alternatief kijken. De Nederlandse cryptomunt gulden bestaat al heel wat jaartjes en heeft veel meer potentie om te groeien.

Waarom bitcoin steeds duurder wordt

Je kunt je afvragen waarom bitcoin duur is. Ter vergelijking: in februari 2019 betaalde je nog geen € 3000 voor deze munt. De prijs is in twee jaar tijd vertienvoudigd. Waarom? Omdat steeds meer bedrijven en particulieren in bitcoin investeren. Terwijl dit geen geweldig betaalmiddel is, wel ter speculatie.

Hierbij is bitcoin niets anders dan een speculatiemunt. Bedoeld om snelle winsten te behalen, hoewel sommigen voor een winst voor de lange termijn gaan. Dat is nu precies het probleem met het dure bitcoin: het wordt niet langer gebruikt waar het oorspronkelijk voor bedoeld was. Als betaalmiddel dus.

Nederlandse bitcoin: de gulden

Toen cryptomunten nog niet zo bekend waren bedacht Rijk Plasman (jawel, zoon van advocaat Plasman) een nieuwe cryptomunt. Deze kreeg de naam gulden, verwijzend naar de Nederlandse fysieke munt.

Wat is hier anders aan? In de periode 2014 tot 2021 zijn er ruim 4000 nieuwe cryptomunten bijgekomen. De meeste projecten zijn volkomen kansloos. Opvallend is dat de Nederlandse cryptomunt gulden na al die jaren niet aan populariteit heeft verloren. Sterker nog, er zijn alleen maar meer gebruikers bijgekomen. Dit heeft enerzijds met de goede technische ontwikkelingen te maken. Aan de andere kant wordt gulden ook daadwerkelijk als betaalmiddel ingezet.

Van betaalmiddel naar spaarmiddel

Lange tijd was gulden een groeiend Nederlands betaalmiddel. Bedrijven konden gulden accepteren door gebruik te maken van het betaalplatform Nocks, overigens ook een handelsplatform. Helaas, door ingrijpen van de overheid moesten Nocks en veel andere cryptoaanbieders hun deuren sluiten.

Sinds die tijd is er nog geen alternatief voor Nocks. Dit betekent dat het voor bedrijven een stuk lastiger is om gulden als betaalmiddel te accepteren. Hierdoor is gulden van betaalmiddel naar spaarmiddel verschoven. Op zich ook niet verkeerd, want wie zijn guldens lange tijd vastzet (witness) kan hier een aardige rente over ontvangen.

Bitcoin duur, gulden goedkoop

Daar waar bitcoin duur is, kun je begin 2021 goedkoop guldens inslaan. Dat is mooi, want voor ongeveer € 16 ontvang je maar liefst 1000 guldens. De koers ligt op dat moment rond de anderhalve cent, hoewel deze onder invloed van bitcoin langzaam stijgt.

Wat betekent dit voor de toekomst? Tja, er kan van alles gebeuren. Stel je voor dat je voor € 100 zo ongeveer 6500 guldens inkoopt. Sommigen menen dat gulden makkelijk naar de € 1 door kan stijgen. Dan is je investering van € 100 ineens € 6500 waard.

Ik heb ooit eens uitgerekend wat gulden daadwerkelijk waard zou moeten zijn. Ik kwam toen op een tientje uit. Dit lijkt misschien nog toekomstmuziek, maar niemand had ooit gedacht dat bitcoin van 1 cent naar € 36.000 door zou stijgen. Als gulden uiteindelijk toch dat tientje aantikt, dan is je investering plots € 65.000 waard. Ik ga hier echt van stuiteren.

Is gulden dan wel zo goed?

Kijk naar die 4000 cryptomunten. Er zijn er maar weinig waar ook echt aan de techniek wordt gewerkt. Gulden is een van die weinigen. Alleen al de aparte gulden wallet, die is overzichtelijk en gebruiksvriendelijk. Bovendien wordt er alles aan gedaan om deze digitale portemonnee veilig te houden. Dat kun je van veel andere wallets niet zeggen.

De vraag is of gulden ook echt potentie heeft. Het antwoord: ja, en meer dan bitcoin. De kans dat gulden wereldwijd voet aan grond krijgt is vrij klein. Maar als Nederlandse cryptomunt is dit iets wat je zeker in de gaten moeten houden. Momenteel zijn er vele duizenden guldengebruikers. In 2018 waren dit er meer dan 100.000, dit moet in 2021 toch echt wel meer zijn.

Stel je voor dat straks half Nederland gulden in het oog krijgt. Een explosie van de koers is dan zeker het gevolg. Niemand wil tenslotte die boot mislopen.

Promotie van gulden

Het enige probleem achter gulden zit hem in de promotie. Mensen die totaal niet bekend zijn met cryptocurrency hebben alleen van bitcoin gehoord. Dat er nog zoiets als een Nederlandse cryptomunt bestaat, en ook nog eens veel gebruiksvriendelijker, dat is onbekend.

Het lukt de community achter gulden maar niet om deze munt bij het grote publiek zichtbaar te krijgen. Berichten over gulden worden wel massaal op social media gedeeld maar verschijnen alleen bij guldenliefhebbers op de tijdlijn. Dit komt omdat deze mensen niet echt ‘out of de box’ denken.

Waar kan ik gulden kopen?

Toen Nocks nog bestond kon je hier heel makkelijk guldens kopen, desnoods vanuit de wallet. Nu Nocks verdwenen is moet je het iets verderop zoeken. Je verhandelt guldens op een crypto-exchange, maar het kan ook veel makkelijker. Er zijn wat Nederlandse aanbieders waar je guldens koopt. De fee (vergoeding) is hier wel wat hoger, maar je weet in ieder geval dat je je geld niet kwijtraakt.

Nederlandse aanbieders staan namelijk onder toezicht van de AFM. Koop je hier guldens, dan krijg je ook guldens.

Litebit is de beste Nederlandse aanbieder op het gebied van gulden kopen. De vergoeding die je hier betaalt ligt wat lager dan bij andere Nederlandse aanbieders. Wel moet je een account aanmaken en je identiteit verifiëren. Dat moet overigens overal, waar je ook cryptomunten koopt. Heb je eenmaal een account dan kun je bij Litebit naast gulden ook tientallen andere munten kopen.

Koop gulden op Litebit

Een tweede aanbieder is Bitcoinmeester. Hier hoor en zie je veel reclame over, maar ze zijn wel wat duurder. Hierdoor niet de beste aanbieder maar wel met een uitgebreid aanbod.

Dus: vind je bitcoin duur? Denk dan eens aan de Nederlandse variant van bitcoin, de gulden. Bedanken voor dit artikel mag altijd, uiteraard in guldens. Je donatie mag naar (zie ook Q-code):

GJtQksmMzzdDHXMXAF9Knhif7ux5pE1FbD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.