Bijgewerkt: 27 maart 2023

In Nederland en België zijn er geen banken die bitcoin accepteren. Je mag bij deze banken allerlei valuta storten en euro’s opnemen, maar cryptocurrency wordt tegengehouden. Toch kun je bitcoin kopen via de bank. In Nederland en België koop en betaal je met iDEAL, zodat je stiekem toch via je eigen bank betaalt. Hiervoor heb je wel een handelsaccount op een platform nodig. In Duitsland kan dit sinds 2022 rechtstreeks via de bank.

Waarom banken cryptotransacties blokkeren

Financiële instellingen hebben geen grip op cryptocurrency. Ze kunnen de waarde van bitcoin en andere crypto niet stabiel houden. Omdat koersen heel hard schommelen, blokkeren de meeste banken cryptotransacties. Je kunt dus niet met bitcoin bij een bank terecht: niet storten en ook niet opnemen.

Bitcoin kopen via de bank in sommige landen al mogelijk

Toch zijn er wat banken die hier wat milder mee omgaan. Revolut, een Engelse internetbank, biedt crypto-bankapps voor klanten aan. De Duitse Solarisbank helpt andere banken om cryptovaluta-rekeningen aan te bieden. En vanaf 2022 kunnen klanten van de Duitse Sparkasse gebruik maken van crypto handelsdiensten. Crypto kopen via de bank is over de grens al mogelijk!

Ook Amerika heeft een aantal banken die zich naast de gewone valuta ook op crypto richten. Je kunt je afvragen waarom Nederland en België achterblijven, of is het slechts een kwestie van tijd?

Bitvavo beste alternatief voor crypto via de bank

Nederlanders en Belgen moeten nog steeds gebruik maken van een crypto handelsplatform. Gelukkig is hier voldoende keuze in. Met een grote kanttekening: bij sommige platformen heb je eerst bitcoin of ethereum nodig, voordat je deze kunt inwisselen tegen een andere cryptovaluta. Op andere platformen kun je geld storten, maar duurt het vrij lang voordat dit in je account staat.

Het beste alternatief is Bitvavo, een Nederlands initiatief. Bitvavo is niet alleen het snelst groeiend platform, ook hanteert het lage handelskosten. Nieuwkomers krijgen van GeldKip zelfs een welkomstbonus waarbij je over de eerste € 1000 geen handelskosten betaalt. Alleen geldig via de aanmeldlink.

Meld je aan bij Bitvavo

Zijn er nog andere alternatieven voor bitcoin kopen via de bank? Ja, naast een handelsplatform kun je ook bij een broker terecht. Dit verdient wel enige uitleg.

Broker: een tussenpersoon

Zolang je nog geen bitcoin via de bank kunt kopen, moet je op zoek naar alternatieven. Een handelsplatform is een uitstekende keuze, maar soms is een broker net wat beter. Een broker is niks anders dan een tussenpersoon die voor de klanten handelt. Je hoeft zelf geen orders te plaatsen maar geeft alleen aan welke crypto je wil hebben en hoeveel stuks.

De broker bepaalt de prijs. Vooraf staat duidelijk aangegeven wat je voor bitcoin of andere crypto betaalt. Omdat een broker al het werk voor jou doet zijn de kosten wel wat hoger dan op een handelsbeurs. Maar aan de andere kant bespaart het veel tijd. Bovendien is dit de perfecte oplossing voor mensen die weinig verstand hebben van realtime koersen en het plaatsen van orders.

Bezoek Litebit – broker met o.a. iDEAL-betalingen

Nederlandsche bank registreert crypto exchanges

Soms wordt ten onrechte gedacht dat de Nederlandsche Bank het mogelijk maakt om bitcoin via bijvoorbeeld de Rabobank, ABN AMRO of ING te kopen. Waarschijnlijk is dit idee afkomstig van het feit dat de Nederlandsche Bank crypto exchanges registreert.

De Nederlandsche Bank (DNB) houdt echter alleen toezicht op banken en bewaakt de financiële Nederlandse stabiliteit. Crypto handelsplatformen zijn verplicht zich bij DNB te registreren.

Dit staat dus los van het aankopen van bitcoin bij een bank. Dat is vooralsnog bij Nederlandse banken niet mogelijk.

Crypto omzetter naar euro: van handelsplatform naar bank

Wanneer je crypto verkoopt verschijnt het geld op je crypto handelsaccount. Vervolgens heb je de mogelijkheid om dit geld naar je bankrekening over te maken. Dit is noodzakelijk om toegang tot het geld te krijgen.

Een crypto exchange vereist dat je vooraf een bankrekeningnummer verifieert. Je kunt dus niet het geld vanaf je handelsaccount naar elk willekeurig bankrekeningnummer overmaken. Wil je dit toch, dan moet je het nieuwe rekeningnummer verifiëren, waarbij je aantoont dat je ook de eigenaar of machthebbende bent.

Dit is bedoeld ter voorkoming van witwassen. Crypto exchanges zijn verplicht om zich aan deze regelgeving te houden.

Heb j een geverifieerd bankrekeningnummer, dan maak je met één druk op de knop het geld van je handelsaccount naar het rekeningnummer over. Het geld staat vaak binnen twee werkdagen op de rekening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.