Bijgewerkt: 3 april 2023

Ben je nog niet zo lang actief met cryptocurrency, dan ontstaat er al snel paniek wanneer de koersen dalen. De bitcoin stort in elkaar, moet je nu verkopen of geduld blijven houden? Dat de koers van bitcoin regelmatig in elkaar stort is helemaal geen vreemd verschijnsel. Het komt om de paar maanden tot jaren voor, waarbij de munt tot wel 80% aan waarde kan verliezen.

Handel in crypto en betaal geen kosten. De eerste week gratis.

Slecht nieuws uit de buitenwereld

Wanneer de bitcoin in elkaar stort heeft dit vaak met slecht nieuws te maken. Bijvoorbeeld in 2016, toen er een hack op een beurs plaatsvond. Bitcoin kelderde toen met maar liefst 12%. Het verhogen van de rentetarieven leidt ook vaak tot een flinke waardedaling.

Slecht nieuws kan ook goed nieuws zijn. Wanneer de bitcoin in elkaar stort is dit voor sommigen het juiste moment om te kopen. Maar dan moet je wel over een flinke dosis vertrouwen en geld beschikken.

Terug bij af

Vaak stijgt de koers enige tijd. Die stijging kan enkele weken, maanden tot jaren duren. En dan ineens stort bitcoin in elkaar en zijn we weer terug bij af. Alles wat in de voorbijgaande periode was opgebouwd, is verloren gegaan. Soms staat de koers zelfs lager dan voor de laatste bull run.

Een bear market duurt over het algemeen niet zo lang, meestal tussen de 14 en 100 dagen. Maar in sommige gevallen kan deze negatieve markt langer dan een jaar duren, en dat is natuurlijk heel zuur.

Wanneer candles steeds lager afsluiten

Bitcoin stort in elkaar, of toch niet? Eigenlijk moet je hiervoor verder uitzoomen. Bekijk per dag hoe een candle wordt afgesloten. Is dit lager dan de voorgaande dagen, dan spreek je van een neerwaartse trend. De kans op een uitbraak naar boven toe wordt dan steeds kleiner.

Dit verandert wanneer de koers een zijwaartse beweging aanneemt. Je merkt dan dat de hoogte- en dieptepunten steeds meer naar elkaar toe bewegen (consolidatiefase). Die zijwaartse beweging kan enige tijd duren, maar meestal ergens tussen de 3 en 20 dagen. Om vervolgens naar boven of naar beneden uit te breken, en dan kan het hard gaan.

Allemaal leuk en aardig, maar wat moet ik doen?

Ik ga hier geen technische analyse geven, die onzin vind je op veel andere websites. Ik spreek met recht over onzin omdat uit onderzoek is gebleken dat meer dan de helft van die technische analyses of adviezen achteraf helemaal niet kloppen. Wees een verstandige investeerder en doe altijd zelf onderzoek.

Goed, bitcoin stort in elkaar en het zweet breekt je uit. Waarschijnlijk heb je drie keer of vaker met je handen aan de verkoopknop gezeten. Toch durf je het niet aan. Net op het moment dat jij verkoopt stijgt de prijs en blijft stijgen, dat zul je altijd zien.

Wat je moet doen, dat kan niemand je vertellen. Maar je kunt wel je financieel verlies beperken. Bijvoorbeeld door toch nog te verkopen en op een lager moment terug te kopen. Maar ja, wie vertelt je wat het beste verkoop- en koopmoment is? Niemand, daarom kun je ook crypto bijkopen. Telkens op bepaalde lagere niveaus, zodat je de gemiddelde aankoopprijs omlaag brengt.

Koop bitcoin en betaal met iDEAL, bij een vertrouwde Nederlandse broker.

Koop bitcoin en +150 andere crypto

Wees hebberig wanneer anderen angstig zijn

Een raadgeving van de bekende belegger Warren Buffet: wees hebberig wanneer anderen angstig zijn. En omgekeerd, verkeer in angst wanneer anderen hebberig zijn. Buffet is op deze manier steenrijk geworden. Hij had het lef, en de financiƫle middelen, om te kopen wanneer anderen in paniek verkochten.

Met crypto is dit heel risicovol, want er is geen sprake van een onderliggende waarde. De koers van bitcoin wordt bepaald door vraag en aanbod, maar ook door het sentiment op de markt. Ze zeggen wel eens dat je geen vallend mes moet vangen en dit is een risico, maar kan uiteindelijk ook veel opleveren.

Verbondenheid met Amerikaanse markten

Het wordt steeds duidelijker dat bitcoin verbonden is aan de Amerikaanse aandelenmarkten. De bitcoin stort in elkaar? Grote kans dat dit ook met techaandelen op Amerikaanse beurzen gebeurt. Houd deze twee maar eens goed in de gaten. Aan de hand hiervan kun je ook makkelijker een strategie bepalen of wijzigen.

Overigens is het niet zo goed dat bitcoin een link heeft met de Amerikaanse markten. Eigenlijk wil je dit helemaal niet en wordt het echt tijd dat die twee loskomen van elkaar. Maar zolang grote bedrijven in bitcoin blijven investeren (en dat is alleen maar goed) zullen ze ook samenhangen met de techaandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.