Bijgewerkt: 27 maart 2023

Toen ik in 2011 mijn eerste crypto aankocht was dit heel omslachtig. Er waren niet zo’n handelsbeurzen zoals we die nu kennen. Gelukkig voor jou én mij is er meer dan voldoende keus. Ook met betrekking tot Nederlandse platformen. Bitvavo en Bitcoin Meester zijn beide populair. Maar welke van deze twee is beter? Bekijk mijn keuze.

Eerlijke mening

Kun je niet kiezen tussen Bitvavo of Bitcoin Meester? Natuurlijk heb ik een voorkeur. Die voorkeur is gebaseerd op het vele handelen dat ik met crypto doe. Het kan best dat je veel minder actief bent. Dat een ander platform beter bij je past. Daarom laat ik je zowel de voordelen als nadelen van beide platformen zien.

Geschiedenis van Bitvavo

Bitvavo bestaat sinds 2018. De domeinnaam zelf werd in april 2017 geregistreerd. Het duurde dus nog enige tijd voordat het platform was opgezet. Dit Nederlandse bedrijf is in Amsterdam gevestigd.

Geschiedenis van Bitcoin Meester

Dan Bitcoin Meester, een platform dat rond dezelfde periode is opgericht. Het is niet exact duidelijk wanneer het platform online ging. De domeinnaam is in mei 2017 geregistreerd. Een maand na de registratie van de domeinnaam Bitvavo.com. Bitcoin Meester is in Aalsmeer gevestigd.

De mogelijkheden om beide platforms

Mijn voorkeur gaat uit naar Bitvavo. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat Bitcoin Meester slecht is. Want ook hier heb ik een account en gebruik ik het soms. Ik wil je laten zien wat het verschil tussen deze twee is.

Bij Bitvavo kun je rechtstreeks kopen. Je koopt crypto tegen de dan geldende marktprijs. Hartstikke handig voor beginners want je hoeft geen order te plaatsen. Bitvavo heeft ook een actief handelsplatform. Hierbij plaats je zelf een order. Bijvoorbeeld een limit-order of een stop-limit order. Je voert zelf de prijs in die je wil betalen of ontvangen. Hierbij oefen je invloed op de prijs uit.

Bij Bitcoin Meester kan dat niet. Je koopt of verkoopt crypto tegen de dan geldende prijs. Bitcoin Meester bepaalt wat deze prijs is. Ze stellen de koers vast door het gemiddelde te nemen van de prijzen op verschillende beurzen. Ook houden ze de handel op hun eigen platform in de gaten.

Over het algemeen liggen de prijzen bij Bitcoin Meester hoger dan bij Bitvavo. Dit geldt voor het kopen van crypto. Wanneer je crypto verkoopt krijg je bij Bitcoin Meester wat minder ervoor. Bij Bitvavo kun je vaak meer voor je crypto krijgen.

Over de handelskosten

Iets wat ik erg belangrijk vind zijn de handelskosten. Hoe hoger deze kosten, hoe minder interessant een platform. Het is namelijk heel vervelend om met hoge kosten te maken te krijgen. Dit drukt je winst omlaag.

Laat ik maar weer beginnen met Bitvavo. Standaard betaal je hier 0,25% aan handelskosten. Stel dat je voor € 100 aan crypto wil kopen. Je betaalt dan € 0,25 aan kosten. Dit betekent dat je voor € 99,75 aan crypto krijgt. Op zich vallen deze kosten nu echt wel mee.

Over naar Bitcoin Meester. Standaard bedragen de kosten hier een euro. Investeer je € 100 dan krijg je voor € 99 aan crypto. Nu denk je ja dat is maar geven € 0,75 verschil met Bitvavo. Dat klopt maar wat nu wanneer je € 100.000 investeert? Dan betaal je bij Bitvavo 2:50 uur aan kosten en heel Bitcoin Meester € 10. Dat is twee keer zoveel en bij hoge bedragen tikt dat wel aan.

Op beide platformen geldt wel: hoe meer je handelt, hoe meer korting je op de handelskosten krijgt. Je moet alleen ontzettend veel handelen om voor deze korting in aanmerking te komen.

Welke is betrouwbaarder?

Of je nu voor Bitvavo over Bitcoin Meester kiest, ze zijn beiden betrouwbaar. Ze staan bij de DNB geregistreerd als crypto handels platformen. Ze beschikken beiden over een beveiligde website en wanneer je de uitbetaling aanvraagt dan verloopt dit soepel en snel. Daar is niks van te zeggen.

Waar is je geld beter beschermd?

Je hoort steeds vaker dat crypto wordt gestolen. Niet alleen middels oplichting maar ook omdat handelsplatformen worden gehackt. Hoe zonde zou het zijn dat je al je crypto kwijtraakt.

Bitvavo heeft daar wat oplossingen voor bedacht. Allereerst staat de meeste crypto opgeslagen in cold wallets. Dit betekent dat ze voor hackers niet zomaar beschikbaar zijn. Ook hebben ze een goede verzekering afgesloten. Mocht je omwille van een hackaanval of een ander probleem je crypto kwijtraken dan komt die verzekering goed van pas. Je krijgt dan de waarde van je crypto terugbetaald.

Die verzekering geldt alleen voor bepaalde situaties. Wanneer je je wachtwoord aan iemand anders geeft en diegene logt op je account in en steelt je crypto, dan is dat je eigen schuld. Maar wanneer er een hacker op Bitvavo binnendringt, daar kan jij niks aan doen.

Heeft Bitcoin Meester een vergelijkbare bescherming voor gebruikers? 95% van de munten wordt offline bewaard. Bij een hack zijn je munten dus veilig. Het platform heeft echter geen verzekering afgesloten. Tenminste, dat staat niet op hun website vermeld. Ook zijn daar geen nieuwsberichten over. Dus ga ik ervan uit dat ze hun klanten geen extra bescherming bieden. Mocht iemand weten of dit toch anders het geval is dan mag je dit in een reactie hieronder laten weten.

De keuze in cryptovaluta

Toen ik enkele jaren geleden bij Bitvavo begon was de keuze nog niet zo groot. In 2023 kun je hier in meer dan 180 crypto handelen. Bitvavo voegt regelmatig nieuwe cryptovaluta toe.

Bitcoin Meester heeft een veel interessanter aanbod. Hier vind je niet alleen de grote en bekende munten maar ook tokens die minder populair zijn. Juist dat vind ik interessant want die minder populaire munten kunnen plots fors stijgen. Ook vind je hier munten die op weinig andere beurzen verhandelbaar zijn. Het is niet zo dat Bitcoin Meester een groter aanbod hij heeft: dat zijn er in 2023 ongeveer 175. Dus net iets minder dan bij Bitvavo.

Het gebruiksgemak

Wanneer je een beginner bent dan maakt het eigenlijk niet uit waar je handelt. Bij beide platformen koop en verkoop je direct tegen de dan geldende prijs. Bij Bitvavo wordt de prijs bepaald door het actieve handelsplatform zelf. Bij Bitcoin Meester wordt de prijs aan de hand van de gemiddelde koers op verschillende beurzen bepaald.

Wanneer je gevorderd bent en actief wil handelen dan is Bitvavo de beste keuze. Hier plaats je zelf orders, iets dat bij Bitcoin Meester niet kan.

Kijk je naar de lay-out van de website dan ziet Bitvavo er professioneler uit. Maar Bitcoin Meester biedt juist een duidelijker overzicht.

Wat heeft mijn voorkeur?

Ik heb eerder al gezegd dat Bitvavo mijn voorkeur heeft. Vooral vanwege het actieve handelsplatform waarbij je zelf orders plaats. Maar ook omdat de handelskosten hier veel lager zijn. Wanneer je je via onderstaande link aanmeldt betaal je over de eerste € 1000 geen handelskosten.

Toch blijf ik af en toe gebruik maken van Bitcoin Meester. Ja de handelskosten zijn hier hoger. Maar ik vind het interessant dat hier muntjes tussen zitten die potentieel flink kunnen stijgen. Daar heb ik in het verleden toch al aardig wat winst mee kunnen maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.