Bijgewerkt: 27 maart 2023

Tijdens een lockdown zijn veel bedrijven en winkels gesloten. In vergaande gevallen mag je alleen met toestemming naar buiten. Boodschappen doen tijdens de lockdown, hoe regel je dat? Omdat veel mensen zich afvragen hoe ze aan de noodzakelijke boodschappen komen, geef ik hieronder uitleg.

Betekenis van lockdown

Lockdown betekent vergrendeling. Een land kan tot een lockdown overgaan wanneer er potentieel gevaar dreigt. Denk hierbij aan de uitbraak van een virus maar ook een oorlog. Een lockdown is minder ernstig dan een noodvergrendeling. Bij een noodvergrendeling moeten inwoners mogelijk het gebied verlaten. Bij een lockdown worden veel gebouwen gesloten. Dit zijn scholen, horecagelegenheden en bepaalde bedrijven of winkels. Apotheken en supermarkten blijven zo lang mogelijk open.

Boodschappen doen tijdens lockdown, kan dat?

In veel gevallen zullen supermarkten zo lang mogelijk openblijven. Dit is ook het streven van de overheid. Wel ontstaat er tijdens een lockdown hamstergedrag: mensen gaan massaal inslaan. Hierdoor ontstaat er een tekort aan belangrijke producten zoals wc-papier, brood, groente en vlees.

Ook blikgroenten, rijst, pasta en ingeblikt vlees raakt al snel uitverkocht. Deze producten zijn lang houdbaar, logisch dat veel mensen hier tijdens een lockdown voor kiezen.

Je kunt tijdens een lockdown boodschappen doen maar de kans is groot dat de producten van jouw keuze niet meer voorradig zijn. Ook kan het dat er bepaalde regels gelden. Welke regels dat zijn, lees je hieronder.

Alleen met toestemming boodschappen doen

De overheid kan tijdens een lockdown verschillende regels opstellen. Zo ook regels met betrekking tot boodschappen doen tijdens een lockdown. Een bekende regel is dat je alleen met toestemming boodschappen mag doen. Je mag dus niet de straat op voor een wandeling of om andere mensen te ontmoeten. Dit wordt ook wel een totale lockdown genoemd.

Met toestemming boodschappen doen betekent dat iedereen naar buiten mag om (noodzakelijke) medicijnen en boodschappen te halen. Wie zich niet aan deze regels houdt riskeer een boete of andere straf.

Maximaal aantal personen in een supermarkt

Om hamsteren maar ook teveel mensen in een ruimte te voorkomen kan de supermarkt het maximaal aantal personen beperken. Dit zag je eerder bij Italië, waarbij er tijdens de lockdown lange rijen voor de supermarkt staan. Zodra er een klant naar buiten komt mag de volgende naar binnen.

Deze maatregel kan door de overheid maar ook door de supermarkt zelf worden opgelegd. Het probleem van deze maatregel is dat je soms drie uur voor de supermarkt staat te wachten.

Online boodschappen doen tijdens lockdown

Veel mensen kiezen voor online boodschappen doen tijdens een lockdown. Thuis bestellen en wachten op de bezorging, hoe makkelijk is dat? Wanneer er sprake is van een lockdown worden online supermarkten overspoeld met bestellingen.

Als eerste zullen de wachttijden voor het bezorgen toenemen. Ook zie je dat steeds meer producten niet meer voorradig zijn. Uiteindelijk kan de supermarkt de grote vraag naar online boodschappen niet meer aan. De kans is dan groot dat je niet meer kunt bestellen.

Hoe kom ik aan boodschappen?

Bepaalde producten zullen altijd sneller uit zijn verkocht. Dit zijn wc-papier en tijdens een pandemie ook desinfecterende handgel, handzeep, paracetamol en ibuprofen. Verse producten zijn moeilijk of helemaal niet meer verkrijgbaar. Hoe kom je dan toch aan deze noodzakelijke boodschappen?

Supermarkten en apotheken doen er alles aan om de voorraden zo goed mogelijk aan te vullen. Wanneer dit niet mogelijk is begint de (online) zoektocht naar die noodzakelijke boodschappen. Veel mensen zoeken bij bij Bol.com, waar vooral veel verzorgingsproducten maar ook zelfzorgmedicatie verkrijgbaar is.

Ga naar Bol.com

Voor voedingsmiddelen is het praktisch om eens bij kleinere webwinkels te kijken. Dit soort webwinkels wordt vaak door het grote publiek overgeslagen, terwijl ze echt wel voorraad hebben.

Moet ik hamsteren?

Jarenlang zien we de reclame van Albert Heijn voorbijkomen: hamsteren! Nu roept de overheid op om vooral niet te hamsteren. Waarom hamsteren mensen? Uit paniek of zorgen over de toekomst. Bij een totale lockdown oftewel noodvergrendeling is de kans groot dat je moeilijk aan boodschappen komt. Ook willen mensen bij een pandemie (wereldwijde virusuitbraak) liever niet met anderen in contact komen.

Hamsteren is het logische gevolg hierop. Of je moet hamsteren hangt van de situatie af. Heb je een laag immuunsysteem, een ziekte of ben je slecht ter been, dan kan hamsteren erg zinvol zijn. Je hoeft dan voorlopig niet meer die zware uitstapjes naar de supermarkt te maken en er achter te komen dat er niks meer voorradig is. Bij een laag immuunsysteem is het ook belangrijk om andere mensen te vermijden.

Conclusie: tijdens een lockdown kun je in veel gevallen je boodschappen doen, maar houd er wel rekening mee dat bepaalde producten moeilijk of niet meer verkrijgbaar zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.