Bijgewerkt: 27 maart 2023

Met de btw berekenen formule weet je wat een bedrag inclusief en exclusief btw is. Dit is vooral belangrijk voor ondernemers, bijvoorbeeld bij de btw aangifte. Maar ook consumenten kunnen zo bekijken wat een product of dienst netto kost. Dit allemaal dankzij de handige formule!

Wat is btw?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde, je noemt dit ook wel omzetbelasting. Als ondernemer of verkoper ben je in veel gevallen verplicht om btw over je product of dienst te berekenen. De betaalde btw draag je weer af aan de overheid. Voor de overheid is dit een bron van inkomsten.

Er zijn verschillende btw-tarieven. Voor veel producten en diensten geldt een btw-tarief van 21%. Over voedingsmiddelen en bepaalde producten/diensten wordt 9% btw geheven. Maar zijn ook goederen of diensten met 0% btw. Bijvoorbeeld bij de export maar ook kunstenaars vallen onder het 0% btw-tarief.

Btw berekenen formule: inclusief btw

Het kan vaak handig zijn om te weten hoeveel btw je in rekening brengt of moet betalen. Wanneer je een product of dienst verkoopt dan toon je de consument het bedrag inclusief btw. Verkoop je een product of dienst aan een ondernemer dan toon je in veel gevallen het bedrag exclusief btw.

Voor consumenten is het dus belangrijk om het bedrag inclusief btw te zien. De volgende btw berekenen formule is dan ook bedoeld om de verkoopprijs inclusief btw te bepalen.

Bedrag inclusief btw = verkoopprijs + 21%
Of: verkoopprijs + 6%

Wanneer je onder het 0% btw-tarief valt dan heb je de btw per formule niet nodig.

De prijs berekenen exclusief btw

Vooral ondernemers willen weten wat een prijs exclusief btw is. Maar je wilt dit ook weten om de netto prijs te bepalen. Met de volgende btw berekenen formule ontdek je de btw die in rekening wordt gebracht.

Btw = bedrag inclusief btw /121 x 21
Óf: bedrag inclusief btw /109 x 9

Stel dat een product € 50 (inclusief 21% btw) kost. Dan neem je deze € 50 als uitgangspunt en deelt dit door 121, dit wordt dus 0,4132. Dit vermenigvuldig je met 21. De uitkomst is € 8,67. De verkoopprijs van € 50 is dus inclusief € 8,67 btw. Van hieruit is het heel makkelijk om het netto bedrag uit te rekenen, namelijk € 50 minus € 8,67. Het bedrag exclusief btw is dus € 41,33.

Let op: geen 6% maar 9%

Maak je gebruik van de btw berekenen formule let dan op met het lage tarief. In 2019 is het btw-tarief van 6% verhoogd naar 9%. Het is voor ondernemers niet toegestaan om nog met het oude btw-tarief te rekenen.

Btw verhoging van 21% naar 23%

Het hoge tarief van 21% is al sinds 2012 van kracht. Toch gaan er geruchten rond dat er sprake is van een toekomstige btw-verhoging van 21% naar 23%. Mocht dit het geval zijn en je wilt een bedrag inclusief btw exclusief maken dan ziet de btw berekenen formule er zo uit:

Btw = bedrag inclusief btw /123 x 23

Je maakt hierbij dus gebruik van een andere btw formule. Belangrijk om hier rekening mee te houden maar alleen wanneer de btw ook echt verhoogd wordt.

Btw over een auto

Je hebt een auto van de zaak die je ook privé gebruikt. Over dit privégebruik betaal je apart btw. Dit is de reden waarom je soms btw over een auto moet berekenen. Hierbij hangt het helemaal van de kilometeradministratie af. Je moet dus weten hoeveel kilometers privé je met de zakelijke auto rijdt. Voor een rittenadministratie is het aan te raden om hier een meetapparaat met een keurmerk te gebruiken.

Wanneer je geen ritten administratie toepast dan geldt er een algemene berekening. Je betaalt dan 2,7% van de catalogusprijs van de auto. Dit is de btw die je betaalt. Maar let op, want wanneer je pas na vier jaar nadat je de bedrijfsauto hebt aangeschaft de auto ook privé gaat gebruiken dan betaal je 1,5% btw over de catalogusprijs.

Voor het berekenen van de btw over de catalogusprijs is de btw berekenen formule heel eenvoudig:

Btw = catalogusprijs /102,7 x 2,7

Of, wanneer je de auto vier jaar na aanschaf privé gaat gebruiken: catalogusprijs /101,5 x 1,5.

Btw berekenen over reiskosten

Voor ondernemers zijn betaalde of gemaakte reiskosten aftrekbaar. Deze reiskosten kun je dus declareren. Maar wanneer je over reiskosten btw betaalt dan is deze btw aftrekbaar. Daarom is het belangrijk om facturen of bonnetjes goed te bewaren.

Wanneer een ondernemer reiskosten in rekening brengt dan hangt de hoogte van de btw af van het btw-tarief waarin deze ondernemer valt. Het btw tarief over openbaar vervoer ligt altijd op 9%. Om btw over reiskosten te berekenen gebruik je de eerder genoemde btw bereken formule.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.