,

Voor ondernemers is het btw tarief 2021 zeer interessant. Jaarlijks verandert er wel iets voor ondernemers of bedrijven. Het ene keer is dit het btw-tarief,  de andere keer de fiscale voordelen. Bekijk hoe het zit met het btw tarief 2021.

Dit moet je over de btw weten

Btw is de afkorting van belasting toegevoegde waarde. Als ondernemer ben je in veel gevallen verplicht om btw in rekening te brengen. Dit bedrag komt bovenop de normale prijs van producten of diensten. Er zijn in 2020 drie verschillende btw tarieven. Dit zijn het hoge tarief van 21% aan het lage tarief van 9%.

Dan is er ook nog het 0% btw tarief. Dit tarief geldt voor diensten die je aan het buitenland levert, voor boeken en kunstwerken en voor een aantal anderen zaken.

[do_widget id=text-21]

Nieuwe regels btw 2021

Met betrekking tot het btw tarief 2021 verandert er iets. Het gaat hier om de btw regels voor internationale handel. Hieronder in het kort de veranderingen over btw 2021 uitgelegd.

Er geldt geen drempelbedrag meer met betrekking tot de afstandsverkoop btw. Wanneer je goederen aan andere EU lidstaten levert ben je btw verschuldigd in het land van aankomst.

Je mag btw aangifte doen in de lidstaat waar je gevestigd bent of in het land waar de afstandsverkoop is belast.

Kleine ondernemers die onder de drempel van € 10.000 blijven mogen kiezen of ze voor het btw tarief van het land van vertrek kiezen of van het land van aankomst van de goederen.

Gaat btw tarief 2021 omhoog?

In 2020 krijgen de meesten te maken met het btw tarief van 21% (hoog) of het tarief van 9% (laag). Gaat het btw tarief in 2021 omhoog? Medio 2020 is hier nog niks van bekend. De overheid lijkt hier geen plannen voor te hebben.

Het btw tarief 2021 gaat ook niet omlaag. Mochten er toch plannen zijn voor verhoging of verlaging van btw 2021, dan lees je dat hier onmiddellijk.

Hoogste btw tarief ter wereld

Elk land heeft zijn eigen btw tarief, zowel in 2021 als in andere jaren. Sommige landen werken met twee btw tarieven, anderen met wel vier. Wat is het hoogste btw tarief ter wereld? Hiervoor kijk je naar het hoge percentage.

Hongarije is het Europese land met het hoogste btw tarief. Hier betalen inwoners maar liefst 27% btw.

Laagste btw tarief ter wereld

Sommige landen brengen helemaal geen btw in rekening. Je komt dan bij het laagste btw tarief ter wereld uit: 0%. Dit is het geval in Saoedi-Arabië, Koeweit, Libië, Vaticaanstad en nog een aantal andere landen.

Sjoemelen met btw – de btw fraude

Helaas komt het vaak voor: sjoemelen met btw. Dit noem je ook wel btw fraude. Vaak gaat het om kleine ondernemers maar ook grote bedrijven die hun klanten of opdrachtgevers btw in rekening brengen. Om deze btw vervolgens niet op te geven bij de belastingdienst. De betaalde btw wordt hiermee in eigen zak gestoken.

Soms wordt er btw carrouselfraude toegepast. Hierbij zijn er minstens drie bedrijven betrokken waarbij minimaal een bedrijf de ontvangen btw niet aan de belastingdienst afdraagt. Iedereen die meedoet aan btw carrouselfraude is strafbaar. Maar wanneer een ondernemer kan aantonen dat hij te goeder trouw heeft gehandeld, ontvangt deze geen boete punt

Het probleem met btw carrouselfraude is dat deze vaak ingewikkeld van opzet is. Hierdoor worden ook onschuldige ondernemers meegetrokken.

Wat je nog moet weten over de btw 2021

Ben je ondernemer of van plan om een bedrijf op te starten? De belastingdienst bepaalt of je ondernemer voor de btw bent. Is dit het geval dan moet je btw in rekening brengen. De btw vermeld je altijd op de factuur (verplicht bij business to business).

De meeste ondernemers doen per kwartaal btw aangifte. Alle btw die in het kwartaal in rekening is gebracht moet dan worden afgedragen. Doe de btw aangifte op tijd. Wanneer dit te laat gebeurt dan krijg je de eerste keer een waarschuwing. Bij de tweede keer volgt een boete, terwijl je nog steeds de btw moet afdragen.

Kleine ondernemers kunnen soms vrijgesteld worden van de btw. Ze hoeven dan geen btw te betalen maar mogen dit ook niet in rekening brengen.

Btw 2021 is geen bron van inkomen

Jaarlijks doe je aangifte inkomstenbelasting. Ontvangen maar ook betaalde btw valt niet onder de omzet of bedrijfskosten. Je mag betaalde btw dus niet als bedrijfskosten opvoeren.

Btw is ook een bron van inkomen. Ben je ondernemer voor de btw dan ben je verplicht deze belasting in rekening te brengen en aan de belastingdienst af te draaien. Je mag betaalde btw niet voor jezelf houden en als bron van inkomen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.