Bijgewerkt: 27 maart 2023

Het opstarten van een besloten vennootschap kan knap lastig zijn. Een BV oprichten: dit stappenplan gaat jou hierbij helpen. Bekijk stap voor stap wat je moet doen. Natuurlijk leg ik ook iets uit over de kosten voor het oprichten van een BV.

Dit is een BV

Een BV is de afkorting van besloten vennootschap. De naam zegt het eigenlijk al: de oprichter bepaalt wie er in de vennootschap meedeelt in de aandelen. Oftewel wie mede-eigenaar is/zijn. Een BV kan dus niet zomaar aandelen op een beurs uitgeven (soms wel), dit kan een NV (naamloze vennootschap) wel altijd.

Veel ondernemers kiezen voor een BV en dit is natuurlijk niet zomaar. Een besloten vennootschap heeft ten opzichte van een eenmanszaak verschillende voordelen. Zo is de oprichter en zijn de aandeelhouders beperkt aansprakelijk. Bij schulden van het bedrijf is de oprichter niet privé verantwoordelijk. Een eenmanszaak is wel met het privévermogen verantwoordelijk voor schulden van het bedrijf.

Een bv heeft ook meer fiscale voordelen, maar alleen wanneer het om een minimale jaarwinst van € 100.000 gaat. Soms ligt het omslagpunt wat lager, zo ongeveer bij € 80.000.

[do_widget id=text-21]

BV oprichten stappenplan

Plannen om een bv op te richten of om de eenmanszaak of vof naar een BV om te zetten? Bekijk onderstaand bv oprichten stappenplan.

Stap 1: onderzoek naar deze rechtsvorm

Voordat je een bv opricht moet je wel weten of deze rechtsvorm echt bij jou past. Als bestuurder ben je niet aansprakelijk met je privévermogen voor schulden. Dit is zeker een voordeel, maar bij te weinig winst valt een besloten vennootschap erg duur uit. Bedenk dus eerst goed of deze rechtsvorm  geschikt is voor jou.

Stap 2: de bedrijfsnaam

Vaak wordt binnen het bv oprichten stappenplan de keuze voor de bedrijfsnaam vergeten. Want je kunt niet zomaar een willekeurige bedrijfsnaam bedenken. Soms is Iemand anders jou voor aan bestaat deze bedrijfsnaam al. Dit hoeft natuurlijk niet direct een probleem te zijn, mits het niet om een beschermde bedrijfsnaam gaat.

Zo mag je als bedrijfsnaam niet Coca-Cola of Nike voeren maar bijvoorbeeld wel Jansen. Zelfs wanneer er al een bedrijf met deze naam bestaat. Hierbij wordt vooral bekeken of jullie geen (lokale) directe concurrenten zijn.

Stap 3: registreer een domeinnaam

Heb je net je bv opgericht en wil je hier een website voor opstarten, blijkt de domeinnaam al vergeven te zijn. Tegelijkertijd met het verzinnen van een bedrijfsnaam kijk je gelijk of de bijbehorende domeinnaam nog vrij is.

Stap 4: een of meer bestuurders

Een grote bv bestaat uit meerdere bestuurders en aandeelhouders. De aandeelhouders hebben de macht. Maar het kan ook dat je vanuit een eenmanszaak een BV opgericht. Dan is er maar een bestuurder en dus ook maar een aandeelhouder.

Wil je een BV oprichten met meerdere bestuurders? Maak onderling duidelijke afspraken en stel een plan van aanpak op. Hierbij is het vooral belangrijk dat je goed kunt samenwerken met de andere bestuurders.

[do_widget id=text-18]

Stap 5: zelf doen of uit handen geven

Een bv oprichten kost veel tijd en energie. Vroeger moest je alles zelf regelen, tegenwoordig kun je dit ook goed uit handen geven. Gespecialiseerde bedrijven bieden alles in een pakketten aan. Ze doen onderzoek, regelen de gang naar de notaris en zorgen voor de juiste afhandeling. Bekijk de mogelijkheden met betrekking tot een bv oprichten. Alles uit handen geven is zeker interessant maar kost misschien wat meer.

Stap 6: vraag offertes aan

Bij een BV oprichten krijg je te maken met verschillende kosten. De hoogste kostenpost is die van de notaris. Gemiddeld betaal je ergens tussen € 200 en € 500 aan notariskosten. Het loont om bij verschillende notarissen offertes aan te vragen. Ga je voor een bedrijf dat alles verzorgt, vraag dan naar de all-in prijs. Zodat je achteraf niet te maken krijgt met verborgen kosten.

Stap 7: naar de notaris

Een bv oprichten kan alleen middels een notariële akte. In deze akte staan de statuten. Dit is een document waarin de verantwoordelijken/bestuurde maar ook de procedures van de organisatie staan beschreven. Daarnaast staat in de statuten de doelstelling van de rechtspersoon.

Stap 8: inschrijven in het handelsregister

In veel gevallen zal de notaris ook zorgen voor een inschrijving in het handelsregister (Kamer van Koophandel). Wanneer dit niet gebeurt moet je dit alsnog zelf doen. Deze inschrijving kost eenmalig € 50. Voor een uittreksel uit het handelsregister betaal je € 15.

Stap 9: inschrijven in het UBO-register

Vanaf 2020 moeten bepaalde rechtsvormen waaronder de besloten vennootschap zich inschrijven in het UBO-register. Een UBO is een natuurlijk persoon die een belang van meer dan 25% in een organisatie of onderneming heeft. Dit geldt dus ook voor de BV. Het inschrijven is kosteloos.

Stap 10: aandelen volstorten

Dit is iets wat veel oprichters van een BV vergeten: het volstorten van de aandelen. Je moet bij oprichting minimaal € 0,10 storten op de aandelen. Meer mag natuurlijk ook. Wanneer je de aandelen niet volstort en de besloten vennootschap gaat ooit failliet, dan ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden. Vergeet dit dus niet!

Stap 11: open een zakelijke bankrekening

Zorg dat je zakelijk vermogen en je privévermogen niet door elkaar lopen. Open daarom altijd een zakelijke bankrekening. Zo houd je alles gescheiden en dit ziet er ook nog eens een stuk professioneler uit.

Stap 12: regel een boekhouder

Met een BV oprichten maak je aanspraak op fiscale voordelen. Omdat de regels hiervan nogal lastig zijn is het altijd beter om een boekhouder in te schakelen. Regel dit ruim op tijd.

Stap 13: verzekeringen afsluiten

Het is belangrijk om financiële risico’s zoveel mogelijk te beperken. Bij een BV oprichten denk je dan ook aan het afsluiten van verzekeringen. Denk hierbij aan een verzekering op de bedrijfsruimte, een inbraakverzekering, brandverzekering maar ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Overige interessante verzekeringen zijn de rechtsbijstandsverzekering, ziektekostenverzekering en de bedrijfsstagnatieverzekering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.