Bijgewerkt: 27 maart 2023

Wat verdien je als redacteur en hoe word je er een?

Als redacteur werk je vaak bij een krant of tijdschrift. Maar het is ook mogelijk om je eigen uitgeverij op te zetten of je freelancediensten aan te bieden. Sommige redacteurs zijn erg succesvol, echter zal het merendeel hieronder blijven. Een salaris van meer dan € 5000 per maand? Dat komt zelden voor. Toch is dit niet onmogelijk. In deze blog vind je wat tips om van je carrière een succes te maken.

Wat is een redacteur?

Een redacteur doet redactiewerk. Dat klinkt heel logisch maar wat houdt dit precies in? Feitelijk zorgt een redacteur ervoor dat de inhoud van media er perfect uitziet. Hij of zij creëert, bewerkt en publiceert inhoud. Hierbij gaat het om nieuwsartikelen voor kranten of nieuwe sites, stukken voor tijdschriften, blogs, teksten voor websites of misschien wel voor boeken.

Het gaat dus om een zeer gevarieerde en uitgebreide baan. Sommige redacteurs specialiseren zich op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld sport, entertainment, mode of politiek.

Je werkt voor een bedrijf (in loondienst) of als zelfstandige. Dat kan dus allebei. Sommigen combineren dit zelfs.

Wat verdient een redacteur van een krant?

Wil je dit werk in loondienst doen? Dit biedt een aantal zekerheden. Je ontvangt maandelijks loon, bent verzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid. In december krijg je vaak een kerstpakket, hoewel je het natuurlijk niet voor het kerstpakket moet doen.

Het salaris van een redacteur is afhankelijk van het bedrijf waar je werkt. Ook ervaring speelt mee. Wanneer je veel ervaring hebt verdien je veel meer dan de startende redacteur. Het gemiddelde salaris van een redacteur bij een krant is € 3725 bruto per maand.

Gemiddeld liggen de verdiensten tussen de € 2200 en € 5500. In loondienst komt het zelden voor dat je meer verdient. Dan moet je wel heel goed in je werk zijn en een geweldige baas hebben.

Wat verdient een freelance redacteur?

Als freelancer bepaal je zelf waar, wanneer en voor wie je werkt. Dit biedt ontzettend veel vrijheid. Aan de andere kant heb je ook de verantwoordelijkheid om opdrachten binnen te halen. Bovendien moet je een goede (financiële) administratie voeren. En gaat dus best veel tijd in het freelancen zitten.

De meeste freelance redacteurs werken met een uurtarief. Ze vragen gemiddeld € 50 per uur. Maar ook dit loopt heel erg uiteen, van € 30 tot wel € 75 per uur. Startende redacteurs werken vaak met lage tarieven, ergens tussen de € 20 en € 25 per uur.

Naast een uurtarief kun je ook een projectprijs hanteren. Je krijgt dan per opdracht betaald. Maar wat verdien je er maandelijks mee? Een startende freelancer verdient tussen de € 1000 en € 1800 per maand. De meer ervaren redacteur komt op een bruto inkomen van € 2000 tot € 4000 uit.

Dan heb je ook nog de expert: iemand die weet hoe hij aan klanten komt en heel goed in zijn werk is. Zo iemand kan makkelijk € 4000 tot wel € 7000 per maand verdienen. Reken je niet gelijk rijk want dit komt vrij weinig voor. Wees blij met een gemiddeld inkomen.

Het gemiddelde salaris van redacteuren in Nederland

Als je zowel de freelancers als redacteurs in loondienst op één hoop gooit dan kom je op een gemiddeld salaris van € 3500 per maand uit. Bruto dan want netto zal dit veel lager uitvallen.

Wat redacteurs in andere landen verdienen

In andere landen wijken de inkomsten soms sterk af. Amerikaanse redacteuren die bij grote kranten werken verdienen tussen de $ 60.000 en $ 100.000 per jaar. Dat is een stuk meer dan in Nederland. Terwijl de freelance Amerikaanse collega’s tussen de $ 30 en $ 100 per jaar verdienen. Ook wat meer dan Nederlandse concurrenten.

In India ligt het inkomen een stuk lager. Hier verdienen redacteurs bij grote kranten gemiddeld tussen de INR 400.000 en INR 800.000 per jaar. In euro’s is dit tussen de € 4500 en € 9136. Per jaar!

Beroepen met een vergelijkbaar inkomen

Benieuwd met welk beroep je ongeveer hetzelfde verdient? Wanneer je als copywriter, marketeer of communicatieadviseur aan de slag gaat dan verdien je een vergelijkbaar inkomen. Bijvoorbeeld de communicatieadviseur, die verdient ongeveer € 4000 per maand. De copywriter zit ergens tussen de € 3000 en € 5000.

Mocht het vak redacteur je uiteindelijk helemaal niks lijken, dan weet je in ieder geval wat je nog meer kan doen.

Redacteur worden: over welke vaardigheden je moet beschikken

Je kunt niet zomaar een carrière als redacteur beginnen. Je hebt hier toch wel wat vaardigheden voor nodig. Een eerste moet je een passie voor schrijven hebben. Je moet het leuk vinden om elke dag op je toetsenbord te rammen. Ook wanneer je vingers er pijn van doen.

Daarnaast moet je goed kunnen schrijven. Af en toe een taalfout maken is niet erg maar je moet het niet overdrijven. Redactionele stukken met veel taalfouten worden niet serieus genomen. Dus je moet een goede kennis van de Nederlandse taal hebben. Niet alleen omdat je zelf stukken schrijft maar ook omdat je de stukken van andere schrijvers controleert.

Ook moet je goed zijn in communicatie. Dan bedoel ik niet dat je goed met je liefdespartner communiceert, al is dat natuurlijk ook belangrijk. Ik bedoel eigenlijk dat je moet weten hoe je de doelgroep aanspreekt. En dan op een informerende, inspirerende en amuserende manier. Wat dat allemaal betekent moet je zelf maar opzoeken.

Het is ook wel handig wanneer je goed met anderen kunt samenwerken. Je werkt namelijk samen met schrijvers, vormgevers en andere redacteuren. Als team creëren jullie de beste content. Hoop je dan.

Ben je zo iemand die zenuwachtig wordt van deadlines? Denk dan even drie keer na of je redacteur moet worden. Want bij dit beroep werk je altijd met strenge deadlines. Dit betekent dat je soms je pauze over moet slaan. Je boterham eet terwijl je met je vingers over het toetsenbord vliegt.

Het is misschien overbodig om uit te leggen dat je ook het nieuws moet blijven volgen. Ja je leest misschien de krant waar je werkt. Maar ik bedoel eigenlijk dat je op de hoogte moet blijven van nieuwe ontwikkelingen binnen je branche.

De opleidingen die je kunt volgen

Je hoeft niet per se een opleiding te volgen om redacteur te worden. Met de juiste vaardigheden kan iedereen dit doen. Maar het is wel handig om met je diploma te showen. Dit vergroot je kans wanneer je ergens solliciteert.

Een diploma is ook wel fijn wanneer je je eigen uitgeverij of redactiebureau opzet. Klanten vertrouwen je dan wat meer.

Geld verdienen als redacteur? Denk dan eens aan een opleiding binnen de literatuurwetenschappen, journalistieke, taalkunde en soms geschiedenis. Aan wiskunde en natuurkunde heb je niet zoveel, tenzij je hier artikelen over gaat schrijven.

Solliciteren: hier vind je vacatures

Wil je in loondienst werken? Een goede keus want het biedt toch wat meer zekerheid. Het is niet dat je er heel rijk van wordt maar goed, het is het een of het ander.

Helaas gooien ze je niet dood met vacatures omtrent redactiewerk. Toch zijn er wel degelijk vacatures beschikbaar. Vaak vind je die op een vacaturewebsite (hoe logisch klinkt dat!). Meld je ook eens bij werk.nl aan. Hier vind je duizenden vacatures. Verder kun je bij een uitzendbureau vragen of er werk voor je ligt.

Je kunt ook zelf contact opnemen met een krant of tijdschrift. Misschien zijn ze toevallig naar iemand op zoek. Verder is het een idee om je CV naar LinkedIn te uploaden. Laat op dit platform weten dat je op zoek bent naar een leuke baan.

Sollicitatietips

Ongeschoren, met een ontploft kapsel of vieze kleren op een sollicitatie verschijnen? Leuk wanneer je naar een baan als zwerver solliciteert. Maar niet wanneer je serieus over wil komen. Wil je geld verdienen als redacteur dan moet je ervoor zorgen dat je goed voor de dag komt.

Hieronder enkele sollicitatietips:

Reageer schriftelijk (of digitaal) op een vacature. Laat hierbij vooral zien wat je in je mars hebt. Zorg dus dat er geen taalfouten in je motivatiebrief staan.

Laat zien wat je ervaringen zijn. Sta je nog in de startblokken dan kan het helpen om bij een uitgeverij stage te lopen. Of je doet ergens vrijwilligerswerk.

Word je uitgenodigd voor een gesprek? Zorg dat je er netjes opstaat. Maar ook weer niet te netjes, je solliciteert tenslotte niet naar een baan als directeur.

Durf tijdens het gesprek over het salaris te onderhandelen. Wanneer je hier niks van zegt dan denkt de (potentiële) werkgever dat je terughoudend bent. Terwijl ze juist willen zien dat je initiatief durft te nemen.

Aan opdrachten komen wanneer je als freelancer werkt

Hoe moeilijk is het om klanten te vinden of aan opdrachten te komen? Niet zo moeilijk. Zet een website op en bied hier je diensten aan. Doe iets met SEO. Dat kan voor jou lastig zijn maar voor een marketeer of een SEO tekstschrijver helemaal niet. Ga dus een samenwerking met dit soort mensen aan. Of huur ze in.

Promoot jezelf op social media. Er zijn ook verschillende websites waar je jezelf als redacteur aan kunnen bieden. Bijvoorbeeld Fiverr of Freelancer. Bedenk wel dat de concurrentie heel groot kan zijn. Dit betekent dat je soms met je tarief omlaag moet om aan opdrachten te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.