Bijgewerkt: 27 maart 2023

Ben jij die geluksvogel die op reis gaat naar Amerika, Spanje of waar dan ook? Contant geld op zak is handig, maar hoeveel mag je meenemen? Hier zijn namelijk regels voor.

Douaneregels en aangifte doen bij de douane

In Nederland gelden geen douaneregels met betrekking tot cash geld. Je mag net zoveel geld op zak hebben als je zelf wilt. In andere uw landen kunnen wel douaneregels gelden. Hoeveel contant geld mag je meenemen naar Duitsland? Hier geldt een maximum van € 10.000. Reis je naar Spanje, dan mag je hier ook maximaal € 10.000 meenemen. In Griekenland mag je maximaal € 10.000 vanuit een niet-EU-land invoeren.

In veel EU-landen mag je vrij binnen- en buitenlandse betaalmiddelen invoeren, zolang deze uit een ander EU-land komen. Dit betekent dat het bedrag vaak hoger dan €10.000 ligt. Omdat het per land verschilt, is het altijd verstandig om even op de website van de betreffende douane te kijken. Het gaat hier om de douane van het land van vertrek of bestemming.

De EU in- of uitreizen: geld meenemen

Reis je de EU in of uit en neem je contant geld mee? In sommige gevallen moet je aangifte doen. Zolang het bedrag onder de € 10.000 blijft, is er niks aan de hand. Zorg dus dat het bedrag op € 9999 blijft steken. Je hoeft dan geen aangifte te doen.

Neem je € 10.000 of meer mee? Dan moet je wel aangifte bij de douane doen. Hoe doe je dit? Download het aangifteformulier. Vul dit in en geef dit bij de Nederlandse douane af. Reis je via een ander EU land, dan moet je bij de douane van dat land aangifte doen. Het aangifteformulier vraag je bij de betreffende douane. Deze vul je ter plekke in.

Hoeveel cash geld mag je meenemen op het vliegtuig?

Of je nu per auto, trein of vliegtuig reist: de regels blijven hetzelfde. Maak je een vliegreis, dan is het veilig om maximaal € 9999 mee te nemen. Ligt dit hoger, dan moet je aangifte bij de douane doen. Je hoeft het geld niet af te geven. Dit mag dus gewoon mee het vliegtuig in. Zie het als handbagage, maar dan in je broekzak. Stop je een envelop met geld in je koffer, dan komt deze in het laadruim van het vliegtuig terecht. Je moet je afvragen of dit ook is wat je wil. Koffers kunnen namelijk altijd kwijtraken of iemand anders gaat ermee vandoor.

Geld voor iemand anders meenemen

Een vriend of familielid vraagt jou om contant geld of een cheque mee naar het buitenland te nemen. Mag dit? Ja, dit mag. De regels voor wel of geen aangifte doen blijven hetzelfde. Neem je grote hoeveelheden geld voor iemand anders mee, dan kunnen hier vragen over ontstaan. Het is dan ook handig wanneer de ander bereikbaar is, en zelf uitleg kan geven.

Geen aangifte doen: de boete

Je neemt meer dan € 10.000 mee op reis en doet hier geen aangifte van, terwijl dit wel een vereiste is. Wat zijn hier de gevolgen van? Je riskeert een minimale boete van € 1000. Dit kan oplopen tot ongeveer € 20.000. In sommige gevallen kun je zelfs een gevangenisstraf krijgen. Zit je als kippetje mooi vakantie in de gevangenis te vieren.

Er wordt vaak gedacht dat je alleen van contant geld aangifte hoeft te doen. Dit klopt niet. Je moet aangifte doen van alle liquide middelen. Dit betekent dus ook een goudstaaf, een geldcheque of andere waardepapieren. Eigenlijk alles dat je bij inlevering direct contant geld oplevert. Dit geldt niet voor je pinpas, ook niet wanneer er meer dan € 10.000 op je rekening staat.

Waarom moet je contant geld aangeven?

Dat je cash geld vanaf € 10.000 bij de douane moet aangeven, is inmiddels duidelijk. Waarom moet je dit aangeven? Transport van cash geld is vaak een manier om belasting te ontduiken of geld wit te wassen. Ook wordt het gebruikt om kapitaal te verspreiden. Om dit te beperken en de geldstromen in de gaten te houden, zijn er maatregelen genomen. Daarom mag je maar een beperkte hoeveelheid cash geld mee naar het buitenland nemen. Ook wil de overheid (douane) weten waar grote hoeveelheden geld naartoe gaan, en vooral wie dit meeneemt. Duidelijk toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.