Bijgewerkt: 27 maart 2023

Even contant geld storten. Gewoon op je eigen rekening. Raar maar waar: hier zijn kosten aan verbonden. Hoe hoog deze kosten zijn verschilt per bank maar ook per rekening. Hieronder alle kosten op een rij, maar ook meer uitleg over het storten zelf.

Contant geld verdwijnt langzaam

IKEA was in 2019 het eerste grote bedrijf dat contant geld niet meer toeliet. In verschillende IKEA vestigingen kun je alleen nog met pin betalen. Gaat contant geld helemaal verdwijnen? Nee, maar het wordt wel minder. Klanten betalen steeds vaker met hun betaalpas of smartphone. De vraag naar muntgeld neemt af. Bedrijven bestellen nog wel wisselgeld, maar dit is een stuk minder dan 20 jaar geleden.

Hierdoor zitten banken niet echt te wachten op contant geld. Consumenten worden afgestraft: ze moeten betalen voor het storten van contant geld.

Zo werkt het storten

Heb je veel kleingeld/ briefgeld in huis en wil je hiervan af? Je mag het aan mij geven ?. Of je stort het op je eigen betaalrekening.

Elke bank heeft verspreid over Nederland stortautomaten staan Deze stortautomaat vind je bij het lokale kantoor. Omdat een stortautomaat niet overal aanwezig is, kun je hier vooraf beter naar informeren. Voor het storten van contant geld heb je twee dingen nodig:

 • Muntgeld/ briefgeld
 • Betaalpas

Afhankelijk van de bank kun je per storting maximaal 5 kg aan munten en 200 biljetten kwijt. Het geld dat je stort staat dezelfde dag nog op je betaalrekening. Veel banken hanteren een maximale storting van €10.000 – €15.000 per keer. Wil je meer dan dit bedrag storten, dan moet je ter identificatie je identiteitsbewijs meenemen.

Zo werkt het storten van contant geld:

 • Voer bij de stortautomaat de betaalpas in
 • Kies voor geld storten
 • Selecteer of je biljetten en/ of munten wilt storten
 • Plaats de biljetten en/ of munten in de daarvoor bestemde vakken.
 • Kies vervolgens voor afronden
 • Neem de betaalpas uit de automaat
 • Neem je transactiebon

Let op: de werkwijze kan per bank iets verschillen. Sommige banken hebben een aparte stortautomaat, terwijl anderen een combinatie van pin/stortautomaat hebben.

Contant geld storten: de kosten

Tegenwoordig moet je voor alles betalen: ook voor het storten van contant geld. Hoeveel dit kost verschilt ook weer per bank. Omdat hier grote verschillen in zijn, zie je hieronder de kosten per bank.

 • ABN AMRO
 • 6x gratis papiergeld storten. Muntgeld tot een bedrag van €50 gratis. Hierna €2,80 + 0,25% over het gestorte bedrag.
 • ASN Bank: geen storting van contant geld mogelijk
 • ING: 4x gratis stortingen per jaar. Hierna €6 per storting
 • Knab: 3% van het stortbedrag met een minimum van €9,50 en een maximum van €100 (via GWK Travelex)
 • Rabobank: €1,15 per storting
 • SNS Bank: storting tot een bedrag van €10.000 gratis (via GWK Travelex)
 • Triodos Bank: geen storting van contant geld mogelijk

Zijn de kosten aftrekbaar (Belastingdienst)?

Het is natuurlijk niet fijn wanneer je voor het storten van contant geld moet betalen. Zijn gemaakte kosten aftrekbaar van de belastingdienst? Nee, particulieren betalen dit uit eigen zak. Voor bedrijven ligt dit anders. Ondernemers kunnen veel gemaakte kosten van de winst aftrekken. Dit geldt ook voor gemaakte kosten voor het storten van contant geld.

Contant geld storten zonder melding: witwassen

Voor witwaspraktijken wordt vaak gebruik gemaakt van contant geld storten zonder melding. De belastingdienst houdt hier controle op. Elke contante betaling of storting vanaf €10.000 moet gemeld worden. Dit valt namelijk onder ongebruikelijke transacties. Let op: contante transacties bij een grenswisselkantoor vanaf €2000 staan ook onder controle. Houd deze grens goed in de gaten.

Contant geld storten zonder melding kan in Nederland alleen wanneer dit minder dan €10.000 bedraagt. Kom je hierboven uit, dan is de bank of het geldtransactie kantoor verplicht om dit te melden. Hierbij worden je identiteitsgegevens en het tijdstip en plaats van de transactie doorgegeven.

Contant geld storten op rekening van derden: de regels

Je hoeft contant geld niet op je eigen rekening te storten. Je kunt er namelijk voor kiezen om dit op een rekening van derden te storten. De kosten blijven bij veel banken hetzelfde. Let op: bij een aantal banken betaal je iets meer. Wie deze kosten op zich neemt zul je met de begunstigde moeten overleggen. In eerste instantie moeten degene die stort dit bedrag betalen, dat van het totaalbedrag wordt afgetrokken. Stort je €5000 en bedragen de vaste kosten €8? Dan ontvangt de begunstigde €4992. Moet dit precies €5000 zijn, stort dan €5008.

Bewaar bij contant geld storten op rekening van derden altijd de transactiebon goed. Hiermee kun je aantonen dat het geld naar de begunstigde is overgemaakt (contante storting).

Wat zijn de regels voor een contante storting op iemand anders zijn rekening? Ook hierbij houd je de grens van €10.000 goed in de gaten. Stort je bijvoorbeeld €12.000, dan kan dit verdacht overkomen. De bank is verplicht dit te melden. Mogelijk krijgt de begunstigde controle van de belastingdienst. Wil je dit voorkomen, stort dan niet meer dan €10.000. Je mag het restant best aan GeldKip overmaken. ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.