Bijgewerkt: 27 maart 2023

Ben je verplicht om belasting te betalen?

De populariteit van cryptovaluta is onmiskenbaar groot. Steeds mee mensen wagen zich aan het verhandelen van cryptocurrencies. Het succes van Bitcoin en andere digitale valuta’s heeft voor veel investeerders tot aanzienlijke winsten geleid. Maar wat zijn de gevolgen van deze winsten voor de belastingen? Ik bekijk de relatie tussen crypto en belasting.

Waarom is de handel in crypto zo populair?

Er zijn verschillende redenen waarom de handel in crypto zo populair is, Een belangrijke factor is de technologie die achter cryptovaluta’s zit, namelijk blockchain. Deze technologie maakt het mogelijk om transacties veilig en efficiënt uit te voeren zonder tussenkomst van financiële instellingen of overheden. Dit geeft gebruikers meer controle over hun geld en transacties. Deze techniek is vooral aantrekkelijk voor mensen die weinig vertrouwen hebben in traditionele financiële instellingen.

Daarnaast zijn de rendementen aantrekkelijk. De waarde van Bitcoin is de afgelopen jaren enorm gestegen. In 2013 was de waarde van één Bitcoin nog maar een paar honderd dollar, maar in 2021 bereikte de waarde de grens van 50.000 dollar per Bitcoin. Dit heeft veel mensen aangetrokken die hopen op vergelijkbare rendementen.

De gemiddelde rendementen die je met crypto behaalt

Cryptovaluta’s wordt vaak als zeer riskant worden beschouwd. Toch zijn de rendementen de afgelopen jaren indrukwekkend geweest. In 2020 bedroeg het gemiddelde rendement voor beleggers in Bitcoin bijvoorbeeld meer dan 300%. Andere cryptocurrencies, zoals Ethereum, Litecoin en Ripple, hebben ook hoge rendementen laten zien.

Je moet weten dat deze rendementen niet gegarandeerd zijn. Het ene jaar haal je een rendement van 300%, het andere jaar sta je misschien op 15% verlies. De crypto-markt is volatiel en kan snel veranderen. Het is dus altijd een risico om te investeren in crypto.

Ben je verplicht om belasting over de winst te betalen?

Ja, als je winst maakt met de handel in cryptovaluta’s ben je verplicht om belasting over deze winst te betalen. Dit geldt voor zowel particuliere als zakelijke beleggers. In Nederland wordt cryptovaluta als vermogen gezien . Dit valt onder box 3 van de inkomstenbelasting.

Winst is niet hetzelfde als vermogen

Het is belangrijk om te begrijpen dat winst niet hetzelfde is als vermogen. Vermogen wordt berekend op basis van de waarde van je bezittingen, op 1 januari van elk jaar. Als je op dat moment cryptovaluta bezit, moet je deze opgeven als vermogen in box 3.

Stel dat je gedurende het jaar winst maakt met de handel in cryptovaluta’s. Dan betaal je belasting zodra je deze winst binnenhaalt. Dus bij verkoop van de crypto. Winst wordt niet meegenomen in de berekening van het vermogen, maar valt onder box 2 van de inkomstenbelasting.

Belastingaangifte doen: box 3

Om belasting te betalen over je crypto moet je deze opgeven in box 3 van de belastingaangifte. In box 3 geef je al je vermogen op, inclusief spaargeld, beleggingen, onroerend goed en dus ook crypto. Het vermogen bereken je op basis van de waarde op 1 januari van elk jaar.

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 is afhankelijk van de hoogte van het vermogen en het tarief dat daarbij hoort. Dit kan dus per persoon verschillen.

Crypto halverwege het jaar gekocht

Het kan dat je halverwege het jaar cryptovaluta koopt. In veel landen moet je dit als vermogen opgeven vanaf het moment dat je deze bezit. Stel dat je op 1 juli 2023 voor 10.000 euro aan Bitcoin koopt, dan moet je deze opgeven als vermogen vanaf 1 juli 2023.

In Nederland geldt een peildatum. De waarde op 1 januari van het jaar waarover je belastingaangifte doet, bepaalt de hoogte van de belasting die je moet betalen.

Hoeveel belasting moet je betalen op je crypto’s?

De hoogte van de belasting die je betaalt is afhankelijk van de hoogte van je vermogen. Er gelden verschillende tarieven. Hieronder een gemiddelde van deze tarieven.

  • Tot 50.000 euro betaal je 0,59% belasting
  • Van 50.000 tot 100.000 euro betaal je 1,40% belasting
  • Van 100.000 tot 1.000.000 euro betaal je 1,76% belasting
  • Vanaf 1.000.000 euro betaal je 1,80% belasting

De tarieven voor aankomende jaren kunnen anders zijn. Bekijk altijd de actuele tarieven wanneer je belastingaangifte doet.

Toekomstige regulering

Cryptovaluta’s zijn nog niet sterk gereguleerd. Hou daar wel rekening mee dat er in de toekomst meer regelgeving komt. Veel overheden overwegen om de handel in cryptovaluta’s aan banden te leggen. Of ze willen dit reguleren. Dit soort zaken heeft zeker gevolgen voor de belastingen die je over crypto betaalt.

Aandachtspunten bij het thema belasting & crypto

Wanneer je een crypto handelt is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Crypto en belasting gaan namelijk hand in hand.

Bewaar alle documentatie

Je wil niet dat de belastingdienst een hoge inschatting van je cryptovermogen maakt. Zorg daarom dat je alle documentatie bewaart die verband houdt met de handel in cryptovaluta’s. Dit zijn transactieoverzichten, bankafschriften, wallets, aankoopbewijzen, etc. Deze documentatie is van belang bij het doen van je belastingaangifte. Tevens dient het als bewijsmateriaal, je weet maar nooit wanneer ze komen controleren.

Rekening houden met de volatiliteit van de cryptovaluta-markt

 De koersen van cryptovaluta’s zijn zeer volatiel. Dit heeft gevolgen voor de waarde van je vermogen en dus ook voor de hoogte van de belasting die je moet betalen. Houd hier rekening mee bij het doen van je belastingaangifte. Kijk altijd naar de waarde van crypto zoals dit op 1 januari van het belastingjaar geldt.

Raadpleeg een belastingadviseur

Investeer je met grote bedragen in crypto? Dan is het soms beter om een belastingadviseur in te schakelen. Deze helpt je met het correct invullen van de aangifte. Ook ontvang je advies omtrent de fiscale aspecten van de handel in cryptovaluta’s.

Buitenlandse crypto exchanges

Velen handelen op buitenlandse crypto exchanges. Deze exchanges geven niet altijd automatisch de gegevens door aan de Nederlandse belastingdienst. Het is je eigen verantwoordelijkheid om deze transacties op te geven in je belastingaangifte. Doe je dat niet? Bedenk dat de belastingdienst alsnog de gegevens op aanvragen. Dit kan voor jou tot een hoge boete leiden.

Conclusie crypto en belasting

Wanneer je een crypto handelt is het belangrijk dat je je belasting over betaalt. Je geeft dit als vermogen in box drie van de belastingaangifte op. Hoeveel belasting je betaalt is afhankelijk van het vermogen en het bijbehorend tarief.

Twijfel je of en hoe je crypto moet opgeven in je belastingaangifte? Vraag een boekhouder of belastingadviseur om hulp. Beter enkele tientjes voor hulp betalen dan dat het helemaal misgaat, met een hoge boete tot gevolg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.