Bijgewerkt: 27 maart 2023

Crypto staken is iets dat veel beleggers doen. Je werkt mee aan een veiliger netwerk en ontvangt hier een vergoeding voor. Maar wat betekent crypto staken nu daadwerkelijk? Het probleem met staking is dat je dit niet met elke munt uit kunt voeren. En soms zit je ook nog eens aan een limiet of een beperking vast.

Proof-of-stake

Het vasthouden of staken van crypto heeft te maken met het proof-of-stake (PoS) netwerk. Wat is Proof of Stake? Dit is een manier om transacties op de blockchain te valideren. Dit kan op twee verschillende manieren: door het inzetten van veel computers en rekenkracht, of door het inzetten van cryptomunten.

Bij Proof of Stake wordt dus gebruik gemaakt van munten die al beschikbaar zijn. Ze verhogen de betrouwbaarheid en veiligheid van het blockchain netwerk. Hierbij is het wel nodig dat de munten op een speciale stake-rekening staan.

Hoe meer munten, hoe beter

Wanneer je meedoet aan crypto staken dan ontvang je hier een beloning voor. Nou ja, dat klopt niet helemaal. Eigenlijk ontvangt degene met de meeste munten de beloning. Maar ook degene die zijn munten het langst vast heeft staan.

Hierdoor is Proof of Stake een soort loterij. Degene met de meeste munten en de langste adem maakt de meeste kans op het vrijspelen van een blok. Wanneer er een blok vrijkomt staat dit gelijk aan een aantal munten die je als beloning ontvangt.

Crypto staken kan ook met een kleine inzet

Gelukkig kunnen ook mensen met weinig crypto meedoen met staken. Veel platformen verdelen de beloningen over alle deelnemers. Heb je veel munten, dan krijg je een hoge beloning. Met weinig munten een lage beloning, maar je doet het dus niet voor niets.

“Crypto staken is een vorm van sparen, je ontvangt dividend omdat je de munten tijdelijk op het netwerk vasthoudt.“

Deze crypto kun je staken

Bitcoin kun je niet staken. Het komt omdat het bitcoin netwerk op het systeem Proof of Work (PoW) draait. Een netwerk van computers valideert alle transacties. Hier is heel veel rekenkracht voor nodig en dat kost ook veel energie. Omdat crypto staken weinig energie kost is het milieuvriendelijker.

Europa is van plan om de munten die op een Proof of Work blockchain zitten, in de toekomst te verbieden. Je mag dan geen cryptocurrency’s minen (delven), want dat is hoe PoW werkt. Denk niet dat het plan geen kans van slagen heeft, want andere landen hebben het minen van crypto al succesvol weten te verbieden.

Welke crypto kun je staken? Onderstaande munten zijn geschikt om te staken:

 • Ethereum
 • Cardano
 • Icon
 • Ark
 • Tron
 • Chainlink
 • Polkadot
 • Dai
 • Tether
 • Neo
 • Litecoin

En nog veel andere munten. Er is wel iets dat je moet weten aan: je kunt niet alle crypto staken. Bitcoin bijvoorbeeld is een munt die middels PoW werkt. Maar bij sommige platformen kun je bitcoin staken. Het gaat dan om off-chain staking, en dat werkt net weer wat anders.

Bitcoin staken bij Bitvavo

Het Nederlands/Europese handelsplatform Bitcoin is een van de weinigen waar je bitcoin kunt staken. Normaal zou dit niet kunnen, maar Bitvavo maakt dit toch mogelijk. Wanneer je bitcoin vastzet (staakt) dan kan Bitvavo deze aan anderen uitlenen. Eigenlijk net zoiets als een bank met je spaargeld doet. In ruil hiervoor ontvang je een beloning.

Wil je niet meer meedoen aan bitcoin staken? Dan zet je de staking gewoon stop. Je hebt dan per direct toegang tot je munten en kunt ze verhandelen of verplaatsen. Je zit bij dit platform dus nergens aan vast.

Meld je aan bij Bitvavo, doe mee met staking én betaal over de eerste € 1000 geen handelskosten. Via de aanmelding ontvang je deze welkomst is.

Meld je aan

Tot 7,5% beloning ontvangen

Het percentage dat je aan rewards (beloning) ontvangt wisselt heel erg. Dit ligt ergens tussen de 0,10% en 7,5%, dit is op jaarbasis. Bitvavo geeft een hoog percentage op Cardano (5%) en Icon (7,5%). Wanneer je crypto staakt via een andere stake- rekening, dan kan de beloning lager liggen.

Je hebt ook staking pools. Hierbij zetten meerdere mensen hun munten in een pool in. De kans op een beloning is zo vele malen groter. Vervolgens wordt die beloning onder de deelnemers verdeeld, eerlijk is eerlijk. Een gedeelte van de beloning gaat naar de eigenaar van de stakepool. Bij een stakepool ligt de beloning soms iets hoger dan wanneer je in je eentje aan cryptostaken doet.

Is crypto staken veilig?

Op zich zou crypto staken veilig moeten zijn. Toch kan iemand op je cryptorekening inbreken, omdat je niet zorgvuldig met de gegevens omgaat. Wanneer je crypto op een handelsplatform staakt, dan is er altijd een klein risico op een hackaanval. Dus 100% veilig is het niet, maar je spaargeld op een spaarrekening zetten of onder je matras leggen is ook niet 100% veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.