Bijgewerkt: 27 maart 2023

Bescherm je privacy

Sinds 2019 zijn cryptodiensten verplicht om je gegevens met de belastingdienst te delen. Vanaf 2020 gelden er strengere regels voor het kopen en verkopen van cryptocurrency. Crypto zonder ID kopen is bijna nergens meer mogelijk. Toch zijn er wat omwegen waardoor je anoniem aan bitcoin of andere crypto komt.

De wetgeving rondom cryptocurrency

Tot het jaar 2017 was er nog niet zoveel wetgeving rondom cryptocurrency. Iedereen kon anoniem een handelsaccount op een exchange aanmaken. Pas toen steeds meer mensen investeerden besloten regeringen in te grijpen. Het ene naar het andere land kwam met nieuwe wetgeving.

Die wetgeving hield in ieder geval de verplichting tot identificatie in. Oorspronkelijk bedoeld om witwaspraktijken tegen te gaan. In Nederland wordt je identificatie ook gebruikt om grootbezit aan de belastingdienst door te geven.

Crypto zonder ID kopen: de mogelijkheden

Het idee achter cryptocurrency is decentralisatie. Een betaalmiddel zonder tussenkomst van een bank of andere partij. Maar ook anonimiteit. Crypto wallets zijn nog steeds anoniem: er hangt geen naam of adres aan vast. Maar de aankoop hiervan gaat gepaard met het vrijgeven van je gegevens.

Zodra jij je aanmeldt op een handelsplatform of broker, dan moet je jezelf identificeren. Dit doe je door het uploaden van je identiteitskaart of paspoort. Dit is niet alleen binnen Nederland of België maar ook binnen heel Europa en hierbuiten verplicht. Kun je crypto kopen zonder ID? Ja dat kan, hieronder zie je de mogelijkheden.

Handel bij Litebit (Nederlandse aanbieder)

Echanges met limieten

Sommige buitenlandse exchanges hanteren een limiet voordat identiteit verificatie verplicht is. Bekende voorbeelden hiervan zijn Paxful of Localbitcoins. Je kunt ongeveer € 1000 per jaar crypto kopen zonder dat iemand je identiteit kent.

Dan heb je nog Kucoin. Je kunt hier geen crypto met fiat geld kopen, maar wel cryptocurrency tegen anderen ruilen. Voordeel van dit platform is dat je per 24 uur maar liefst 2 bitcoin op mag nemen, zonder te verifiëren. Met een koers van € 50.000 betekent dit dat je dagelijks € 100.000 kan opnemen.

Prepaid creditcards

Een andere optie is gebruikmaken van een prepaid creditcard. Je koopt cryptocurrency zonder ID, wel zo prettig. De creditcard laad je op met contant geld. Vervolgens kun je hiermee op een platform traden. Houd er wel rekening mee dat de prepaid kaart niet overal geaccepteerd wordt. Bovendien zitten er hoge kosten aan verbonden. Dit soort creditcards koop je via buitenlandse websites.

Peer-to-peer (P2P) platform

Daarnaast kun je gebruik maken van een peer to peer platform, ook wel afgekort tot P2P. Hiermee onderhandel je rechtstreeks met de koper of verkoper, er zit dus geen bedrijf of exchange tussen. Voordeel is dat de verkoper niet om een identiteitsbewijs vraagt. Nadeel is dat verkopers hogere verkoopprijzen hanteren. Hierdoor ben je via een dergelijk platform altijd wat duurder uit.

Op een P2P platform heb je rechtstreeks contact met de verkoper. Dit betekent dat je ook onderling afspraken kunt maken.

Spullen verkopen of diensten aanbieden

Een andere manier om crypto zonder ID te kopen: bied spullen of diensten aan. Ruim de zolder of garage op en verkoop alles wat je niet meer nodig hebt. Of bied een klus aan in ruil voor cryptocurrency. Wanneer je het een beetje goed aanpakt verloopt dit anoniem: niemand die ziet dat je crypto ontvangt.

Kan je bitcoins kopen onder de 18?

Of je nu bitcoin of een andere digitale munt koopt: er gelden bepaalde regels. In de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar mag iemand handelen in crypto valuta. Hiervoor is wel toestemming van de ouders nodig.

Houd er wel rekening mee dat het op veel platformen niet mogelijk is om een account te openen wanneer je jonger bent dan 18. Zelfs niet met toestemming van een ouder of voogd. Dit heeft te maken met de Nederlandse wetgeving. Bij buitenlandse platformen is het soms wel mogelijk om onder de 18 jaar een account te openen.

Iedereen vanaf 18 jaar en ouder kan probleemloos een account aanmaken en in crypto handelen. Dit geldt wereldwijd.

Hier koop je veilig bitcoins en andere munten

Het is belangrijk dat je op een veilige manier in cryptocurrency handelt. Crypto zonder ID kopen brengt risico’s met zich mee. Je weet namelijk niet wie de crypto aanbiedt en of je daadwerkelijk krijgt wat je beloofd wordt.

Meld je aan op het Nederlandse handelsplatform Bitvavo. Betrouwbaar, veilig en het staat onder toezicht van De Nederlandse Bank (DNB). Wanneer je via onderstaande link aanmeldt krijg je ook nog eens over de eerste € 1000 aan transactiekosten gratis.

Bij dit platform betaal je slechts 0,25% aan transactiekosten. Dit loopt bij concurrent Coinbase op tot 0,50%. Bij bijna alle exchanges krijg je korting wanneer je met grote bedragen handelt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.