Nieuwelingen in de cryptowereld hebben al snel het idee dat de cryptomarkt instort. Dat lijkt misschien zo, maar je moet naar het grote geheel kijken. De cryptomarkt stort in wanneer het wereldwijd slecht gaat. Het verleden heeft laten zien dat er vaak weer een herstel plaatsvindt.

In crypto handelen zonder kosten? Over de eerste € 1000 betaal je geen handelskosten. Meld je aan bij het grootste Europese handelsplatform.

Ontvang de welkomstbonus

Verschil tussen koersdalingen en een instortende cryptomarkt

Optimisme zorgt ervoor dat de koersen stijgen. Vaak is dat optimisme het gevolg van meer vraag dan aanbod. De koersen stijgen dan een beetje, en dat trekt weer nieuwe investeerders aan. Goed nieuws helpt ook mee, bijvoorbeeld wanneer een groot bedrijf bitcoin als betaalmiddel accepteert.

Na een periode van koersstijgingen volgt er altijd een daling. Meestal gaat het dan om een correctie en duurt die daling tijdelijk. Dat is gelijk het verschil tussen een normale koersdaling en wanneer de cryptomarkt instort. In de laatste geval dalen de koersen hard en gedurende lange tijd.

Zo herken je het ineenstorten van crypto

De cryptomarkt storten en het zweet breekt je uit. Met trillende handen reik je naar de verkoopknop. Wacht! Gaat het hier wel om het instorten van de cryptomarkt? In veel gevallen niet. Er zijn namelijk drie verschillende fases:

Normale correctie: een daling tot 15% vanaf de laatste piek, dit duurt tussen de 1 en 30 dagen.

Bear market: een daling van 15 tot 25% vanaf de laatste piek, dit duurt tussen de 5 en 200 dagen.

Crash (ineenstorten): een daling van 25% of meer vanaf de laatste piek, dit duurt tussen de 10 en 400 dagen.

Het instorten van de financiële markt, ook wel crash genoemd, komt vaker bij crypto dan bij aandelen voor. Cryptocurrency is namelijk zeer volatiel en ook gevoeliger voor gebeurtenissen van buitenaf.

Anticiperen op de crypto crash

Ten eerste is het belangrijk om een crypto crash te herkennen. Maar ook om vooruit te lopen op het instorten van de markt. Kopen, verkopen of vasthouden, wat wordt het? Hieronder 5 tips om goed met een crypto crash om te gaan.

1. Leer van het verleden

Wanneer de cryptomarkt instort is het vooral belangrijk om je verstand erbij te houden. Kijk naar het verleden en ontdek hoe de financiële markten ontelbare keren zijn gecrasht. En dat ze er ook telkens weer bovenop zijn gekomen.

2013: in de periode april – mei daalde de koers van bitcoin met 52%. In november stond de koers 685% hoger dan vóór de crash.

2013-2017: de langste bear market ooit. In december 2013 werd een top van $ 1151 bereikt. Het dieptepunt was op januari 2015 met een koers van $ 199. De koers verloor ruim 82% aan waarde. Het duurde nog tot januari 2017 voordat bitcoin boven het oude niveau stond.

2017-2020: de cryptomarkt stort opnieuw in. Van december 2017 tot december 2018 verloor bitcoin opnieuw 82% aan waarde. Pas twee jaar later, in december 2020, vond herstel plaats.

2021: in dit jaar vonden er twee crashes plaats. De eerste was van april tot juli, waarbij bitcoin 52% moest inleveren. De tweede vond vanaf augustus in datzelfde jaar plaats. Tot januari 2023 werd bitcoin opnieuw 45% minder waard.

Ondanks al die crashes heeft bitcoin zich telkens goed hersteld. Kijk maar eens naar de historische koersen:

  • Mei 2013: $ 111
  • Mei 2016: $ 450
  • Mei 2019: $ 5795
  • Mei 2022: $ 55.000

Heb dus vertrouwen in een herstel van de markt, hoewel dit soms wel twee jaar kan duren.

2. Bijkopen van cryptocurrency

Wil je niet met verlies verkopen? Om je verkoopmoment bij te stellen kun je bijkopen. Je koopt dus op een lagere koers bij, waardoor je gemiddelde aankoopkoers verlaagt. Hierdoor kun je eerder met winst verkopen en hoef je niet op een volledig herstel van de markt te wachten. Dat bijkopen werkt als volgt.

  • 1 bitcoin gekocht voor € 30.000 > koers daalt naar € 20.000
  • Nog 1 bitcoin gekocht voor € 20.000 > totaal 2 bitcoins met een gemiddelde aankoopprijs van € 25.000 (30.000 + 20.000 = 50.000/ 2 = € 25.000)
  • Koers stijgt naar € 28.000 > twee bitcoins verkocht met in totaal € 3000 winst

Had je niet op een lagere koers bijgekocht, dan had je ook nooit op € 28.000 met winst kunnen verkopen. Maar dankzij het bijkopen was dit wel mogelijk. Wanneer de cryptomarkt instort is deze methode goed toe te passen. Helaas weet je van tevoren niet wat het dieptepunt is zul je op verschillende niveaus bij moeten kopen. Hier heb je toch wel een aardig budget voor nodig.

3. Vasthouden en niet meer kijken

Word je zenuwachtig wanneer de cryptomarkt instort? Investeer je voor de lange termijn, doe dan helemaal niets. Kijk voorlopig niet meer naar de koersen. Over een half jaar ziet alles er vast weer beter uit. Hopelijk dan, want een crash kan in theorie veel langer duren.

4. Short gaan

Sommigen profiteren van een crypto crash. Beleggers die short gaan gokken op een dalende cryptomarkt. Wanneer de cryptomarkt instort is de winst zelfs groter dan verwacht. Short gaan op crypto kan bij verschillende handelsbeurzen waaronder Binance, Bitmex en Etoro.

Met short gaan kun je veel winst binnenhalen. Maar wanneer de koers onverwachts stijgt, is het verlies net zo groot.

5. Met verlies verkopen

Telkens weer wordt geadviseerd om niet met geld te beleggen dat je (op korte termijn) nodig hebt. Doe je dit wel en wordt het je allemaal teveel? Dan verkoop je met verlies. In de hoop dat je in de toekomst wel weer een mooie winst haalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geldkip is niet verantwoordelijk voor beslissingen die je op basis van de inhoud van deze website maakt. En ik ben niet verantwoordelijk voor je natte pak wanneer je in de regen loopt.

Volg mij

Geldkip.nl is een initiatief van Bianca. Het is opgezet
om iedereen wegwijs te maken in de wereld van online geld verdienen. De affiliate linkjes binnen blogs leiden naar websites van adverteerders. Hier verdient Geldkip geld mee. Dat kost lezers niks.